Træpleje & grundbehandling

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Plej dit træværk med træpleje

Møbler, trægulve og bordplader skal holde til hverdagens liv og brug. Derfor er det også vigtigt, at give træ træpleje for at passe på det. Ved at give træ træpleje i form af lak, olie, rens eller polish, kan du let tilføje nyt liv til alt det træværk, der er begyndt at se lidt træt ud. Træ er nemlig et levende materiale, hvor årer, knaster og struktur er en del af træets natur. Derfor kan man også se, at trægulve, bordplader og møbler ændrer struktur og udseende i løbet at dets levetid. Det gør det også muligt at reparere træ, og give det nyt liv med træpleje.

Først og fremmest kan det være en god ide at behandle træ med træpleje løbende. Det gør træet lettere at rengøre og beskytter det mod luften, fugt og sol. Hvilken træpleje du skal bruge kommer helt an på træet, og hvordan det er behandlet. Er det behandlet med olie fra start, skal du også bruge træpleje, der er beregnet til dette. Det samme gælder, hvis det er lakeret eller lignende. Der er forskel på, hvor ofte du skal give træpleje, alt efter om der er tale om gulve, bordplader eller møbler.

Bordplader skal som regel have træpleje to til fire gange årligt. Mange bordplader skal have træpleje med olie. En bordplade trænger til træpleje, hvis vandet ikke preller af på overfladen og den føles ru at røre ved. Gør den det, er det tid til at give den træpleje.

Sådan bruger du grundbehandling

Noget træ skal have grundbehandling som træpleje, før det tages i brug. Det er ofte ubehandlet træ. Det kan være alt fra gulve til bordplader. Grundbehandling til træ er ikke maling, men produkter man giver træet, for at give det en bedre levetid og eventuelt forberede det til maling. Maling holder nemlig længere på træ, der har fået grundbehandling først. Grundbehandling kan også være nødvendigt på træ, der ikke tidligere er behandlet og derfor skal mættes. Så kan det lettere modstå vand, varme og fugt. Grundbehandling har altså til formål at give træværk de bedste forudsætninger for en god og lang levetid, hvor træet holder sig flot og modstandsdygtigt.

Hvilken grundbehandling træ skal have, afhænger af trætypen. Olie gives til mange flader af træ. Det trænger ind og danner en beskyttende hinde. Olie gives som grundbehandling på træ, der ikke tidligere har været malet, eller på træ der er slebet ned. Der findes også grundmaling. Det skal altid gives efter grundbehandling. Grundmaling beskytter træet og bruges ofte til udendørs træværk.

Nogle produkter til grundbehandling og træpleje påføres med en klud. Her bør du være opmærksom på, at kluden efterfølgende kan blive selvantændelig. Det er især, hvis du har brugt terpentinbaseret grundbehandling eller træpleje. Derfor er det en god ide at skille sig af med kluden på en sikker måde. Her bør du putte kluden i en plastikpose, klemme al luft ud af posen, lukke den helt tæt og derefter putte den ned i en anden plastikpose. Så kan du uden problemer smide den ud sammen med dit andet køkkenaffald.