Fyrværkeri

Nytårsaften er en festdag for mange, og den skal selvfølgelig fejres med fyrværkeri og flotte raketter. Du finder her på siden et stort udvalg af fyrværkeri i form af raketter, krudt, bomberør, fontæner m.m. Du skal dog huske på, at nytårsfyrværkeri skal omgås forsigtigt og behandles med omtanke. Vi har derfor lavet en lille guide her på siden, med råd fra Sikkerhedsstyrelsen, som du bør følge. De anbefaler blandt andet, at alle voksne bør vise omtanke og være opmærksomme til nytår. På den måde kan du sikre dig, at du får en sikker og hyggelig nytårsaften uden at skulle bekymre dig om en øget risiko for skader. Find dit sikkerhedsudstyr til nytårsaften hos din lokale SILVAN eller på vores webshop – så er du sikret en sjov og sikker nytårsaften med dine nærmeste.

Vær opmærksom på, at fyrværkeri sælges i vores butikker fra d. 15. december - d. 31. december 2019. Fyrværkeri sælges kun til personer over 18 år og udleveres ved butikken. Udvalget kan variere fra butik til butik.

SILVAN Hillerød, Næstved, Græsted, Frederikshavn, Helsingør, Fisketorvet, Nørrebro, Gladsaxe og Frederikssund sælger ikke fyrværkeri.

Sådan får du en tryg og sikker nytårsaften

Hvert år ender hundredvis af danskere på skadestuen på grund af fyrværkeriskader. Det lyder måske ikke af meget, men det er meget ofte skader, der sagtens kunne have være undgået. Det kan derfor en rigtig god idé at tage sine forholdsregner, inden man skyder nytåret ind. Krudt og fyrværkeri skal nemlig behandles med omtanke. Vi giver her på siden nogle anbefalinger og en række gode råd til, hvordan du kommer sikkert igennem nytårsaften.

Du har som forældre et særligt ansvar over for dine børn. Det er en rigtig god idé at snakke med dine børn omkring nytår; hvordan de skal affyre fyrværkeri, hvor lang sikkerhedsafstand de skal holde til fyrværkeri, og hvilket sikkerhedsudstyr de bør bære ved affyring af fyrværkeri. Det er herunder en rigtig god idé, at du som forældre bærer sikkerhedsbriller. På den måde lærer dine børn, at sikkerhedsbriller er en naturlig del af fyrværkeri. I SILVAN går vi meget op i sikkerhed, og vi har derfor lavet følgende guide eller råd til, hvordan dig og din familie kommer sikkert igennem nytårsaften: 

1. Gå aldrig tilbage til en fuser

Du har sikkert hørt rigtig mange gange, at man aldrig skal gå tilbage til en fuser. Det kan være irriterende at få at vide, hvert år. Det er dog en af de vigtigste regler, som du bør overholde, når du affyrer krudt. Oplever du, at det krudt, som du har forsøgt at antænde ikke går af, som det skal? Så kaldes det for en fuser. Krudtet indeholder enten en fejl, eller krudtet er ikke blevet antændt korrekt.

Du skal aldrig forsøge at antænde en fuser igen, da fyrværkeriet kan sprænge pludseligt. Du bør derfor lade krudtet eller raketten ligge, hvis det ikke går af. Du skal dog huske at fjerne fuseren senere, når du er sikker på, at krudtet ikke er antændt længere. Det kan du gøre med en skovl eller lignende. På den måde sikrer du dig, at der ikke er andre, der kommer til skade.

2. Affyr dit fyrværkeri i en raketholder

Vi anbefaler også, at du anskaffer dig en holder til dine raketter og bomberør. Det kan nemlig være farligt at bruge en flaske. En flaske kan let vælte og i værste fald sprænge, hvis der er noget galt. Det er særligt farligt, hvis flasken er af glas. Du bør derudover undgå at bruge snedriver eller lignende til at holde dit nytårskrudt.

Vi anbefaler derimod, at du bruger en raketholder. Den er nem at placere i jorden, og den passer til både bomberør og raketter. Du skal dog sørge for at raketholderen står stabilt og sidder godt fast nede i jorden. Hvis den ikke gør det, så kan trykket for en raket eller et hårdt vindpust være med til at gøre holderen usikker. Så sørg for, at den sidder godt fast, så kan du sikkert affyre dine raketter og bomberør.

3. Hold ikke tændt fyrværkeri i hånden

Rigtig mange af fyrværkeriskaderne går ofte ud over hænderne. Du bør derfor huske at placere fyrværkeriet på et stabilt underlag. Du skal derudover undgå at holde tændt fyrværkeri i hånden – dette gælder særligt raketter og bomberør. I værste fald kan du risikere at miste hånden. Krudt og fyrværkeri kan virke harmløst, men du skal altid undgå at holde det i hånden, hvis det er antændt.

Herunder kan krudt som eksempelvis heksehyl ende med at give alvorlige skader, hvis det ender i kraven, jakkelommen eller håret. Kast derfor småt krudt med omtanke, da det kan give alvorlige ar og brandsår, hvis nogen bliver ramt. Du bør også tænke på tilskuerne, da det ofte kan gå udover andre, hvis du ikke er opmærksom. Husk derfor, at sikre dig, at der er fri bane, når du kaster.

4. Brug altid sikkerhedsbriller

Du skal altid huske at bærer beskyttelsesbriller til nytår. De fleste synes måske ikke, at sikkerhedsbrillerne passer til deres nytårstøj, men du vil ærgre dig over eventuelle øjenskader. Dine øjne er sammen med dine hænder nogle af de mest udsatte steder på kroppen, når det kommer til fyrværkeriskader. Hvis du anvender sikkerhedsbriller, mindsker du markant risikoen for ulykker i forbindelse med krudt og fyrværkeri. Sidste år var det kun 30% af de folk, der kom til skade i forbindelse med fyrværkeri, som havde iført sig sikkerhedsbriller.

Omkring halvdelen af skaderne ved fyrværkeri i 2018 ramte passive tilskuere. Derfor er det også vigtigt, at man holder en god afstand, og alle der opholder sig udenfor under affyring, bør iføre sig beskyttelsesbriller. Find dine sikkerhedsbriller hos os og vær med til at opretholde sikkerheden. Så kan du trygt fejre nytårsaften, og nyde det flotte fyrværkeri, uden fare for øjenskader. Det er en god idé at opfordre gæster til at tage deres egne briller med, hvis du ikke har nogle ekstra par liggende. Så er i alle sammen sikker på at gå en god og hyggelig aften.

5. Pas på dine børn til nytår

Børnene vil helt sikkert være opsatte på at komme ud og fyre af nytårsaften. Derfor er det også vigtigt, at man som voksen forklarer sine børn omkring vigtigheden af sikkerhedsreglerne. Det er dit ansvar, som voksen, at de små overholder reglerne og fortæller dem om fyrværkerirådene. Børn bør altid have sikkerhedsbriller på, når de bevæger sig uden for nytårsaften. Det gælder også, hvis de bare er tilskuere. Det er de voksnes ansvar at være gode rollemodeller, og gå forrest, når det kommer til sikkerheden.

Der skal sørge for at børnene kan affyre deres krudt i trygge rammer og inden for lovens grænser. Ved at lære dine børn om anvendelse af fyrværkeri og farerne involveret, sikrer du dig ikke kun dine børns sikkerhed men også andres sikkerhed. Hvis du har spørgsmål angående yderligere sikkerhedsregler, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice eller kigge forbi din lokale SILVAN. Du kan også besøge Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, hvor du kan finde alle officielle informationer og regler omkring fyrværkeri.