Sådan bruger du spartler og skabere
Før du kan få en flot, nymalet væg, er det ofte nødvendigt at bruge spartler og skrabere. Det er nemlig vigtigt, at underlaget er helt plant og jævnt, før du svinger malerpenslen. Hvilke spartler der er bedst, afhænger af hvilket materiale du skal i gang med at spartle.
Færdigbehandlet spartel med akryl fungerer ofte godt til træværk indendørs – det kan bruges til alt fra trævægge, paneler elle døre. Spartelmasse af akryl er let at spartle med og let at slibe flot efterfølgende. Skal du spartle udendørs på træ, bør du bruge en spartelmasse, der er mere fleksibel. Træ arbejder nemlig alt efter vejr og temperatur. Hvis du spartler med et materiale, der ikke kan give sig, vil det springe.
Der er flere forskellige spartler og skrabere at vælge imellem. Japanspartler er godt til træ, hvor du skal være præcis på mindre flader. Skal du spartle vægge eller lofter, er en håndspartler god. Den har et skaft, som gør den god at arbejde med.
Gode tips når du spartler lofter og vægge
Det kan tage tid at spartle huller og få flotte, jævne flader på vægge og lofter. Men når først du maler eller tapetsere en jævn overfalde, bliver resultatet med din spartler også at se. Har du en meget ujævn væg, kan du overveje at fuldspartle den. Det er et større arbejde, men vil også give et flot resultat. Skal du fuldspartle, er det vigtigt at fjerne alle rester af afskallet tapet og gammel maling.
Er der små revner og huller i væggen eller loftet, kan du også pletspartle. Her skal du først kradse hullerne ud, så der ikke er mere løst materiale. Derefter gør du området en smule fugtigt og så kan du bruge din spartler, til at fylde hullet ud. Overfladen kan du glatte ud med en fugtig svamp. Du kan også slibe den let, når det er helt tørt. Det kan være nødvendigt, hvis det er en helt glat overflade. Skal du spartle af flere omgange, skal du lade spartelmassen tørre, før du påfører et nyt lag.