Bolte & møtrikker

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Find bolte og møtrikker hos Silvan

Bolte og møtrikker er nødvendige til mange gør-det-selv-projekter. Hvis du har et byggeprojekt – indendørs eller udendørs – hvor der er brug for en ekstra stærk samling, er bolte og møtrikker et sikkert valg. Det er nemlig ikke altid, at skruer er stærke nok til tunge og store konstruktioner, og i stedet kan du med fordel bruge bolte og møtrikker. Det kan f.eks. være en træterrasse, hvor der skal være lægter under brædderne. Hvis du skal lave mindre projekter – f.eks. snedkerarbejde – er det ikke altid, at bolte og møtrikker er det bedste valg. Faktisk kan det i nogle tilfælde skade konstruktionen, hvis det er finere snedkerarbejde.

Silvan har et stort udvalg af bolte og møtrikker, der passer til både inden- og udendørs brug. Bolte og møtrikker passer utroligt godt sammen, da selve møtrikken skal fastspænde bolten. Du kan læse mere om de forskellige typer af bolte og møtrikker herunder. Når du har fundet det produkt, som du gerne vil have, har du forskellige muligheder for levering og bestilling. En mulighed er, at du kan bestille den til afhentning i en Silvan-butik via ”Click-and-collect”. Det kræver dog, at den enkelte butik har varen på lager. Derudover kan du bestille den til levering til enten din hjemmeadresse eller et afhentningssted. Du er også altid velkommen til at besøge en af vores Silvan-butikker og se vores udvalg af produkter til gør-det-selv-projekter.

Hvilke bolte skal du vælge?

Først og fremmest skal du finde ud af, hvilken størrelse boltene skal have. De skal nemlig passe til selve konstruktionen. Derudover skal du finde ud af, om du skal bruge bolten indendørs eller udendørs. Især hvis du skal bruge den udendørs, skal du være opmærksom på, at den er lavet til dette. Det vil typisk fremgå i den enkelte produktbeskrivelse. Bolte findes i varianter som bræddebolte, maskinbolt, ekspansionsbolte og øjebolte, som du kan læse mere om herunder. Skal du bore et hul, før du skal fastgøre bolten, kan du se i vores udvalg af bor og bits.

Bræddebolt

Bræddebolte er kendetegnet ved at have et fladt hoved. Fordelen ved det flade hoved er, at bolten ikke er særligt synlig i selve konstruktionen. Den har heller ikke skarpe kanter og hjørner, der kan være ubehageligt at ramme. Derfor er bræddebolte gode at bruge på synlige flader, hvor boltene skal være så skjulte som muligt. Du kan finde forskellige bræddebolte i vores sortiment. Vi har bl.a. varmgalvaniserede bolte, der er ideelle til bærende konstruktioner, som befinder sig udendørs. Samtidig forhandler vi flere elforzinkede bræddebolte, som passer til indendørsbrug. Husk at se, om der medfølger en møtrik i købet af bolten, eller om den skal tilkøbes ved siden af. Hvis du skal have en bolt med et sekskantet hoved, skal du vælge en maskinbolt.

Ekspansionsbolt

En ekspansionsbolt er en form for kombination af en skrue og plugs. Du skal bruge ekspansionsbolte, hvis du har behov for at lave en meget stærk forbindelse mellem to elementer. Ekspansionsbolte bruges primært i sten, beton og murværk. Da det kan være svært for bolte at få ordentligt fat i beton og sten, er det en god idé at bruge en ekspansionsbolt i disse materialer. Skal du f.eks. opsætte en spindeltrappe, er ekspansionsbolte ofte nødvendige. En ekspansionsbolt kan også kaldes et betonanker eller stålanker, og du finder flere forskellige typer i vores sortiment. Du skal huske at forbore før montering – hvis du skal bore i beton, kan du bruge en borehammer.

