Legehuse

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skab et skønt uderum for de mindste

Det er vigtigt for børn at få brændt noget krudt af i løbet af dagen – og det bliver der rig mulighed for med et legehus fra Silvan. Her kan børnene få brugt både kroppen og fantasien. De fås i flere udgaver, både på ben og med eller uden rutsjebane. Du kan altså altid finde en model, der passer til netop din have og dine børns behov. Med et legehus kan børnene skabe deres helt eget frirum i haven, hvor det er deres regler, der gælder. Uanset, om legehuset forestiller en hule eller en vikingeborg, eller måske sætter rammen om det fineste teselskab, så er der garanteret mange hyggelige timer i haven. Og måske er de voksne også så heldige at få en invitation til leg.

Hvilket legehus skal du vælge?

Hos Silvan kan du finde flere forskellige legehuse. Du kan f.eks. få nogle legehuse på ben, hvor huset kommer op i højden. Dette giver plads og mulighed for at tilknytte en rutsjebane til legehuset, så børnene kan få endnu mere ud af deres legehus. Det giver dig også muligheden for at etablere en sandkasse under huset, så børnene får endnu flere muligheder for at udfolde sig udendørs. Du finder naturligvis også de mere klassiske modeller med en lille, fin overdækket terrasse, hvor børnene kan opholde sig i både regn- og tørvejr. Legehusene, der placeres på jorden, findes også i forskellige størrelser. Hvilken størrelse du skal vælge, afhænger naturligvis af, hvor mange børn, der skal bruge det. Men det afhænger også af, hvor gamle børnene er, og hvor meget plads de har brug for.

Hvis du har hænderne rigtigt skruet på og har lyst til at gå i gang med et gør-det-selv-projekt, kan du også vælge at bygge dit eget legehus. Vi har lavet en guide til, hvordan du bygger dit eget legehus med isbod. Det er en fornøjelse for både børn og voksne, og det giver en god mulighed for samvær, i haven, på en hyggelig og underholdende måde. Som sagt er der mange muligheder, når det kommer til valg af legehus. Men det vigtigste er, at det er et sted, hvor dine børn kan lege trygt og sikkert, samt udfolde sig helt som de har lyst.

Sådan monterer du dit legehus rigtigt

Der findes nogle forholdsregler, som du skal være opmærksom på, når det kommer til monteringen af et legehus. Herunder gennemgår vi nogle af de ting, du skal være opmærksom på i forhold til legehusets fundament og tag.

Fundament

Hvis du har et trælegehus, er det vigtigt, at det ikke står direkte ned på jorden eller græsset. Fugten fra jorden kan nemlig gå op i træet, og forkorte dens levetid væsentligt. Det kan derfor være en god idé at lave et fundament af betonhavefliser, f.eks. i størrelsen 40x40x5 cm. Sørg for at lægge et plant underlag med fliserne, så legehuset ikke kommer til at stå skævt. På den måde kommer legehuset op fra den fugtige jord, og den kommer til at stå fast og sikkert.

Taget

De fleste legehuse leveres uden et færdigt tag, og du skal derfor selv i gang med at finde en løsning. Den oftest anvendte løsning er tagpap. Det er en let og enkel løsning, som ikke kræver, hverken store færdigheder eller meget tid. Det kan fås i forskellige kvaliteter og forskellige måder at pålægge det. Du kan enten få noget, der er selvklæbende, eller noget der kan sømmes fast. PLUS har endda lavet tagpap til legehus, der er specielt velegnet hertil. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal montere tagpappet, kan du se vores monteringsvejledninger for Icopal Selvklæber og Icopal Topsafe, der sømmes fast. Så er du godt klædt på til at afslutte monteringen, så du har et legehus, der står flot i mange år fremover.

Hvilken behandling skal du vælge?

Langt de fleste legehuse leveres ubehandlede – og det er også tilfældet for dem i Silvan. Derfor anbefaler vi altid, at du giver legehuset en omgang træbeskyttelse, så det er modstandsdygtigt over for vind og vejr. Vi giver dig her et indblik i de to mest anvendte former for træbeskyttelse: transparent træbeskyttelse og dækkende træbeskyttelse. Og information omkring, hvornår du bør bruge grunder.

