Oliefarver

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du vælge oliefarver?

Oliefarver kender vi fra de klassiske malerier, der hænger rundt omkring. Denne type maling er brugt af de mest anerkendte kunstnere verden over. Det skyldes bl.a., at oliefarve har en rigtig god holdbarhed – hvorfor oliemalerier, der er flere hundrede år gamle, stadig kan se flotte ud. Derudover kan du med oliefarve opnå nogle flotte resultater med de rette teknikker. Malingen kan nemlig give både dybde og glans, hvilket får maleriet til at syne realistisk og autentisk. Derfor er det også stadig en populær hobbymaling blandt amatører og professionelle. Det er især populært bruge oliefarver til at male mennesker, natur og genstande.

Kendetegnet ved oliefarver er, at denne maling er tykkere i konsistensen sammenlignet med både akrylmaling og akvarelmaling . Tykheden/olien fra malingen gør, at det er en smule anderledes at arbejde med, fordi den dækker ret godt. Det betyder, at du kan få en rig, intenst og flot farve. Et andet kendetegn ved oliefarve er, at det har en lang tørretid. Det betyder, at du har lang tid til at arbejde med farven og bruge tid på at lave effekter. Oliefarve er eksempelvis rigtig god, når du skal blende farver og lave flydende overgange. For den utålmodige kan tørretiden være en ulempe, men ventetiden kan bruges på at rette eventuelle fejl.

Sådan bruger du oliefarver

For mange er det en fordel, at oliefarve dækker godt. Men samtidigt betyder det også, at effekten af transparenthed skal opnås med teknikker. Det kræver en del øvelse og færdigheder, så hvis du er nybegynder, skal du nok ikke sætte næsen op efter denne effekt. Synes du, at tykkelsen på oliefarver er lidt svært at håndtere, kan du overveje at gøre malingen tyndere. Det er muligt ved hjælp af opløsningsmidler som eksempelvis terpentin (husk at håndtere maling og terpentin korrekt). Nogle effekter/teknikker er også nemmere at opnå, hvis malingen er fortyndet en smule.

Der findes mange maleteknikker med oliefarver. Du kan bl.a. male vådt-i-vådt, da malingen, som bekendt, har en længere tørretid. Det giver dig mulighed for at lege med farverne og få nogle flotte effekter ud af det. Hvis du f.eks. er til de abstrakte malerier, kommer ud helt sikkert godt ud af det med denne metode. Med oliefarve har du også mulighed for at arbejde med lag-på-lag, som er med til at give dybde og struktur til maleriet. Her venter du til, at første lag er tørt, før du påbegynder et nyt og gentager processen. Derudover kan du også bruge forskellige redskaber til at male med.

Hvilke malerredskaber kan du bruge til oliefarver?

Når du skal male med oliefarver, er der nogle essentielle malerredskaber, du bør få fat i. Oliefarver og lærreder er som skabt for hinanden, og det er 9/10 gange, at oliemalerier er på et lærred. Heldigvis for dig kan du finde flere størrelser lærreder hos Silvan. Uanset om du vælger bomuld- eller hørlærred, skal du tjekke, om overfalden allerede er behandlet med en primer/binder. Hvis det ikke er tilfældet, skal du sørge for at påføre primer/binder, før du begynder at male med oliefarven. På denne måske får du det bedste resultat, da malingen forbliver ovenpå lærredet og ikke trænger ind. Derudover beskytter det også lærredet mod skader.

Når du skal male med oliefarver, er det vigtigt at have de rette pensler, fordi malingen indeholder olie og generelt er tyk i konsistensen. Du skal derfor gå efter pensler, der kan bære malingen. Hos Silvan kan du få pensler til oliemaling, samt pensler, der kan anvendes både til olie og akryl. De bedste pensler er dem, der er fremstillet med naturligt hår. Du kan dog også bruge pensler med syntetisk hår, som du ofte får med pensler, der kan bruges til flere typer maling. Du kan også finde spartelknive i flere størrelser. Derudover er det også en god idé at investere i en malerpalette. Oliemaling kommer nemlig på tuber, hvor det er lettere at få det ud på en palette i stedet for direkte på lærredet.

Sådan plejer og vedligeholder du et oliemaleri

Selvom oliefarve har en lang holdbarhed, så er der er alligevel nogle ting, du skal være opmærksom på. Efter du er færdig med at male, er det vigtigt, at du passer godt på maleriet. Sørg for at maleriet tørrer et sted, hvor det ikke kan vælte osv. Undgå at sætte maleriet et sted, hvor støv og snavs kan flyve på malingen – det vil næsten være umuligt at fjerne fra ikke-tørret maling. Hvis du har brugt et staffeli, er det bedst bare at lade den stå der. Det er svært at sige, hvornår malingen tørrer, men det kan gå længere tid, hvis maleriet står i et kold eller fugtigt rum.

Oliemalerier kan nemlig være lidt besværlige at holde helt rene, fordi støv og snavs lægger sig på maleriet. Hvis der er en smule struktur i maleriet, vil det lægge sig i revnerne. Her kan det være nemmest at fjerne med en støvkost. Du bør i øvrigt undgå at bruge vand og andre midler på malerier, som oliemalingen kan reagere på. Derudover er der nogle andre råd, du kan følge, for bevare dit maleri bedst muligt. Undgå at maleriet får for meget fugt, da du ellers risikerer, at der kommer svamp i malingen. Undgå også at maleriet er udsat for meget sollys hele tiden, da oliefarven kan falme. Sidst bør du også undgå at hænge et oliemaleri over en radiator.