Fyrværkeri

I Silvan finder du et stort udvalg af fyrværkeri i form af raketter, batterier, bomberør, fontæner m.m. Vær opmærksom på, at du kan købe fyrværkeri i vores butikker eller via Click&Collect mellem d. 27.-31. december 2023. Fyrværkeri udleveres ved butikken og sælges kun til personer over 18 år. Sortimentet kan variere fra butik til butik.

OBS: Silvan Lilletorv, Silkeborgvej (Aarhus), Viby, Lyngby, Nørrebro, Kultorvet, Frederiksberg, Amagerbrogade, Fisketorvet, Frederikssund, Nykøbing Sjælland og Helsingør. Sælger ikke fyrværkeri.

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan får du en tryg og sikker nytårsaften

Det er vigtigt, at du behandler krudt og fyrværkeri med omtanke. Det er kraftige sager, der ved forkert håndtering hurtigt kan ende i uheld. Hvert år ender hundredvis på skadestuen på grund af fyrværkeriskader. Det lyder måske ikke af meget, men det er meget ofte skader, der sagtens kunne have være undgået. Det er derfor en rigtig god idé at tage sine forholdsregner, inden man skyder nytåret ind – det gælder både for voksne og børn.

Du har som forældre et særligt ansvar over for dine børn. Det er en rigtig god idé at snakke med dine børn om nytår; hvordan de skal affyre fyrværkeri, hvor lang sikkerhedsafstand de skal holde, og hvilket sikkerhedsudstyr de bør bære ved affyring af fyrværkeri. Det er herunder en rigtig god idé, at du som forældre bærer sikkerhedsbriller og høreværn. På den måde lærer dine børn, at sikkerhedsbriller og høreværn er naturlige dele af nytårsaften. I Silvan synes vi det er vigtigt, at vi passer på hinanden og os selv. Derfor har vi lavet en kort guide til, hvordan du og din familie kommer sikkert igennem nytårsaften:

1. Gå aldrig tilbage til en fuser

Du har sikkert hørt rigtig mange gange, at du aldrig må gå tilbage til en fuser. Det kan være irriterende at få at vide, år efter år. Det er dog en af de vigtigste regler, som du bør overholde, når du affyrer krudt. Oplever du, at det krudt, som du har forsøgt at antænde, ikke går af – så kaldes det for en fuser. Krudtet indeholder enten en fejl, eller er ikke blevet antændt korrekt.

Du skal aldrig forsøge at antænde en fuser igen, da fyrværkeriet kan sprænge pludseligt. Du bør derfor lade krudtet eller raketten ligge, hvis det ikke går af. Du skal dog huske at fjerne fuseren senere, når du er sikker på, at krudtet ikke er antændt længere. Det kan du gøre med en skovl eller lignende. På den måde holder du en sikker afstand og sikrer, at der ikke er andre, der kommer til skade.

2. Affyr dit fyrværkeri i en raketholder

Vi anbefaler også, at du anskaffer dig en holder til dine raketter og bomberør. Det kan nemlig være farligt at bruge en flaske. En flaske kan let vælte og i værste fald sprænge, hvis der er noget galt. Det er særligt farligt, hvis flasken er af glas. Du bør derudover undgå at bruge snedriver, jordbunker eller lignende til at holde dit nytårskrudt.

Vi anbefaler derimod, at du bruger en raketholder. Den er nem at placere i jorden, og den passer til både bomberør og raketter. Du skal dog sørge for, at raketholderen står stabilt og sidder godt fast nede i jorden. Hvis den ikke gør det, så kan trykket fra en raket eller et hårdt vindpust være med til at gøre holderen usikker. Så sørg for, at den sidder godt fast, så kan du affyre dine raketter og bomberør sikkert.

3. Hold ikke tændt fyrværkeri i hånden

Rigtig mange fyrværkeriskader går ofte ud over hænderne. Du bør derfor huske at placere fyrværkeriet på et stabilt underlag. Du skal derudover undgå at holde tændt fyrværkeri i hånden – dette gælder særligt raketter og bomberør. I værste fald kan du risikere at miste hånden. Krudt og fyrværkeri kan virke harmløst, men du skal altid undgå at holde det i hånden, både når det er antændt og slukket.

Krudt, som eksempelvis heksehyl, kan ende med at give alvorlige skader, hvis det ender i kraven, jakkelommen eller håret. Kast derfor småt krudt med omtanke, da det kan give alvorlige ar og brandsår, hvis nogen bliver ramt. Du bør også tænke på tilskuerne, da det ofte kan gå ud over andre, hvis du ikke er opmærksom. Husk derfor at sikre dig, at der er fri bane, inden du kaster.

4. Brug altid sikkerhedsbriller

Du skal altid huske at bære beskyttelsesbriller til nytår. De fleste synes måske ikke, at sikkerhedsbrillerne passer til deres nytårstøj, men du vil ærgre dig over eventuelle øjenskader. Dine øjne er sammen med dine hænder nogle af de mest udsatte steder på kroppen, når det kommer til fyrværkeriskader. Hvis du anvender sikkerhedsbriller, mindsker du markant risikoen for ulykker i forbindelse med krudt og fyrværkeri. Størstedelen af folk, der kommer på skadestuen med fyrværkerirelaterede skader, har ikke båret sikkerhedsbriller.

Skader og uheld rammer ikke blot dem, der affyrer fyrværkeri – også tilskuere er utroligt udsatte. Derfor er det vigtigt, at du også holder god afstand og ifører dig sikkerhedsbriller, når andre står for at affyre årets raketter. Find dine sikkerhedsbriller hos os, og vær med til at opretholde sikkerheden. Så kan du trygt fejre nytårsaften, og nyde det flotte fyrværkeri, uden fare for øjenskader. Det er en god idé at opfordre gæster til at tage deres egne briller med, hvis du ikke har nogle ekstra liggende. Så er I alle sammen sikre på at få en god, hyggelig og sikker aften.

5. Pas på dine børn til nytår

Børnene vil helt sikkert være opsatte på at komme ud og affyre krudt nytårsaften. Derfor er det også vigtigt, at man som voksen forklarer sine børn omkring vigtigheden af sikkerhedsreglerne. Det er dit ansvar som voksen at lære børn om fyrværkerirådene samt, at de overholder reglerne. Børn bør altid have sikkerhedsbriller og høreværn på, når de bevæger sig uden for nytårsaften. Det gælder også, hvis de bare er tilskuere. Det er de voksnes ansvar at være gode rollemodeller, og gå forrest, når det kommer til sikkerheden.

Derudover bør du sikre, at børnene kan affyre deres krudt i trygge rammer og inden for lovens grænser. Ved at lære dine børn om anvendelse af fyrværkeri og farerne involveret, sikrer du dig ikke kun dine børns sikkerhed, men også andres sikkerhed. Hvis du har spørgsmål til yderligere sikkerhedsregler, eller er i tvivl om, hvilke regler, der gælder, kan du besøge Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside. Her kan du finde alle officielle informationer, regler og sikkerhedsråd omkring håndtering af fyrværkeri.