Bor og bits

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Se vores store udvalg af bor og bits

Hos Silvan kan du finde et stort udvalg af bor og bits til boremaskiner, skruemaskiner og borehamre. På denne måde kan du lave en masse former for gør-det-selv-arbejde, hvor du har brug for at skrue og bore. Bor og bits findes i dag i utroligt mange typer og varianter, så det er vigtigt, at du finder den rette type. Du kan også finde flere sæt, hvor der både er bor og bits, så du kan få et godt sortiment af det hele. Du kan læse mere om de forskellige typer af bor og bits her.

Ud over bor og bits kan du også finde meget andet tilbehør til elværktøj hos Silvan. Vi har f.eks. hulsave, som du kan bruge til at bore huller med en boremaskine. Vi har også nylon- og stålbørster, som bruges til at slibe og rengøre overflader med hjælp fra boremaskiner. Hvis du har en elektrisk sav såsom en rundsav, stiksav og lignende, kan du desuden finde savklinger i vores sortiment. Til slibemaskiner kan du finde slibeblade og slibebånd, så du kan pudse og slibe forskellige overflader. Se i vores udvalg og find det, som du har behov for.

Hvilke bor skal du vælge til boremaskinen?

Det er meget vigtigt, at du vælger et bor, som passer til den konkrete overflade, der skal bores i. Ellers kan du risikere, at boret går i stykker eller knækker. Det kan også være svært at bore i overfladen, hvis du ikke vælger den rigtig type af bor. Derfor er det heldigt, at du hos Silvan kan finde et stort udvalg af bor til eksempelvis beton, murværk, fliser, træ og metal. Du kan købe bor enkeltvis eller i sæt. F.eks. kan du finde sæt, som kombinerer forskellige typer af bor – bl.a. træ-, mur- og metalbor. Bemærk, at hvis du skal bore et hul til plugs, skal plugs og bor have samme diameter.

Betonbor og hammerbor

Hvis du skal bore i en væg, skal du altid bruge et særligt betonbor, da der er tale om en meget hård overflade, som andre bor ikke kan klare. Et godt betonbor har en speciel skær, der hjælper til at få boret til at gnave sig ind i betonen. Denne type skær kaldes også et SDS-fæste. Det, som gør et betonbor unikt, er, at det samtidig med at rotere også laver en hamrende bevægelse, der gør det meget nemmere at bore i beton. Det er i øvrigt vigtigt, at du bruger en borehammer, når du skal bore i en betonvæg, da en almindelig boremaskine ikke har nok kraft. Et betonbor kan også kaldes et hammerbor.

Murbor og flisebor

I tilfælde af at du skal bore i et murværk, skal du også bruge et specielt bor – det kaldes et murbor. Et murbor har mange ligheder med et betonbor, og ofte kan et murbor også bruges til beton. Ligesom et betonbor har et murbor en flad spids med ”vinger”, som banker ind i murværket. Skal du bore i fliser, er det vigtigt, at du vælger et flisebor. Fliser kan være skrøbelige, og bruger du det forkerte bor, kan du risikere, at fliserne går i stykker og flækker. Hvis du skal bore i fliser, er et smart trick i øvrigt, at du placerer et stykke malertape, hvor du skal bore, da det gør det nemmere at kontrollere boret.

Træbor og metalbor

Til boring i træ skal du bruge et træbor. Et træbor kendetegnes ved sin tynde spids, der nemt og hurtigt kan bore et hul i træ. Du kan bruge træbor til langt de fleste typer af træ. Træbor findes i mange størrelser, og du kan købe sæt med træbor i forskellige størrelser. Til metalboring skal du vælge et metalbor. Et metalbor har typisk en lidt fladere spids end et træbor. Du kan bruge et metalbor til de fleste typer af metal – en undtagelse er hærdet stål, hvor du skal bruge et specialbor. Mangler du et træbor i din værktøjskasse, kan du ofte bruge et metalbor i stedet til at bore i træ.

Sådan finder du de rigtige bits til skruemaskinen

Bits er næsten uundværlige, når du skal lave gør-det-selv-arbejde – både til de helt små og store projekter. Dermed bør alle faktisk eje en skruemaskine og et bitssæt, hvis der skal repareres noget i hjemmet. Hvis du ikke er helt med på, hvad bits er, så er det de udskiftelige dele på skruemaskinen, som du bruger til at montere skruer og andet. Det er en god idé at købe et bitssæt, da du ofte skal bruge forskellige typer og størrelser af bits. Bits findes i typer som flad kærv, stjernekærv og torx. Derudover kan du finde umbraco-bits. I øvrigt er det godt at købe en bitsholder, der gør det meget nemmere at udskifte bits. Du kan læse mere om torx- og umbraco-bits herunder.

Torx-bits

Torx-bits bruges meget ofte i dag. Du kan kende torx på, at den har seks kanter. Det gør, at den kan gribe godt fat i skruen – bedre end både den flade kærv og stjernekærven. Derfor kan torx også bruges til helt små skruer, som det er svært for bits at få fat i. Der findes mange størrelser af torx, så derfor bør du have flere af dem i din værktøjskasse. Det er vigtigt at bruge den rigtige størrelse af torx til skruen. Ellers kan det være svært at montere eller fjerne skruen, ligesom det kan ødelægge skruen.

Umbraco-bits

Umbraco-bits er også gode at have i reserve derhjemme. Du bruger f.eks. ofte umbraco-bits, når du skal samle møbler. Hvis du bruger umbraco-bits i skruemaskinen, kan du effektivisere skruearbejdet en hel del. Husk, at hvis du skal bruge en skruetrækker til at fastspænde møbler, så bør du bruge en af de laveste hastigheder, da træet ellers kan revne. Du kan finde umbraco-bits i mange størrelser. Ofte købes de i sæt, hvor der også er torx- og stjerne-bits med. Du behøver naturligvis ikke kun at bruge umbraco-bits i skruemaskinen, da du også kan bruge dem i en helt almindelig skruetrækker med bitsholder.