Sådan bruger du væv og filt
Væv og filt hjælper dig til at få helt glatte og ensartede overflader, når du skal i gang med at male. Der er en lille forskel på væv og filt. Væv kaldes også for glasvæv og har en smule struktur, der gør materialet utroligt stærkt. Strukturen kan ses som små ”løkker” på overfladen. De gør vævet slidstærkt. Derfor kan væv bruges i alt fra private boliger til erhverv og butikker. Filt har modsat væv en helt glat, ensartet overflade, og ligner et tyndt lag tapet. Filt skal ligesom væv males, når det er sat op og giver væggen en flot finish. Du kan bruge filt i næsten alle rum, og det er i dag et meget populært materiale, når vægge og lofter skal behandles.
Inden du sætter væv og filt op, skal vægge eller lofter først klargøres. Forarbejdet er derfor afgørende for det endelige resultat. Er der i forvejen tapet eller maling, skal det fjernes, og overfalder skal rengøres. Er der huller eller andre ujævnheder på overfladen, er det en god ide at jævne dem ud, før du sætter filt og væv op. Ellers kan det nemlig let afsløre de steder, der ikke er blevet jævnet ud. Har du slebet overfladen glat efterfølgende, er det en god ide at støvsuge væggen. Du kan også bruge en kost. Er der støv, kan filt og væv nemlig have svært ved at få fat.
Tips til at sætte væv og filt op
Når du går i gang med at sætte væv og filt op, er det godt at måle alle baner op på forhånd. Så er du sikker på at de passer i længde og bredde. Det gør dem lettere og hurtigere at sætte op. Det kan nemlig være besværligt at måle op og tilpasse, når du først står med lim på fingre og vægge. Når du måler op, bør du altid lægge et par ekstra centimeter til. Så har du noget og give af og skære af i top og bund efter opklæbning.
Når du skal fordele limen på væggen, er det lettest at gøre med en malerrulle. Husk også, at du hellere skal smøre lidt for meget lim på end for lidt. Når limen er fordelt, er det tid til at sætte vævet eller filten op. Her skal du igen huske på, at du skal have et par ekstra centimeter væv eller filt i både toppen og bunden. Ved overlap skal du også altid lave mindst to centimeter. Start med at lægge væv eller filt fra toppen af væggen. Når det hæfter til væggen, kan du begynde at arbejde dig ned. Når vævet eller filten er sat op, udglatter du alle luftbobler og eventuelle andre ujævnheder og folder. Det kan gøres med en tapetkost.
Når vævet eller filten sidder på væggen, og er udglattet, kan du skære overskydende væv eller filt i toppen og bunden væk med en hobbykniv. Et godt tip er at holde en bred spartel langs den kant du vil skære. Så er det let at få en helt lige og skarp kant.
Ved overlægninger bliver de pæne ved at fylde lidt lim i samlingerne. Så er du sikre på, at de hænger godt fast. Herefter skærer du et helt lige snit i midten af de to samlinger. Glat samlingen ud og tør overskydende lim af væggen med en fugtig klud.