Selvhærdende ler

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er selvhærdende ler?

Normalt kan det være besværligt at arbejde med ler. Selve det at forme lertøjet kan de fleste finde ud af (med mere eller mindre succes), men udfordringen opstår, når leret skal brændes for at blive hærdet. Her skal du have adgang til en særlig keramikovn, der kan varme leret op til den rette temperatur. Dette slipper du for, hvis du køber selvhærdende ler. Selvhærdende ler – der også kaldes selvtørrende ler – kan tørre og hærde uden brug af ovn. Dermed kan du lave adskillige typer af lerfigurer på en enkel og simpel måde med selvtørrende ler.

Hos Silvan kan du finde forskellige typer af selvhærdende ler. Vi har f.eks. ler i hvid og terracotta (en form for rødbrun farve). Du kan købe det i pakker med enten 500 g eller 1000 g. Faktisk kan du også selv lave selvtørrende ler, men det kan godt være en lidt besværlig proces. Derfor kan du spare både tid og kræfter ved at købe leret hos Silvan. Hos os kan du også finde mange andre produkter til dit kreative projekt. F.eks. har vi akvarelmaling. Du kan også finde akrylmaling hos os, som bl.a. kan bruges til at farvelægge ler.

Sådan bruger du selvhærdende ler

Selvtørrende ler er nemt at forme og modellere. Alle kan være med – små som store. Du former det sådan set bare som helt almindeligt ler. Hvis der skulle opstå små revner eller ujævnheder i leret, kan du udglatte det med vand. Når du er færdig med at lave lerkreationen, skal det tørre. Det skal tørre i omkring 24 timer. Dog afhænger tørretiden af, hvor tykt leret er. Jo tykkere leret er, jo længere er tørretiden. Ved at røre på leret kan du finde ud af, om det er færdighærdet. Hvis det er koldt og fugtigt, er det endnu ikke færdigt med at hærde og skal derfor have lidt længere tid.

Hvis du skal arbejde med leret over en længere periode, kan det være en god idé at dække det til med en plasticpose. På denne måde hærder leret ikke så hurtigt, og du kan derfor bedre bearbejde det i længere tid. Vær opmærksom på, at det meste selvhærdende ler kun kan bruges indendørs, da det ikke kan holde til fugten udenfor. På samme måde egner det sig heller ikke til at være en beholder for vand. Det kan eksempelvis være som en vase eller et krus. Vandet kan være med til at opløse leret, så formen går i stykker.

Hvad kan du lave med selvtørrende ler?

Selvtørrende ler er helt oplagt til at lave sjove figurer og støbninger, som du kan hænge op på væggen eller stille i vindueskarmen. Du kan også lave små sjove figurer, som du kan lime til en magnet og sætte på køleskabet. En anden populær form, der kan laves af ler, er et håndaftryk. Det synes børn især at sjovt at lave, og det kan blive et godt minde til eftertiden. Derudover kan du lave lysestager, navneskilte, platter (evt. med aftryk af tørrede blomster og planter) og meget andet. Ja, kun fantasien sætter grænser. Kombiner kreationerne med maling for at gøre dem endnu mere kreative og farverige.

Et andet sjovt projekt er at lave julepynt og -dekorationer med selvtørrende ler. Du kan se vores juledekorationer, som du kan tilføje til leret. Det er bare så meget sjovere og mere minderigt selv at lave sin egen julepynt end at købe noget, der er færdiglavet. Bl.a. kan du lave små nissefigurer, som du kan male i røde og hvide farver. Herudover kan du lave julehjerter, som du kan sætte en snor i og hænge op på juletræet. Hærdet ler med en snor er også en sjov måde at lave et til og fra-kort, som ikke sådan lige glemmes.