Kemikalier

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Find et stort udvalg af kemikalier hos Silvan

Hos Silvan kan du finde et stort udvalg af kemikalier til husholdningen. Kemikalier kan du bruge, hvis du skal rengøre overflader eller genstande, hvor almindelige rengøringsmidler ikke helt er nok. Det kan være, at du skal fjerne genstridig kalk fra en elkedel eller et brusehoved, hvor husholdningskemi kan effektivisere afkalkningen en hel del. Det kan også være, at du skal rengøre en pensel eller andet, hvilket kemikalier kan rense for maling særdeles hurtigt. Uanset hvad kan du finde et stort og varieret udvalg af kemikalier hos Silvan, som du kan læse mere om på denne side.

Vær opmærksom på sikkerheden, når du bruger kemikalier

Før du begynder at bruge kemikalier, er det meget vigtigt, at du læser sikkerheds- og faremærkninger om det konkrete kemikalie. På produktet vil det altid være oplyst, hvilke farer der kan være forbundet med brugen af det. Samtidig kan du også læse, hvilke former for sikkerhedsudstyr du skal bruge, og hvordan kemikaliet skal opbevares. Ofte skal du bruge sikkerhedsudstyr som handsker, sikkerhedsbriller og masker og åndedrætsværn, som du kan finde hos os. Det er forskelligt, hvor farlige de enkelte kemikalier er. Sørg derfor nøje at sætte dig ind i sikkerheden og farerne og anskaf dig det nødvendige sikkerhedsudstyr.

Hvilke kemikalier kan fjerne kalk og afsyre?

Særligt kalk kan være svært at komme af med. Bor du i områder, hvor der er meget kalk i vandet, kan der ophobe sig kalkaflejringer i elkedler, kaffemaskiner, brusehoveder, brusekabiner og mange andre steder, hvor der bruges vand. Derfor kan du bruge kemikalier, der bekæmper kalk, så du kan fjerne kalk på diverse overflader. Vil du gerne undgå, at el-apparater tilkalker – det kan være et dampstrygejern eller i forbindelse med vinduespudsning – kan du bruge demineraliseret vand. Herunder kan du læse mere om midler, der kan bekæmpe kalk, som bl.a. er kalkfjerner, eddikesyre og citronsyre. Du kan også finde midler, der kan afsyre overflader.

Kalkfjerner

Skal du fjerne kalk fra overflader, er det oplagt at bruge en kalkfjerner. En kalkfjerner er netop lavet til at kunne fjerne kalkaflejringer på overflader på badeværelset, på vandhanen og andre steder, hvor kalk kan ophobe sig. Dog skal du være opmærksom på, at en kalkfjerner ikke kan bruges på alle overflader. Eksempelvis kan nogle kalkfjernere ikke bruges på marmor, aluminium og emaljeret sanitet. Typisk kan du heller ikke bruge kalkfjernere i elektriske apparater såsom en elkedel. Læs derfor produktbeskrivelsen før brug, så du ikke kommer til at bruge kalkfjerneren på overflader, som ikke kan tåle midlet.

Eddikesyre

Eddikesyre er en anden form for husholdningskemikalie, der kan afkalke. Skal du afkalke en kaffemaskine eller elkedel, så er eddikesyre oplagt at bruge. Dog skal du altid huske at blande eddikesyre med vand, når du skal afkalke elektriske maskiner – det konkrete blandingsforhold vil fremgå i produktbeskrivelsen. Under brug af eddikesyre er det en god idé at have ventilation, da eddikesyre kan have en ubehagelig lugt. Når du har afkalket den elektriske maskine, skal du huske at skylle den med rent vand, så resterne af eddikesyren forsvinder. Husk at opbevare eddikesyren, så den er utilgængelig for børn.

Citronsyre

Citronsyre er også effektivt til afkalkning. Har du en opvaskemaskine, vaskemaskine, toiletkumme eller WC-cisterne, der trænger til at få fjernet kalk, så er citronsyre et godt middel at bruge. Det kan også bruges, hvis du skal fjerne kalkslør på glas. Citronsyre er altså et godt produkt til afkalkning. Ligesom med det meste andet kemi skal du være varsom, når du bruger citronsyre. Det betyder, at du bør undgå direkte kontakt med det, så det er f.eks. godt at bruge beskyttelseshandsker, når du arbejder med det. Læs mere om sikkerhedsforanstaltningerne og faremærkningerne under det enkelte produkt.

Oxalsyre

Oxalsyre er en lidt anden form for syre. Den egner sig primært til blegning og affedtning af træ, men den er også god til at rengøre aluminium. Har du nogle fliser eller plastik, hvor der er rust, som skal væk, kan oxalsyre hjælpe til. Oxalsyre bør blive opløst i vand, før du påfører det på materialet – de konkrete blandingsforhold vil fremgå af produktbeskrivelsen. Da oxalsyre er et stærkt middel, bør du bære handsker og sikkerhedsbriller under arbejdet med den. Opbevar den et utilgængeligt sted for børn og bortskaf den som farligt affald, når emballagen skal smides ud.

