Nytårsraketter

For mange er nytårsraketten indbegrebet af at skyde det nye år ind. I Silvan finder du flotte raketsortimenter samt enkelte kugleraketter, der med garanti kan skyde det nye år i gang på flotteste vis. Se udvalget herunder og køb dine nytårsraketter i din lokale Silvan.

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan får du de flotteste skud

Skal det være lidt ekstra festligt, når du skal fejre nytåret? Så er det svært at komme uden om affyring af nytårsraketter. De er både festlige, flotte og selskabelige at affyre. Raketten er blevet en nytårsklassiker af en grund. De fleste forbinder nemlig raketten med afslutningen på det gamle år og indgangen til det nye. I Silvan finder du et stort udvalg af fyrværkeri. Der er både nytårskrudt til den garvede fyrværker, og vi har også fyrværkeri til dem, der blot vil affyre en enkelt raket.

Hvilke typer af raketter kan du vælge imellem?

Med en nytårsraket får du lidt af hele uden at skulle købe store batterier. Du kan endda udvælge netop de effekter og farver, som du ønsker at raketten skal have. På den måde får du både de rigtige farver, knitrende buketter og brag. I Silvan har vi både raketsortimenter samt en enkel kugleraket. En kugleraket giver blandt andet en stor, flot buket med et godt brag og flotte guldeffekter. Hvis du gerne vil have lidt forskelligt, kan du med fordel vælge et raketsortiment. De fås i forskellige slags med forskellige effekter. Raketterne findes i forskellige prisklasser, så der er altid noget for enhver pengepung.

Hvordan fungerer en nytårsraket egentligt?

Har du nogensinde undret dig over, hvordan en raket egentlig fungerer? Hvor de flotte farver kommer fra? Så kan du læse mere herunder, hvor vi giver dig svaret. Selve farven, der viser sig, når raketten eksploderer, kommer fra metalsalte. Alt afhængigt af hvilken farve, der ønskes, bruges der forskellige slags metalsalte. Natrium og kalium giver gul og violet, strontium giver den røde farve, kobber giver blå og barium giver den grønne farve. Metalsaltene er i form af pulver, der er klistret fast på enten ærter, ris- eller sennepskorn. Så nytårsaften regner det faktisk med ærter ved midnatstid.

Hvordan laver raketten så det flotte, gyldne spor, når den affyres? I raketten sidder der en drivsats. Den drivsats indeholder en fin blanding af svovl, salpeter og trækul. For at skabe det flotte spor, tilføjer man ekstra trækul til blandingen. Når trækullet brænder, skabes det gnistrende spor på himlen efter raketten. En raket indeholder også et stjernekammer. Det er der, hvor ærterne eller kornet ligger. De bliver vendt i en opløsning af metalsalte, der giver den ønskede farve, og drysses herefter med krudtpulver. Når raketten har nået sin højde på himlen, antændes en sprængsats, og stjernerummet vil eksplodere og give dig smukke og farverige effekter på himlen.

Hvad skal du være opmærksom på?

Nytårsaften er en festlig aften, hvor de fleste ser frem til at skyde det nye år ind, med masser af krudt og fyrværkeri. Du skal dog tage dine forholdsregler i forhold til både krudtet og afstanden til den nærliggende beboelse. Det kan derfor være en god idé at læse med herunder:

Affyringsafstanden til nærliggende beboelse

Det er vigtigt at holde en vis afstand, når du affyrer krudt. Den helt specifikke afstand vil altid stå på den medfølgende brugsanvisning. Det er derfor meget vigtigt, at du sørger for at læse anvisningen grundigt, og du sørger for at overholde den påkrævede sikkerhedsafstand. Så kan du minimere risikoen for skader både for dig selv og for andre.

I visse tilfælde er der særlige sikkerhedsafstande gældende. Hvis du bor et sted, hvor der er huse med let antændelige tage i området, som f.eks. stråtag, skal du som minimum affyre 100 meter fra bygningerne. Den samme afstand gælder, hvis du bor på en gård eller tæt på en halmstak, brænde eller andet let antændeligt materiale. Hvis du bor tæt på udegående dyr, må du ikke anvende fyrværkeri inden for 100 meter af ejendommen.

Anvend aldrig hjemmelavede raketter og krudt

Der findes mange forskellige typer af raketter, batterier og andet krudt. Du skal dog være opmærksom på, at du under ingen omstændigheder må anvende hjemmelavet fyrværkeri. Det er både strengt ulovligt, og du kan tilmed sætte andre end dig selv i fare. Du skal også sikre dig, at det fyrværkeri du køber, er CE-mærket og godkendt. Hvis det ikke er CE-mærket, er det ulovligt og må ikke affyres.

Foruden dette skal der også medfølge en klar og tydelig brugsanvisning på dansk, som angiver basale sikkerhedsregler og afstand til det pågældende fyrværkeri. Det er også forbudt at købe udenlandsk fyrværkeri over nettet og at tage fyrværkeri fra udlandet med hjem over grænsen. Dette gælder også for CE-mærket fyrværkeri. Selvom det kan være sjovt og flot med lidt ekstra krudt udover det traditionelle fyrværkeri, skal du vise hensyn til andre og overholde sikkerhedsreglerne og loven.