Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Fittings og rør til VVS-installationer

Hvis du skal i gang med at lave VVS-installationer, skal du ofte bruge både fittings og rør. Du skal bruge fittings og rør, hvis du skal føre vand fra et sted til et andet. Det kan være i forbindelse med drikkevand eller varmt vand til opvarmning og i bruseren. Hos Silvan kan du finde adskillige former for fittings og rør, som passer til langt de fleste VVS-installationer. Du skal bruge forskellige fittings og rør, alt efter hvad formålet er. Kig i vores store udvalg af VVS-udstyr for at blive inspireret til dit næste projekt i hjemmet.

Hvad må du selv lave af VVS-arbejde i hjemmet? Generelt skal du være påpasselig med at lave VVS-arbejde. Da der er tale om installation med vand, kan forkert arbejde nemlig have store konsekvenser – f.eks. vandskader. Dog må du gerne udføre mindre VVS-arbejde såsom at udskifte blandingsbatterier og brusearmaturer, opsætte og tilslutte en radiator og lave gulvvarme (medmindre der er fjernvarme). Til gengæld må du ikke lave nye VVS-installationer, aldrig lave arbejde på gasinstallationer, ændre centralvarmesystemet og kloakarbejde. Vi anbefaler, at du altid kontakter en autoriseret VVS’er, der kan vejlede dig i, om du må udføre det konkrete VVS-arbejde i dit hjem.

Hvad er fittings?

Fittings kan beskrives som passtykker, der får VVS-installationerne til at passe sammen. Du bruger dem altså til at sammenkoble rør, så du kan føje VVS-installationer sammen. Derudover kan du også bruge fittings til at ændre retningen af vand, hvis vandet skal et bestemt sted hen. Fittings er derfor uundværlige i VVS-arbejdet, da det er nødvendigt at koble de forskellige systemer sammen – især i vandinstallationer. Ved sammenkobling af rør med fittings er det meget vigtigt, at det bliver udført korrekt, så der ikke kommer lækager. De meste af arbejdet med nye VVS-installationer kræver også, at det bliver udført af en autoriseret VVS’er.

Hvilke fittings skal du vælge?

Du skal vælge fittings, der passer til den konkrete VVS-installation. Fittings kommer under forskellige navne – eksempelvis armaturfittings, håndvaskefittings, muffer og brystnippel. Samtidig kommer fittings også i materialer som messing, krom og galvaniseret stål. Skal du bruge fittings til pexrør, finder du det også på vores side. Det er vigtigt, at du finder de rette fittings til dine VVS-installationer. Er du i tvivl, kan du kontakte en ekspert, som kan rådgive dig. Vil du gerne skabe en flot afslutning ved dine fittings, kan du overveje rosetter. Disse kan du også bruge ved afløbsrør under vasken, hvor du dække af for skadedyr.

Hvad er galvanisering?

I vores udvalg af rør og fittings vil du opdage, at nogle typer er galvaniserede. Men hvad betyder det helt præcist, at metal er galvaniseret? Generelt betyder galvanisering, at metal har fået tilføjet et lag af zink. Zink er med til at beskytte metallet imod rust og korrosion og dermed forlænge dets levetid. Især når der er tale om vandrør og fittings, er det vigtigt, at der er en god rustbeskyttelse. Vand kan nemlig hurtigt nedbryde metallet og skabe rust, hvilket kan resultere i lækager. Der findes overordnet to former for galvanisering: elgalvanisering og varmgalvanisering.

Elgalvanisering virker ved, at metallet bliver sænket i en beholder med zink. Herefter bliver der tilsluttet strøm til metallet, hvilket tiltrækker zinken til metallet. På denne måde bliver der dannet et lag af zink på metallet, som giver en god rustbeskyttelse. Varmgalvanisering fungerer ved, at metal bliver sænket ned i zink, som er opvarmet til 460 grader. Varmgalvanisering giver et tykkere lag af zink end elgalvanisering. Derfor er det også mere hårdført og modstandsdygtigt over for rust og korrosion. Har du brug for fittings eller et rør med en bedre rustbeskyttelse, er varmgalvaniseret metal altså det rette valg.