Grunder

En grunder bruges som hovedregel kun, når træet er ubehandlet. Hvis træet er trykimprægneret, har det allerede fået en form for grunder, da imprægneringen virker mod råd og svamp. Der er dog en undtagelse, og det er, hvis det trykimprægnerede træ har stået ude en del år, inden du f.eks. vil male det, med en dækkende farve. Her kan træet være blevet tørt og derfor trænge til en grunder, inden du afslutter med den dækkende træbeskyttelse. Alt afhængigt af hvilket slutprodukt du vælger, kan du vælger imellem en vand- eller oliebaseret grunder. Vælger du en vandbaseret træbeskyttelse, som slutprodukt, bør du altid vælge en vandbaseret grunder, som f.eks. Gori Transparent Grunder 11. Det samme gør sig gældende for et oliebaseret slutprodukt, her skal du bruge en oliebaseret grunder, som f.eks. Gori Transparent Grunder 22.

Transparent træbeskyttelse

Hvis du gerne vil bibeholde træets naturlige farve, er transparent træbeskyttelse vejen frem. Her får du god og holdbar beskyttelse, uden nødvendigvis at farve træet. De kan dog som oftest også fås i flere farver eller tones i den farve du ønsker. De fås i både olie- og vandbaseret, og også som vandbaseret, der er olieforstærket. Hvis træet er meget tørt, anbefales det at bruge en oliebaseret træbeskyttelse, da den trænger dybere ind og fugter træet. Den vandbaserede er særdeles velegnet til nyt træ, der ikke er tidligere behandlet og lægger sig mere i overfladen. Med den olieforstærkede udgave får du det bedste fra begge verdener. Den har en holdbarhed op til 8 år, så du får mindst muligt vedligehold.

Dækkende træbeskyttelse

Hvis du derimod gerne vil have knald på farverne og sætte dit eget og børnenes præg på legehuset, er dækkende træbeskyttelse løsningen. Her kan du få præcis de farver, du og børnene drømmer om - vi kan nemlig tone i alverdens farver i vores butikker. Her gør de samme principper sig lidt gældende: ved meget tørt og gammelt træ anbefales oliebaseret træbeskyttelse. Og til nyt, friskt træ den vandbaserede. Den oliebaserede træbeskyttelse har en holdbarhed på op til 8 år, hvor den vandbaserede har på helt op til 15 år. Det skyldes, at størstedelen af den vandbaserede lægger sig på overfladen af træet, og det giver et tykkere beskyttelseslag. Træet har altså mere at stå imod med. Ved den oliebaserede trækker en større del af træbeskyttelsen ind i træet og fugter indefra. Den lægger derfor ikke et lige så tykt lag på træets overflade – deraf den kortere holdbarhed.

Sådan undgår du ulykker

Hvis du vælger selv at give dig i kast med at bygge et legehus, er det vigtigt, at det gøres rigtigt og sikkert. Som forælder kan du læne dig op ad de europæiske standarder DS/EN 1176 og DS/EN 1177. Så kan du sikre dig, at legehuset lever op til de krav, der er for sikkerhed. Der findes nemlig nogle regler, som du skal overholde. En åbning i legehuset skal f.eks. være mindre end 8,9 cm, eller større end 23 cm, hvis denne placeres mere end 60 cm over underlaget.

Disse regler er med til at sørge for, at dit barn ikke kommer til at sidde i klemme. Hvis åbningen er mindre end 8,9 cm, kan dit barn ikke få hovedet derind, og kan derfor ikke sidde fast. Og er åbningen større end de 23 cm, kan hele kroppen typisk komme igennem, og der er igen ikke risiko for at hovedet kommer i klemme. Derudover bør du naturligvis sørge for, at der ikke er søm eller skruer, der stikker ud nogen steder som børnene kunne rive sig på. Dette er lette regler at følge og tjekke op på, hvad enten du bygger dit eget legehus, eller er i gang med at samle et færdigkøbt legehus fra Silvan.