Selvklæbende folie

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er selvklæbende folie?

Selvklæbende folie – eller klæbefolie – er en form for permanent folie, som du kan sætte på en masse forskellige genstande i hjemmet. Det kan f.eks. være døre, køkkenlåger, bordplader, skriveborde, vinduer og mange andre steder. Fordelen ved selvklæbende folie er, at du meget nemt og hurtigt kan forny boligindretningen. Hvis du f.eks. gerne vil shine køkkenet lidt op, behøver du hverken at gå i gang med malerpenslen eller at købe helt nye køkkenelementer. Her kan du nemlig blot tilføje klæbefolie til lågerne, bordet, eller hvor du nu vil bruge det, hvorefter køkkenet vil fremstå nærmest helt nyt, uden at du har brugt en formue på det.

Klæbefolie har også en praktisk funktion. Bl.a. kan du tilføje selvklæbende folie til vinduer eller glasset på brusenichen, hvis du gerne vil dække for lysindfald eller nysgerrige blikke. Derfor kan klæbefolie på mange måder forbedre designet i dit hjem. Samtidig er det nemt at arbejde med selvklæbende folie, så det er ikke, fordi du har brug for at få hjælp af en glarmester til arbejdet med det. Så længe du monterer det nogenlunde tæt og præcist, vil resultatet fremstå flot og elegant. Du kan vælge imellem mange forskellige typer af klæbefolie, som adskiller sig fra hinanden i forhold til mønster, farve og størrelse.

Hvilken klæbefolie skal du vælge?

Klæbefolie findes i mange forskellige print. Bl.a. kan du finde klæbefolie med print som marmor, beton, træ og blomster. Drømmer du f.eks. om at få en køkkenbordplade i valnød, men vil du gerne undgå at skulle investere en formue i nye bordplader? Så er selvklæbende folie med valnøddeprint et fremragende alternativ. Til vindueskarme er folie med marmor en god løsning, og det er selvfølgelig langt billigere end at skulle investere i ægte marmor. Er du til den lidt mere minimalistiske stil uden for meget mønster, har vi også ensfarvet selvklæbende folie i farver som sort og hvid.

Til et vindue eller en bruseniche, hvor du vil skærme af for lysindfald eller nysgerrige blikke, skal du vælge en særlig form for folie. Det er typisk frostet folie, hvor det stadig er muligt for lys at skinne lidt igennem, samtidig med at foliet æstetisk passer til glasset. Det er selvfølgelig vigtigt, at du også vælger den rette foliestørrelse i forhold til overfladen, det skal monteres på. Især er det vigtigt, at du vælger den korrekte bredde, da det kan være lidt vanskeligt at skære bredden præcist til. Det er noget nemmere at skære højden til, så den passer.

Sådan sætter du klæbefolie op

I udgangspunktet er det ret ligetil at sætte klæbefolie fast, men sværhedsgraden er forskellig alt efter, hvor du skal opsætte det. F.eks. kan det godt være en anelse mere vanskeligt at sætte folie præcist op på et stort vindue end på køkkenlåger. Uanset hvad er det muligt for dig selv at sætte klæbefolie op med et flot resultat. Det kræver heller ikke særligt meget værktøj. Faktisk kan du klare dig med en hobbykniv og en folieskraber. Hos Silvan kan du købe et særligt monteringssæt til selvklæbende folie, hvor du får en folieskraber og en hobbykniv i ét og samme sæt.

Det er vigtigt, at du starter med at rengøre den overflade, du skal montere foliet på. Derudover skal du måle overfladen op, så du kan skære foliet ud derefter. Hvis foliet skal bukkes rundt om nogle kanter, skal du huske, at der skal beregnes et par ekstra centimeter i overskud. Når du monterer det, er det vigtigt, at du er omhyggelig med skraberen, så der ikke kommer luftbobler og ujævnheder i overfladen. I tilfælde af at du skal montere folie på glas, skal du sprøjte en smule vand på glasset med en forstøver, før du monterer klæbefoliet. Generelt er det vigtigt, at du læser monteringsvejledningen til det konkrete produkt, før du begynder at opsætte det.

Hvordan fjerner du selvklæbende folie?

Det er lige så nemt at fjerne klæbefolie fra en overflade, som det er at sætte det op. Det er forskelligt fra folie til folie, hvordan det skal fjernes. Overfladen har også en betydning for, hvordan det skal fjernes. Hvis du har selvklæbende folie på glas, kan du bruge en hårtørrer til at fjerne det. Her skal du opvarme foliet ved lavt blus, hvorefter du forsigtigt og langsomt kan fjerne det ved at trække i det. Efterfølgende kan du fjerne limresterne med sprit og en klud. Så er foliet fjernet fra vinduet, og det ser ud som før igen.

På andre former for overflader kan du sprøjte vand på og lade det trænge ind i nogle minutter. Herefter kan du fjerne det opløste folie af med en skraber. Det er også muligt at bruge terpentin eller husholdningssprit til at fjerne det, men undersøg altid, om overfladen kan holde til det. Ellers bør du læse vejledningen til produktet, hvor det gerne skulle fremgå, hvordan det skal fjernes mest effektivt og skånsomt. Vær opmærksom på, at der på nogle former for overflader kan efterlades små rester af folie, så test mindre områder på overfladen ved tvivl.