Saltsyre

Saltsyre er et husholdningskemikalie med mange anvendelsesmuligheder. Den kan både afsyre og afkalke. Den kan bruges, hvis du skal afsyre et murværk, eller hvis du skal fjerne kalk på en vase, kolbe, karaffel eller andet. Skal du justere pH-værdien i en swimmingpool eller et bassin, kan saltsyre være med til at justere den. Der er mange materialer, hvor du ikke kan påføre saltsyre, så tjek altid før, om overfladen kan tåle saltsyre. Saltsyre må i øvrigt kun bruges udendørs. Da saltsyre er et noget skrapt middel, bør du altid læse sikkerhedsdatabladet og faremærkningerne før, så du har helt styr på sikkerheden.

Sådan kan du rense overflader med kemikalier

Kemikalier kan effektivt rense overflader med genstridigt snavs. Nogle gange kan det være helt umuligt at fjerne store lag med snavs, og her kan kemi gøre underværker. I stedet for at bruge en evighed på at forsøge at fjerne tykke lag med fedt eller indgroet snavs, kan du bruge kemikalier. Nogle typer af kemikalier er ideelle til dybdegående rens – bl.a. kan du vælge rensebenzin, terpentin, acetone og salmiakspiritus. Skal du påføre kemikalierne, kan du se i vores udvalg af rengøringsartikler, hvor du kan finde svampe, klude og meget andet. En svamp, klud eller andet med kemikalier skal typisk bortskaffes på en sikker måde, så sæt dig ind i dette, så du har styr på sikkerheden. Læs mere om kemikalierne til rens herunder.

Rensebenzin og terpentin

Rensebenzin og terpentin er effektive til rensning og pletfjerning. Rensebenzin kan f.eks. fjerne fedtpletter, oliepletter, læbestift, harpiks, tyggegummi, stearin og meget andet. Brug så lidt rensebenzin som muligt, så du ikke kommer til at påføre for meget. Terpentin kan også bruges til rensning. Det kan f.eks. være et gammelt træmøbel, der har brug for at blive frisket op. Specielt hvis møblet er behandlet med lak, olie eller voks, kan det have godt af en rens med vegetabilsk terpentin. Både for rensebenzin og terpentin gælder det, at der kan være sikkerhedsrisici ved at bruge det, så du bør altid læse sikkerhedsdatabladene før brug.

Acetone

Acetone er et andet effektivt rensemiddel. I tilfælde af at du har pletter med lim, olie, læbestift, neglelak og lignende, kan acetone fjerne det nemt og hurtigt. Du kan også bruge acetone til at rense pensler for maling. Acetone er nok primært kendt som en form for neglelakfjerner. Dog skal du huske at blande acetone med andre kemikalier, hvis du skal bruge det som neglelakfjerner. Da acetone kan have en skarp lugt, bør du have en god ventilation, når du bruger det. Indånding af acetone kan nemlig forårsage sløvhed og svimmelhed. Undgå at bruge for meget acetone ad gangen.

Isopropylalkohol

Isopropylalkohol er en opløsningsvæske, der kan bruges til affedtning samt opløsning af olie, lakker, harpiks og meget andet. Du kan også bruge isopropylalkohol til at fjerne pletter med sværte og farvetone. Det er også et godt middel til at afspritte skær til barbermaskiner. Med isopropylalkohol kan du også fremstille din egen sprinklervæske – du skal i så fald blande en del isopropylalkohol med to dele demineraliseret vand og en lille smule rengøringsmiddel med salmiak. Bemærk, at der er nogle typer af autolakker, der ikke kan tåle denne blanding. Hos Silvan kan du finde isopropylalkohol i flere forskellige størrelser.

Salmiakspiritus

Salmiakspiritus er et kemikalie, der anvendes til rens, pudsning, rengøring og pletfjerning. Særligt hvis du har en ovn med meget fedt og beskidte bradepander eller grillriste, kan salmiakspiritus rense disse overflader. Muligvis har du en brændeovn, hvor glaslågerne er tilsodede, som salmiakspiritus også kan rengøre. Lugten fra salmiakspiritus er kendetegnet ved at være stikkende, hvilket kan være ubehageligt, og derfor bør du kun bruge det under velventilerede forhold. Det er også et stærkt kemikalie, så du skal huske at bruge beskyttelseshandsker og sikkerhedsbriller. Salmiakspiritus findes i flere forskellige størrelser, så du kan finde en variant, der passer til dine behov.

Hvordan bruger du fliserens og fliseimprægnering?

Har du nogle havefliser, der godt kunne trænge til at blive renset? Så skal du bruge fliserens, som du kan finde på denne side. Havefliser kan blive meget beskidte, da de befinder sig udendørs, så der kan opstå store belægninger af snavs på dem. Fliserens kan fjerne denne belægning af snavs, så de næsten ser ud som nye igen. Fliserens skal blandes op med vand i et blandingsforhold, som du kan læse i produktbeskrivelsen. Når fliserensen bliver fordelt på fliserne, skal de virke i et stykke tid, før de skal skrubbes med en stiv kost og til sidst skylles rene med vand.

Når fliserne er blevet renset med fliserens, bliver flisernes overflade åbnet op. Det gør, at fliserne er mere modtagelige over for skidt og snavs. For at lukke for flisernes overflade kan du efter rens af fliserne bruge fliseimprægnering. Fliseimprægnering beskytter fliserne, så de er mindre modtagelige over for skidt og snavs. Eksempelvis kan fliseimprægnering gøre, at flisernes overflade er mere vandafvisende og dermed nemmere at rengøre. Fliserens og fliseimprægnering er derfor en god kombination, hvis du gerne vil have flotte fliser, som kan holde sig pæne i lang tid. Silvan har et stort udvalg af både fliserens og fliseimprægnering.