Træmaling & metalmaling

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilken træmaling skal du vælge?

Det vigtigste i valget af træmaling er naturligvis farven. Farven på malingen skal falde i din smag og passe til stilen inden- eller udendørs. Dog kan det være svært helt præcist at vide, hvordan maling ser ud på træoverfladen. Derfor kan du med fordel gøre brug af vores farvevælger, hvor du har mulighed for at få visualiseret, hvordan farven ser ud på træ. Du kan også få et bedre overblik over, hvilke farvemuligheder du har til træmalingen i farvevælgeren. Når du har fundet den rette farve, kan du bestille malingen direkte efterfølgende. Du kan læse mere om vilkår for bestilling af farvetonet maling på siden.

En anden vigtig faktor i valget af træmaling er glansen. Glans bestemmer, hvor skinnende overfladen er på malingen, og om den er vaskbar. Jo højere glans, jo mere skinnende maling, og jo nemmere er den at vaske. På lister og paneler er det en god idé at bruge en træmaling med høj glans. Det samme er tilfældet med træmaling til karme, vinduer og døre. Derudover skal du også vælge træmaling ud fra, om det er til brug inden- eller udendørs. Mange typer af maling kan dog både bruges inden- og udendørs, hvilket vil være oplyst i produktbeskrivelsen.

Træmaling indendørs

Det er lidt anderledes at vælge en træmaling til indendørs end udendørs. Inde i hjemmet har det nemlig betydning, hvor indeklimavenlig malingen er. Derfor er det godt at vælge en træmaling til indendørs, som f.eks. har Svanemærket og Indeklimamærket. Disse certifikater er nemlig et tegn på, at træmalingen er særdeles indeklimavenlig. Silvan har lavet en træ- og metalmaling under vores mærke ”Skabt med omtanke”. Denne maling har både Svanemærket og Indeklimamærket, så du med ro i sindet kan bruge den indendørs. Vi forhandler også flere andre typer af træmaling til indendørs – eksempelvis maling der er velegnet til at male loft- og træpaneler.

Træmaling udendørs

Træmaling til brug udendørs skal kunne holde til vejr og vind og derfor mere slitage. Den skal samtidig også kunne beskytte træet fra råd og svamp – derfor er der højere krav til malingens slidstyrke, end når du skal vælge indendørsmaling. Du kan se i produktbeskrivelsen, om den specifikke træmaling er egnet til udendørs brug. Hvis du gerne vil have et alternativ til træmaling udendørs, kan du se i vores udvalg af træbeskyttelse. Hvis du vælger en dækkende træbeskyttelse med farvepigment, så kan du nemlig også farvelægge selve træet, samtidig med at det beskytter træet imod vind og vejr.

Sådan bruger du træmaling

Træmaling kan let og hurtigt pifte slidt træværk op eller give det et personligt udtryk, hvad enten det er indendørs eller udendørs. Når du har fundet den rette træmaling til dit malerprojekt, skal du forberede træet, før du maler. Forarbejdet er faktisk det, som tager mest tid. Før du giver træmaling, skal overfladerne rengøres grundigt – brug rengøringsmidler, der er beregnet til træ. Hvis overfladen er meget beskidt og fedtet, kan du give den grundrens. Alt løs maling skal også fjernes, og du kan slibe træet med sandpapir. Slib altid med træets årer for det flotteste resultat.

Skal du bruge træmaling på ubehandlet træ, skal det i mange tilfælde først have en grunder. Det gør, at malingen bedre kan binde sig fast til træet. Er der huller i træet, kan du også spartle dem ud, så træmalingen kan fordele sig mere jævnt. Når du maler med træmaling, skal du gøre det med lange, bløde strøg. Træmaling skal også helst påføres i et tykt lag. Så flyder det selv sammen og lægger sig pænt. Skal du male metal, skal du bruge næsten samme principper, blot med metalmaling fremfor træmaling (dog kan meget maling både bruges til træ og metal).

Det skal du vide om metalmaling

Med metalmaling kan du let male alt fra radiatoren til postkassen eller gamle møbelstel. Metalmaling kan både beskytte og pifte overflader af metal op – og så er der et væld af muligheder, når det kommer til farver og glans. Typisk tager gamle metal- og jernkonstruktioner sig bedst ud i klassiske farver. Men der også noget flot og personligt over at male det i mønstre eller pangfarver. Ofte kan man også understrege detaljer bedre ved at vælge eksempelvis en mørkegrøn farve frem for en sort. Når du skal i gang med at pifte metal op, er forarbejdet altafgørende.

Først og fremmest bør du afmontere alle dele, som håndtag og låse, før du maler. Er der noget, der skal repareres, bør du også gøre det, før du maler. Når du har tjekket metallet for skader, skal du i gang med rengøring. Der kan være forskel på, hvilke rengøringsmidler der er bedst, alt afhængigt af metallets type. Er der rust på metallet, skal det fjernes, før du giver det metalmaling. Nogle gange kan det være nødvendigt at slibe metallet og efterfølgende give det grunder, før du maler med metalmaling. Det er vigtigt, at metallet er helt tørt fra både rengøring og eventuel maling fra grunder, før du giver det metalmaling. Lad metalmalingen tørre helt, før du giver det anden gang. Har du brugt malertape, skal du fjerne det, før metalmalingen er tør. Ellers hænger tapen fast i malingen. Det er også godt at gøre, hvis du maler træ.