Gyngestativer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Gyngestativer til sjov og sund leg i haven

Et gyngestativ er et uundværligt legeredskab for mange familier. Med et gyngestativ kan børn og barnlige sjæle have mange timers gode stunder. Børn i forskellige aldre kan også nemt lege sammen ved et gyngestativ. Hvis du selv har gynget meget, ved du formentligt også, at det er en perfekt aktivitet til børnenes motorik og sanser. Børn kan godt lide den høje fart og spænding, som følger med et gyngestativ. Men nogle gange kan det dog være nødvendigt at starte stille ud med de mindste børn. Derfor kan du også bruge gyngen til at gøre dine børn mere selvsikre med højder og fart.

Et gyngestativ passer perfekt ind i haven, over sandkassen eller et andet blødt underlag. Har du ikke en blød græsplæne eller en sandkasse, kan du passende starte et gør-det-selv-projekt. Hos Silvan finder du adskillige materialer til at bygge en gyngeplads. Du finder også standsand beregnet til sandkasser, så du kan lave et blødt og sikkert underlag. Sand er et af de foretrukne underlag til en gyngeplads i haven – efterfulgt af en blød græsplæne. Selve gyngestativet kan også være et gør-det-selv-projekt, hvor du f.eks. selv laver stativet, men bruger nogle købte gynger. Det er helt op til dig, hvor meget du selv vil lave.

Hvilket gyngestativ skal du vælge?

Hos Silvan har vi mange forskellige gyngestativ-løsninger. Du kan få en komplet pakke, eller du kan udvælge de individuelle dele, du selv vil have. Du kan selvfølgelig overveje størrelsen på gyngestativet, og hvor mange gynger der skal være plads til. Men du har også muligheden for et gyngestativ med tilbygget legetårn og/eller rutsjebane. Overvej om det primært skal være et gyngestativ til mindre børn, større børn, eller om det skal kunne følge med hele vejen. Skal du have et større gyngestativ med flere gynger, hvis du har flere børn, eller skal der være et spændende legetårn?

Gyngestativ med legetårn

Et legetårn kan være en fantastisk udvidelse til dit gyngestativ. Det giver børnene noget varieret leg og et hyggeligt og sikkert opholdssted. Et legetårn giver et nyt perspektiv, hvor dine børn kan nyde haven og udsigten fra en ny vinkel. Et legetårn hvor børn kan kravle op, er også en god måde at træne deres sanser og motorik på. Overvej om du helst vil have et åbent legetårn eller et med tag på. Med et legetårn kan du få mange forskellige tilbehør. Du kan f.eks. tilbygge en stige, et reb, glatte jernrør eller en rutsjebane.

Gyngestativ med rutsjebane

Rutsjebanen er med til at give endnu flere aktiviteter omkring gyngestativet – det kan være for sig selv eller på et legetårn. Du kan få mange forskellige, farverige rutsjebaner. Det vigtigste er at finde en rutsjebane, der kan holde til det danske vejr og ikke ruster. Ligesom gyngestativet er en rutsjebane en fysisk udfordrende og spændende aktivitet, der kan træne børns motorik.

Hvilken type gynge skal du have?

Der findes mange forskellige typer gynger til dit gyngestativ. Du kan få dem der passer til dine børn og deres kammerater. Men det kan også være det skal være en blanding af forskellige typer gynger.

  • Det klassiske, hårde gyngesæde i farverig plastik eller pænt træ er stadig en af de mest anvendte gynger.
  • Redegyngen er blevet mere populær i de seneste år, og det er nemt at forstå hvorfor. Det er den store runde ring med net imellem, eller nogle gange solid. Det er en meget komfortabel løsning med plads til flere, der kan kigge på skyer sammen og vippe frem og tilbage.
  • En gyngebold er lidt mere speciel. Den kan fungere som gynge eller boksebold, og den træner andre muskler end en klassisk gynge. Det kan være en sjov tilføjelse til gyngestativet.
  • Babygyngen er et oplagt valg til de helt små. En babygynge er designet til at babyen ikke skal falde ud imens de gynger – nogle har også seler. Babygynger må ikke monteres på samme overlægger som gynger for større børn.
  • En rundgynge er normalt kun hængt op i et reb i midten af disken. Den er velegnet til at hænge under et træ eller andre steder hvor man kan gynge i flere forskellige retninger.

Hvordan skal du montere et gyngestativ?

Der er forskel på hvordan et gyngestativ skal monteres på privat grund og en offentligt tilgængelig legeplads. Hvis det er et offentligt tilgængeligt gyngestativ, bør du tjekke reglerne for dit lokale område. Der må kun være 2 gynger pr. overlægger, og der må ikke være en gynge til små børn ved siden af en gynge til store børn. Mange gyngestativer har ekstra lange pæle, så de kan graves eller støbes ned. Hvis du støber dit gyngestativ ned, kan du være mere sikker på, at det ikke vælter. Hvor langt det skal støbes ned kommer an på højden af gyngestativet. Men det er normalt at grave og støbe ca. 80-100 cm dybt.

Gyngerne skal have en kæde med en lille åbning og du skal tjekke efter slid en gang imellem. Hvis du anvender en kæde, skal det være en, der er beregnet til formålet. Imellem gyngen og underlaget skal der være et mellemrum på mindst 35 cm – og det skal være 40 cm, hvis det er en dækgynge. Alt efter hvor høj gyngestativet er og underlagets materiale, skal der være et større, frit areal foran gyngen. Tjek altid vejledningen på det bestemte gyngestativ du har. Det er vigtigt at sikre at alt sidder godt fast. Hvis du ser dele af gyngestativet lette eller på en anden vis virker ustabil, bør du lukke gyngestativet ned med det samme og få det ordnet.

Jordankre til gyngestativer

Hvis du gerne vil øge stabilitet på gyngestativet, kan du montere jordankre. På denne måde kan du minimere risikoen for, at gyngestativet vipper eller rykker sig. Derfor er jordankre også med til at give en bedre sikkerhed. Hos Silvan kan du købe jordankre enkeltvis eller i sæt med op til 4 jordankre. Der medfølger også skruer og planskiver, så du kan montere jordankrene til legestativet. Sørg for at vælge jordankre, der er vejrbestandige, så de kan holde til det danske klima. Det kan f.eks. være galvaniseret metal, der ikke ruster så nemt, selvom det bliver fugtigt.