Akrylmaling

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du vælge akrylmaling?

Akrylmaling kender de fleste af os nok fra børnehaven, folkeskolen og SFOen. De store flasker med 500 ml maling er stadig meget populært i institutionerne, og det er der en særlig grund til. Akrylmaling kan nemlig anvendes på mange forskellige ting. Og så er det en type maling, som stort set alle aldersgrupper kan arbejde med. Derudover får du meget for pengene med akrylmaling, da det – alt efter overflade – har en god dækkeevne. En anden fordel ved akrylmaling er, at det er vandbaseret, hvilket gør, at malingen har en kort tørretid. Desuden er det nemmere at fjerne fra tøj, sammenlignet med oliefarver.

Akryl er også et populært valg, da alle kan være med. Både amatører, hobbymalere og professionelle kunstnere anvender malingen. Det kan derfor både være noget, du tager frem på kedelige dage, såvel som det er noget, du kan udvikle dig med ved at lære nye teknikker. Som tidligere nævnt, har malingen kort tørretid. Det er fantastisk for dem, der kæmper lidt med tålmodigheden og ikke kan vente med at tage den malede genstand i brug. Den korte tørretid gør også, at du nemmere kan rette fejl ved at male over med en ny farve. Du kan også rette fejlen ved at fjerne den våde maling med en klud. Derudover gør den hurtige tørretid det også muligt at arbejde med lag på lag.

Hvilke overflader kan du male med akryl?

Akryl er en af de mest anvendte hobbymalinger, da den kan anvendes på mange typer overflader. Malerlærreder er det oplagte valg, da du kan lave flotte malerier på dem. Det er også muligt at anvende malingen på papir, men her anbefaler vi, at du anvender papirblokke specielt til formålet eller på kraftigere papir/karton. Du kan også anvende akrylmaling på materialer som træ, glas og sten. Tommelfingerreglen er, at overfladen skal være ren og fedtfri, for at malingen bedre kan hæfte. På porøse overflader som eksempelvis pap og træ, bør du forberede med en grunder, før du maler med akrylen. På denne måde holder malingen bedre.

Hvis du har malet på glas eller sten, er det en fordel at give det en lakering, efter malingen er tørret. På denne måde holder det bedre. Har du en kedelig krukke, kan du også male den over med en flot akrylfarve eller male smukke motiver på. Faktisk findes der mange muligheder udover de nævnte overflader. Det er derfor op til dig, hvad du gerne vil male på. Der vil dog altid være nogle overflader, hvor akrylmaling ikke er den bedste løsning, eksempelvis tekstil, hvor der særligt maling og tuscher til stof. Derudover bør du kun bruge godkendt ansigtsmaling, når du vil lege med sminkefarver.

Hvilken akrylvariant skal du vælge?

I Silvan kan du få forskellige akrylvarianter. Du kan eksempelvis få de store flasker, mindre bøtter, tuber og spray med akrylmaling, samt akrylmalingsæt. Og så findes der et væld af farver at vælge imellem. Det er en god idé at tage stilling til, hvad du gerne vil ud af malingen – hvilken finish skal den have, hvor store mængder og hvem skal anvende dem? Derudover bør du også kende til begreberne primærfarver og sekundærfarver. Farver markeret som primærfarve betyder, at du i princippet kan nøjes med disse farver og kan blande dig til andre farver og nuancer (bortset fra guld, sølv og kobber). Sekundærfarver betyder, at farverne er baseret på mindst to primærfarver og er enten en “ny farve” eller en nuance af farve.

Akrylmaling i 500 ml flasker – blank finish

Flaskerne er ideelle til børnehaver og skoler, hvor der anvendes store mængder på kort tid. Derudover er malingen i disse flasker lidt tyndere i konsistensen, hvilket gør det meget let at arbejde med. Flaskerne med blank finish findes med sorte og hvide låg. Dem med sorte låg er primære farver og dem med hvide låg er alle sekundære farver, samt guld, sølv og kobber. Udvalget har det meste fra farvepaletten – perfekt til dig, der ikke gider at bruge tid på at ramme/blande den perfekte nuance hver eneste gang.

Akrylmaling i 500 ml bøtter - satin finish

Du kan også få akrylmaling med satin finish i 500 ml bøtter. Det er et godt valg til dig, der ønsker noget andet end det sædvanlige blanke look. Satin finish giver et andet udtryk, som er mindre skinnende. Maler du eksempelvis landskaber eller andre genstande, som naturligt ikke skinner, er det at foretrække at få en satin finish fra akrylen. Nogen kalder det også halv-blank, da den ligger imellem den blanke og matte udgave. Du kan vælge imellem dækkende, semi-transparant og transparant.

Akrylmaling i 400 ml, 120 ml, 118 ml og 75 ml

I vores sortiment finder du selvfølgelig også akrylmaling i mindre mængder. Du kan både få små flasker med blank finish og satin finish. De små udgaver er gode til dig, der måske først lige er kommet i gang med at male. Det kan også være du lige står og mangler en bestemt farve, som du ikke selv har tid til at blande. Og det er her de små bøtter og tuber kommer ind i billedet.

Akrylmaling på spray

Hvis du skal dække større eller vanskelige områder med akrylmaling, kan du overveje udgave på spraydåse. Ved at spraye får du en god spredning af malingen på overfladen. I nogle tilfælde vil det faktisk være meget nemmere at arbejde sammenlignet med en pensel. Du kan ligeledes anvende denne type akrylmaling på forskellige materialer – og især egnet til at anvende på skulpturer, som undermaling, på beton og meget mere. Derudover en del af akrylmalingerne på spray anvendes til inden- og udendørsbrug.

Akrylmalingsæt

Akrylsæt er til dig, der gerne vil starte i det små eller ikke ønsker at male store malerier. Her er et sæt perfekt, fordi du får minimum 8 flotte farver. Du kan få de almindelige akrylfarver med blank finish, men der findes også sæt med henholdsvis pastel, neon, metallic og glitter. Disse malinger anbefaler vi, at du bruger til lærreder og generelt mindre områder.

Skal du anvende fernis på akrylmalerier?

Selvom akrylmaling er nemt at arbejde med og er forholdsvis modstandsdygtig, er det alligevel nogle ting, du kan gøre for at bevare maleriets udseende. Der findes flere muligheder. Den præventive mulighed starter allerede i malingsprocessen. Her kan du blande din maling med et flydende additiv, som herefter lægger sig som en film på lærredet. Det gør både, at malingen beholder sin finish – hvad enten det er blank akrylmaling eller satin akrylmaling – og samtidigt forstærker det malingen og holdbarheden af den. Du vil altså efter tørretiden stadig have en flot blank eller satin finish. Du skal blot huske på, at tørretiden forlænges ved at tilføje et additiv i malingen.

Hvis du ikke har lyst til at tilføje noget til malingen, kan du i stedet anvende fernis/lak. Fernis påføres, efter at maleriet er tørt og kan alt efter ønsket effekt få flere lag. Fernis kan fås enten som spray eller som flydende lak, som kan påføres med en pensel. Fernis går ind og beskytter overfladen mod snavs og støv. Derudover beskytter det også farverne mod at falme. Lakkerne indeholder desuden enten en mat, satin eller blank finish, hvilket gør, at du også kan bevare det originale udtryk. Fordelen ved at bruge spray er, at du undgår potentielle mærker af penselstrøg. Omvendt er det nemmere at påføre et jævnt/ensartet lag af flydende lak.