Legehuse

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Legehus - skab en skøn legeplads for de mindste

Det er vigtigt for børn at komme udenfor og få noget krudt brændt af i løbet af dagen. Mere og mere tid tilbringes indenfor foran skærme, og det er synd, da det er sundt at lege i den friske luft med venner og familie. Hvis du vælger at investere i et legehus fra Silvan, får børnene rig mulighed for at lege udenfor. Med et legehus kan børnene skabe deres helt eget frirum i haven, hvor de kan byde deres legekammerater ind til leg og hygge. Det kan være alt lige fra teselskab til isbod til en spændende hule.

Et legehus er bare én del af en sjov legeplads i din have. Har du pladsen til det, kan du f.eks. tilføje en sandkasse og et legetårn til dit legeområde. Dermed bliver det endnu sjovere for børnene at bruge legepladsen. Det er også med til at udvikle børnenes motorik, når de bruger deres kroppe. Det er utroligt vigtigt for børn at få rørt sig i løbet af en dag, så du skulle gerne sørge for, at de får mulighed for det. En legeplads i haven giver de helt optimale betingelser for leg og bevægelse, hvilket både er til gavn for børns kondi og fantasi.

Hvilket legehus skal du vælge?

Hos Silvan kan du finde flere forskellige legehuse i mange typer, design og farver. Dermed har du rig mulighed for at finde et legehus, som falder i din og børnenes smag. Bl.a. har vi legehuse i klassiske modeller med overdækket terrasse. Du kan også finde legehuse, der både er umalede og malede. Hvis du gerne vil have et legehus, der er helt klar til brug, kan det være en fordel at vælge et, som i forvejen er malet. Kan du modsat godt lide at skabe dit eget unikke legehus, bør du vælge et, der ikke i forvejen er malet, så du selv kan give det den farve, som du foretrækker.

Drømmer du om at bygge dit helt eget legehus? Hvis du har hænderne skruet rigtigt på og håndværkersnilde, så kan du faktisk godt bygge et legehus selv. Vi har lavet en guide til, hvordan du bygger dit eget legehus, hvor der endda også er en isbod. Dog kan det dog være et lidt omfattende projekt at bygge sit eget legehus. Hvis du gerne vil undgå at bruge for meget tid på det, er det bedre at købe et saml-selv-legehus. Det er også en mere sikker løsning, hvis du ikke er så erfaren ud i gør-det-selv-projekter.

Sådan monterer du dit legehus rigtigt

Til det enkelte legehus medfølger der en trin-for-trin-guide til, hvordan du samler det. Med det rette værktøj og lidt tålmodighed skulle det gerne være relativt ligetil at samle det. Husk at være omhyggelig med at følge samleguiden nøje, så huset bliver helt stabilt og stærkt. Der er især to ting, som du skal være opmærksom på, før du samler legehuset: fundamentet og taget. Du skal forberede et fundament i din have, så legehuset kan stå stabilt. Desuden kommer flere af legehusene uden tagdækning, så her skal du også montere en form for dækning, så taget ikke bliver utæt.

Fundament

Et legehus i træ skal ikke stå direkte på jorden eller græsset. Det er nødvendigt at have en form for fundament, så det står stabilt. Desuden har trælegehuse ikke godt af at stå direkte på jorden, da træet kan risikere at gå i forrådnelse. Hvilken type fundament, du skal lave, afhænger bl.a. af størrelsen og typen på legehuset. Nogle legehuse kan klare sig med et fundament af havefliser, mens det for andre legehuse er nødvendigt med en form for støbt fundament. Husk i alle tilfælde at placere legehuset på et fundament, da det også er med til at øge sikkerheden.

Taget

Hvis ikke legehuset kommer med et færdigt tag, skal du selv finde en løsning. Her er tagpap en oplagt løsning, da du hurtigt og nemt kan montere denne type tag. Du kan vælge imellem forskellige former for tagpap. Eksempelvis kan du finde tagpap, der er selvklæbende. Andre typer af tagpap skal du sømme fast. Tagpap på legehusets tag er med til at sikre dig et legehus, der kan holde i mange år. Du behøver heller ikke at frygte, at taget bliver utæt, da det slutter tæt og får regnen til at forsvinde fra tagets overflade.

Hvilken behandling skal du vælge til et legehus?

