Træmaling & metalmaling

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan bruger du træmaling

Træmaling kan let og hurtigt pifte slidt træværk op, eller give det et personligt udtryk, hvad enten det er indendørs eller udendørs. Det første skridt på vejen, til at få træværket flot igen, er at finde den helt rette træmaling. Det er en god ide at male med træmaling, der passer til trætypen. Der findes også forskellige glanstyper inden for træmaling, så du kan vælge den glans, der passer bedst. Det kan nemlig være forskelligt, hvilken glans man foretrækker, alt efter om der er tale om vinduer, døre, paneler eller noget helt fjerde.

Når du har valgt den rette træmaling til dit malerprojekt, er det næste skridt at forberede træet, før du maler. Forarbejdet er typisk det, der tager længst tid, før du kan gå i gang med træmaling. Ofte siger man, at forarbejdet udgør 75 % af tiden, når der skal males træværk. Men så bliver resultatet med træmaling også flot. Før du giver træet træmaling, skal overfladerne rengøres grundigt. Træværk skal rengøres med midler, der er beregnet til træ. Er overfladen, der skal have træmaling, meget beskidt og fedtet, kan du give den grundrens. Alt løs maling skal også fjernes, og du kan slibe træet med sandpapir. Slib altid med træets årer.

Skal du bruge træmaling på ubehandlet træ, skal det i mange tilfælde først have grunder. Er der huller i træet, kan du også spartle dem ud, så vil træmalingen fordele sig mere jævnt. Når du maler med træmaling, skal du gøre det med lange, bløde strøg. Træmaling skal også helst påføres i et tykt lag. Så flyder det selv sammen og lægger sig pænt. Skal du male metal, skal du bruge næsten samme principper, blot med metalmaling fremfor træmaling.

Det skal du vide om metalmaling

Med metalmaling kan du let male alt fra radiatoren til postkassen eller gamle møbelstel. Metalmaling kan både beskytte og pifte overflader af metal op – og så er der et væld af muligheder, når det kommer til farver og glans. Typisk tager gamle metal- eller jernkonstruktioner sig bedst ud i klassiske farver. Men der er også noget flot og personligt over at male det i mønstre eller pangfarver. Ofte kan man også understrege detaljer bedre, ved at vælge eksempelvis en mørkegrøn farve fremfor en sort. Når du skal i gang med at pifte metal op med metalmaling, er forarbejdet altafgørende.

Først og fremmest bør du afmontere alle dele, som håndtag og låse, før du maler. Så er det lettere at komme til og få et flot resultat. Er der noget der skal repareres, bør du også gøre det, før du maler. Når du har tjekket metallet for skader, skal du i gang med rengøring. Der kan være forskel på, hvilke rengøringsmidler der er bedst, alt afhængigt af metallets type. Er der rust på metallet, skal det fjernes, før du giver det metalmaling. Nogle gange kan det være nødvendigt at slibe metallet, og efterfølgende give det grunder, før du maler med metalmaling. Det er vigtigt at metallet er helt tørt fra både rengøring og eventuel maling fra grunder, før du giver det metalmaling. Lad metalmalingen tørre helt, før du giver det anden gang. Har du brugt malertape, skal du fjerne det før metalmalingen er tør. Ellers hænger tapen fast i malingen. Det er også godt at gøre, hvis du maler træ.