Træpleje & grundbehandling

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Plej dit træværk med træpleje

Møbler, trægulve og bordplader skal holde til hverdagens liv og brug. Derfor er det også vigtigt at give træ træpleje for at passe på det. Ved at give træ træpleje i form af lak, olie, rens eller polish kan du let tilføje nyt liv til alt det træværk, der er begyndt at se lidt træt ud. Træ er nemlig et levende materiale, hvor årer, knaster og struktur er en del af træets natur. Derfor kan man også se, at trægulve, bordplader og møbler ændrer struktur og udseende i løbet af dets levetid. Det gør det også muligt at reparere træ og give det nyt liv med træpleje.

Det er en god idé at behandle træ løbende med plejeprodukter. Det gør træet lettere at rengøre og beskytter det mod påvirkning fra luft, fugt og sol. Du skal vælge træpleje ud fra typen af træ og dets behandling – f.eks. om det i forvejen er behandlet med olie eller lak. Der er også forskel på, hvor ofte du skal give træpleje, alt efter om det er gulve, bordplader eller møbler. Bordplader skal typisk have træpleje 2 til 4 gange om året. Desuden kan det også være en god idé at slibe træoverfladen med sandpapir, hvis den trænger til dette og kan tåle slibning, før du giver en passende plejeolie.

Hvilken træolie skal du vælge?

Der findes mange varianter af træolie, som kan gives til flere forskellige trætyper. Generelt beskytter olie træ ved at trænge ind i det og give det en beskyttende hinde. Ofte er der i et hjem adskillige træoverflader, der skal løbende behandles. Har du f.eks. et køkkenbord af træ, kan du finde en helt specifik køkkenbordsolie, som kan have mange forskellige farvenuancer. Da køkkenbordet bliver udsat for meget fugt og slitage, er det vigtigt, at det løbende bliver behandlet for at holde sig flot og modstandsdygtigt. Har du møbler eller borde, som er lavet af teaktræ, kan du finde en særlig teaktræsolie til at behandle træoverfladen.

En af de største træoverflader i boligen er gulvet. Samtidig er det også den træoverflade, som bliver brugt mest og derfor udsat for mest slitage. Det betyder, at gulve i træ løbende skal vedligeholdes. Du bør vaske trægulvet med en gulvsæbe, som kan vedligeholde og beskytte gulvet. Du kan også en gang imellem give gulvet trægulvolie for at give det yderligere beskyttelse og genopfriskning. Skal du give et slidt gulv den helt store omgang med slibning og efterfølgende behandling, kan du hos Silvan leje en gulvsliber til formålet. Et alternativ til trægulvolie er gulvlak, som også kan beskytte gulvet.

Terrasseolie

Har du en træterrasse, skal den løbende behandles med terrasseolie. Alternativt kan du bruge træbeskyttelse, men terrasseolie holder længere tid på vandrette træoverflader. Det er en god idé at behandle træterrassen en gang pr. sæson, da det er med til at holde træet flot og modstandsdygtigt. Da træ udendørs bliver udsat for meget fugt og skidt, er det vigtigt, at det bliver vedligeholdt, da der ellers kan opstå råd og svamp i det. Før du påfører terrasseolie, skal du huske at rengøre overfalden med en særlig terrasserens, så du fjerner alger og skidt. Du bør ikke bruge terrasseolie, før overfladen er helt tør.

Havemøbelolie

Havemøbler bør – ligesom træterrassen – behandles grundigt mindst en gang pr. sæson, for at de kan holde sig flotte og stærke. Et oplagt tidspunkt er, før de sættes udendørs i sommerperioden. Til dette formål kan du finde en særlig havemøbelolie, som du kan behandle havemøblerne af træ med. Derudover skal du også huske at rense havemøbler og at slibe dem med sandpapir, før du bruger olien. Vi har lavet en guide med video, hvor du kan se og læse trin-for-trin, hvordan du rengør og behandler havemøbler med olie. Du kan se og læse dette i vores guide til pleje af havemøbler.

Hvad er linolie og bejdse?

Linolie er en rigtig god olie til at behandle træ. Linolie trænger nemlig effektivt ind i træet, så det lukker træets porer, hvilket gør træet mere modstandsdygtigt. Samtidig hæfter det fremragende på træet. Linolie er især godt til nyslebne og ubehandlede overflader. Linolie kan bruges til stort set alle typer af træoverflader – bl.a. gulve, bordplader og rammer. Desuden kan det også bruges til spækbræt, hvis du har et bræt, som trænger til at blive fornyet. Husk dog altid at rense og eller slibe træet, inden du påfører linolien. Renser du bordet, skal det tørre i minimum et døgn, før du bruger linolie. Nogle typer af træ har du brug for to omgange med linolie.

Bejdse er en populær form for behandling til træ. Det giver træet en smuk farvenuance, som enten kan have mørke eller lyse farver – det vil fremgå af produktbeskrivelsen, hvilken farve der er tale om. I modsætning til træmaling, som helt dækker træet til, vil det stadig være muligt at se træstrukturen og -årerne. Derfor er bejdse en nem måde at give træ et eksklusivt udseende. Typisk kommer bejdse i pulverform, som skal opløses i vand, hvorefter det er klar til brug. Vær opmærksom på, at bejdse efterfølgende bør behandles med lak, da det ellers kan smitte af.

Sådan bruger du grundbehandling

Noget træ skal have grundbehandling som træpleje, før det tages i brug. Det er ofte ubehandlet træ. Det kan være alt fra gulve til bordplader. Grundbehandling til træ er ikke træmaling, men produkter man påfører på træ for at give det en bedre levetid og eventuelt forberede det til maling. Maling holder nemlig længere på træ, der har fået grundbehandling. Så kan det lettere modstå vand, varm og fugt. Grundbehandling kan også være nødvendigt på træ, der ikke tidligere er behandlet og derfor skal mættes. Grundbehandling har altså til formål at give træværk de bedste forudsætninger for en god og lang levetid, hvor træet holder sig flot og modstandsdygtigt. Hos Silvan forhandler vi også grundere, som kan påføres før maling af træværk.

Nogle produkter til grundbehandling og træpleje påføres med en klud. Her bør du være opmærksom på, at kluden efterfølgende kan blive selvantændelig. Det er især, hvis du har brugt terpentinbaseret grundbehandling eller træpleje, men også linolie eller olie til havemøbler. Derfor er det en god idé at skille sig af med kluden på en sikker måde. Læg eventuelt oliekluden et sted, hvor den ikke kan gøre skade – f.eks. i en metalbeholder udendørs. Du kan også putte den i en lufttæt beholder som et syltetøjsglas, hvor der kan være vand i. Du bør aldrig lægge kluden i solen eller på et tørt trægulv. I øvrigt bør du også huske værnemidler, når du påfører nogle typer af træpleje og grundbehandling.