10 ideer til alternativ gaveindpakning

Hvert år samles vi rundt om juletræet og pakker gaver ud juleaften. Men i den anledning bliver der også hvert år smidt en masse gavepapir og gavebånd ud. Det er ikke særligt miljøvenligt, og så er det spild af penge. I denne artikel kan du få inspiration til alternative, men flotte gaveindpakninger, der sparer miljøet for unødvendigt spild. Brug ideerne som inspiration og supplement til gaveindpakningen.

Avispapir som gavepapir

Holder du avis i hjemmet, så kan du allerede nu begynde at lægge nogle til side. Avispapir er nemlig fantastisk som gaveindpakning. Du har måske allerede brugt aviser til at pakke udenom skrøbelige eller skarpe genstande, før du pakker gavepapir udenom. Men aviser er faktisk også udmærket som et alternativ til gavepapir. Pynt med rustikt garn eller grønt fra naturen.

Pak gaven ind i stof

Har du rester af stof til at ligge, kan du med fordel bruge det som gaveindpakning. Det kan også være en gammel lagen eller dug, du ikke længere bruger. Vil du gerne gøre lidt ekstra ud af det, kan du med en symaskine sy en stofpose med reb eller snor i. Sy dem i forskellige størrelser, så de er tilpasset til små eller store pakker.

Gem gavepapir og gavebånd

De fleste kender sikkert til, at en oldemor eller bedsteforælder gemmer gavepapir og gavebånd. Og det er der ikke noget i vejen for. Omstilling starter i det små og at gemme gavepapiret, og genanvende det til næste indpakning er en god start. Hvis du har gavepapir og gavebånd fra sidste år, skal du selvfølgelig bruge det fremfor at smide det ud.

Genanvend papirposer og gaveæsker

Genanvend papirposer, du har fået fra andre tidligere køb. Du kan både bruge den med flere farver, brunlige nuancer eller andre ensfarvede poser. Brug posen, som den er, put gaven i og luk til med klips og pynt. Du kan også vælge at klippe den op og folde posen om gaven, som du ville have gjort med gavepapir. Genanvend også gerne gaveæsker fra tidligere.

Genbrug kasser og papkasser

Skal du f.eks. lave en gavekurv, kan du bruge en papkasse eller æblekasse som base. Pynt kassen med dekorationspynt, f.eks. små julekugler og bånd. Du kan bruge fyld fra pakker, du har modtaget med posten, eller avispapir til at lægge i bunden, hvis gaven/genstanden skal hæves op.

Garn og snor som gavebånd

Som et alternativ til gavebånd fremstillet af plastik kan du bruge garn eller snor fra gemmeren. Vikl garn om gaven, som var det almindelig gavebånd. Du kan også genanvende afklippet bånd, som kan bruges igen og igen. Silkebånd og lignende er ofte inkluderet i gaveindpakninger fra detailbutikkerne, og disse kan du med fordel gemme og genanvende.

Pynt med grønt fra naturen

Kviste med blade, gran, tørrede planter og andet grønt fra naturen er helt perfekt som pynt til gaveindpakningen. Den kan være en fin tilføjelse til f.eks. det rustikke brune papir eller avispapir. Det passer også godt til stofindpakningen, hvis du gerne vil givet det et mere elegant udtryk. Du kan også bruge kunstige eukalyptusblade, æbleblade eller lignende, så du kan bruge dem igen og igen. Brug også gerne frøkapsler.

Tørrede appelsiner og kanelstænger som pynt

Brug tørrede appelsinskiver som pynt til gaveindpakningen. Du kan også sætte kanelstænger eller stjerneanis på indpakningen som et alternativ til den traditionelle gavebåndssløjfe. Dem kan du enten binde fast til garnet/gavebåndet med snor eller tynd ståltråd.

Juledekorationspynt som sidste finish

Brug dekorationspynt til at pifte indpakningen op. Det giver lidt mere julestemning, og så kan det også være med til at bryde med det valgte indpakningspapir. Det kan f.eks. være små julekugler, grankogler, lidt gran, sløjfer af silkebånd osv.

Til-og-fra-kort af pap eller træ

Hvis du har store og lidt tykkere papstykker, kan du f.eks. skære dem ud i hjerter, juletræer eller lignende og bruge dem som til-og-fra-kort. Med lidt flere værktøjer kan du også lave til-og-fra-kort ud af rester af f.eks. krydsfiner. Med en stiksav kan du save hjerter, cirkler osv., som du bagefter kan male og bore hul i. Brug rester af garn eller snor til at binde kortene fast til gaven.