Sådan finder du den rigtige møtrik

Bolte uden møtrikker er ikke så anvendelige, da bolte skal fastgøres med møtrikker. Derfor kan møtrikker være fuldstændigt nødvendige for, at du kan montere bolte. Heldigvis kan du hos Silvan finde et stort udvalg af netop møtrikker. Møtrikker er forskellige, så det er helt centralt, at du vælger den rigtige type. Især skal du finde den rette størrelse møtrik til bolten. Ud over dette skal du vælge møtrikker ud fra, om de skal være udendørs eller indendørs. Vælger du eksempelvis en møtrik til udendørs brug, der ikke er lavet til dette, vil den hurtigt risikere at ruste. I øvrigt skal du bruge værktøjsnøgler, når du skal løsne og stramme møtrikker.

En type af møtrik er en låsemøtrik. En låsemøtrik er lavet på en sådan måde, at den har en nylonindsats. Det gør, at nylonen sætter sig rundt om gevindet, når du skruer møtrikken fast, så den sidder ekstra stramt. Det betyder dog, at du kun kan bruge en låsemøtrik en enkelt gang, så du skal erstatte den med en anden, hvis du skruer den af igen. Vi har også vingemøtrikker, som du kan skrue fast uden værktøj. En indslagsmøtrik er en anden variant af møtrik, der kan minde om en plug. I udgangspunktet er møtrikker sekskantede, hvilket gør dem nemme at montere med værktøjsnøgler.

Hvad er en gevindstang?

En gevindstang er en aflang metalstang med et gevind. Gevindstænger ses hyppigt i konstruktioner, da de kan støbes direkte ned i beton. Herefter er det muligt at skrue noget fast i betonen via gevindstangen. En gevindstang kan også monteres i træ. I møbelsamlinger kan du f.eks. også have gevindstænger, så det er muligt at skrue møbeldelene sammen. Gevindstænger kan anskaffes i mange længder, og du kan eventuelt tilskære stangen med en vinkelsliber. Du skal dog være opmærksom på, at der ikke er galvanisering der, hvor den er blevet beskåret, så den bør blive efterbehandlet, hvis den skal være udenfor.

For at finde den rette gevindstang skal du især undersøge materialet og dets behandling. Særligt når gevindstænger skal være udendørs, skal de være rustfrie, så de kan holde til regn og kulde. Skal gevindstangen være indendørs, har vi også nogle produkter til dette. El-forzinkede egner sig til indvendig brug, mens de omvendt ikke er så gode at bruge steder, hvor der er regn eller fugt. Du har mulighed for at vælge gevindstænger enkeltvis eller flere ad gangen. Se i vores udvalg af gevindstænger og find den type og størrelse, som du har brug for til dit projekt.

Hvornår skal du bruge spændeskiver?

Spændeskiver er helt uundværlige, når du skal arbejde med bolte og møtrikker. Funktionen med spændeskiver er at fordele trykket fra bolten og møtrikken. Dermed beskytter du den overflade, som du monterer bolte og møtrikker på, når du bruger spændeskiver. Det giver også en ekstra styrke, når trykket fordeles rundt på skiven. Skal du fastgøre noget i et skrøbeligt materiale, er det endnu vigtigere, at du bruger en spændeskive, så overfladen ikke bliver beskadiget. Eksempelvis kan en træoverflade risikere at revne eller flække, hvis en bolt og møtrik er spændt meget hårdt på den uden en spændeskive.

Vi har et bredt udvalg af spændeskiver, som du kan orientere dig i her på siden. Langt de fleste spændeskiver har en rund form med et hul i midten, men de kan også være firkantede. Skiverne og hullernes størrelse adskiller sig fra hinanden, ligesom materialerne gør det. Herunder kan du finde materialer til enten inden- eller udendørsbrug. Enhver gør-det-selv-entusiast bør have et godt sortiment af spændeskiver i flere størrelser, så du altid har en klar, hvis du skal spænde noget fast. Der kan med fordel være en spændeskive på både møtrikken og bolten, så begge sider er beskyttede.