Mange af legehusene i træ kommer ubehandlede, så der skal du give dem en træbehandling. Det er både med til at give en længere levetid og til at øge sikkerheden. Træ udendørs kan nemlig hurtigt rådne, hvis det er ubehandlet, og her kan det blive farligt for børn at lege på. Desuden er det vigtigt, at du vælger træ, der kan holde til at stå udendørs – f.eks. trykimprægneret træ. Især hvis du selv bygger et legehus i træ, skal du huske, at træ med jordkontakt skal være særligt hårdført. Herunder vil vi gå mere ind i tre former for træbehandling: grunder, transparent og dækkende træbeskyttelse.

Grunder

En grunder bruges som hovedregel kun, når træet er ubehandlet. Hvis træet er trykimprægneret, har det allerede fået en form for grunder, da imprægneringen virker imod råd og svamp. Der er dog en undtagelse, og det er, hvis det trykimprægnerede træ har stået ude en del år, inden du f.eks. vil male det med en dækkende farve. Her kan træet være tørt og derfor trænge til en grunder, inden du afslutter med den dækkende træbeskyttelse. Alt afhængigt af hvilket slutprodukt du vælger, kan du vælge imellem en vand- eller oliebaseret grunder. Vælger du en vandbaseret træbeskyttelse som slutprodukt, bør du altid vælge en vandbaseret grunder. Det samme gør sig gældende for et oliebaseret slutprodukt, her skal du bruge en oliebaseret grunder.

Transparent træbeskyttelse

Hvis du gerne vil bibeholde træets naturlige farve, er transparent træbeskyttelse vejen frem. Her får du en god og holdbar beskyttelse uden nødvendigvis at farve træet. De kan dog som oftest fås i flere farver eller tones i den farve, du ønsker. De fås i både olie- og vandbaseret, og også som vandbaseret, der er olieforstærket. Hvis træet er meget tørt, anbefales det at bruge en oliebaseret træbeskyttelse, da den trænger dybere ind og fugter træet. Den vandbaserede er særdeles velegnet til ny træ, der ikke tidligere er behandlet og lægger sig mere i overfladen. Med den olieforstærkede udgave får du det bedste fra begge verdener. Den har en holdbarhed til 8 år, så du får mindst muligt vedligehold.

Dækkende træbeskyttelse

Hvis du derimod gerne vil have knald på farverne og sætte dit eget præg på legehuset, er dækkende træbeskyttelse løsningen. Her kan du få præcis de farver, som du og børnene drømmer om. Her gør de samme principper sig lidt gældende: ved meget tørt træ anbefales en oliebaseret træbeskyttelse. Og til nyt, friskt træ den vandbaserede. Den oliebaserede træbeskyttelse har en holdbarhed på op til 8 år, hvor den vandbaserede har helt op til 15 år. Det skyldes, at størstedelen af den vandbaserede lægger sig på overfladen af træet, og det giver et tykkere beskyttelseslag. Træet har altså mere at stå imod med. Ved den oliebaserede trækker en større del af træbeskyttelsen ind i træet og fugter indefra. Den lægger derfor ikke et lige så tykt lag på træets overflade – deraf den kortere holdbarhed.

Hvordan undgår du ulykker?

Hvis du vælger selv at give dig i kast med at bygge et legehus, er det vigtigt, at det gøres rigtigt og sikkert. Som forælder kan du læne dig op ad de europæiske standarder DS/EN 1176 og DS/EN 1177. Så kan du sikre dig, at legehuset lever op til krav, der er for sikkerhed. Der findes nemlig nogle regler, som du skal overholde. En åbning i legehuset skal f.eks. være mindre end 8,9 cm, eller større end 23 cm, hvis denne placeres mere en 60 cm over underlaget. Desuden bør du have et blødt underlag rundt om legehuset – f.eks. i form af gummifliser, som du også kan finde hos Silvan.

Disse regler er med til at sørge for, at dit barn ikke kommer til at sidde i klemme. Hvis åbningen er mindre end 8,9 cm, kan dit barn ikke få hovedet derind og kan derfor ikke sidde fast. Og er åbningen større end de 23 cm, kan hele kroppen typisk komme igennem, og der er igen ikke risiko for, at hovedet kommer i klemme. Derfor bør du naturligvis sørge for, at der ikke er søm eller skruer, der stikker ud nogen stedet, som børnene kunne rive sig på. Dette er lette regler at følge og tjekke op på, hvad enten du bygger dit eget legehuse eller er i gang med at samle et færdigkøbt legehus fra Silvan.