Hvilke rør kan du vælge imellem?

Rør til VVS-installationer har vi et stort udvalg af i Silvan. Du kan finde rør til drikkevand, varmt vand og gulvvarme i hjemmet. Vi har også rør i mange forskellige materialer, hvor du kan vælge imellem kobber, galvaniserede rør og plast. De forskellige rør og materialer har fordele og ulemper, som du kan læse mere om herunder. I øvrigt kan du isolere varmerørene med rørskåle. Rørskåle gør, at der er et mindre varmetab fra varmerørene, da de sørger for, at der ikke suser for meget varme ud af varmerørene. Ellers kan du herunder få en nærmere introduktion til kobberrør, pexrør, pakninger og smøremiddel.

Kobberrør

Kobberrør er en populær type rør, der ofte bruges i VVS-installationer. Grunden til dette er, at de er nemme og fleksible at arbejde med. Derudover er der ikke samme problemer med kalk og rust i kobberrør. Vigtigst af alt er kobberrør flotte. Derfor er de populære som synlige installationer i f.eks. køkkenet og på badeværelset. De kan også nemt kobles til galvaniserede rør. Husk dog, at vand ikke må føres fra kobberrør til galvaniserede rør, mens det modsatte ikke er noget problem. Vand fra kobberrør til galvaniserede rør kan nemlig ødelægge galvaniseringen i rørene, hvilket kan give problemer med rust og korrosion.

Pexrør

Pexrør er lavet i plastik og er blevet et yderst populært rør i mange typer af VVS-installationer. Det bruges bl.a. ofte som varmerør i gulvvarme, men også i vandinstallationer af forskellige typer. Fordelen ved pexrør er, at de er meget nemme at arbejde med. En anden fordel ved pexrør er, at du kan vælge en rør-i-rør-løsningen. Denne løsning gør, at evt. lækager i rørene kan undgås. Husk, i tilfælde af at du har mistanke om en vandskade, skal du straks reagere og få vandinstallationerne vurderet af en fagekspert. Hvis du er så uheldig at have en vandskade, kan du bruge affugtere til at fjerne fugten i dit hjem.

Pakninger og smøremiddel

Hvis du skal sammenkoble rør med fittings, skal du bruge pakkegarn og paksalve. Det gør, at pakningerne bliver helt tætte. Paktape kan du også bruge til at tætte gevind. Hvis du har rør med små lækager, kan du også bruge en særlig isoleringstape til at reparere dem. Dog skal du have helt styr på det, før du selv begynder at foretage reparationer på rørene. Ved problemer med lækager er det altid en god idé at kontakte en autoriseret VVS’er, som kan løse problemerne ordentligt. Det kan også være, at forsikringen kræver, at reparationen er lavet af en professionel.

Brug rørholder og spændebånd til montering af rør

Når skal montere rør, gør du det typisk på rørholdere. Det er en form for ophæng til rør, så du på en flot og fleksibel måde kan sætte rørsystemet op. Rørholdere kommer i mange materialer og typer – både i forskellige metaller og i plastik. Du kan også finde forskellige størrelser, så du kan finde en, der passer til dine rørs størrelse. Rørholdere er også vigtige for en flot æstetisk løsning i badeværelset med rørsystemet. Sørg derfor for at vælge en rørholder, der materiale- og typemæssigt passer til rørene, da det giver et flot æstetisk udtryk.

Vil du gerne fastspænde slanger til fittings eller rør, skal du bruge spændebånd. Du kan justere størrelsen på spændebåndene i forhold til tykkelsen på slangen. For at spænde og løsne båndet skal du bruge en skruetrækker. Spændebåndet er dermed med til at skabe orden på dine kabler og slanger, som ellers kan risikere at komme i uorden og fylde unødigt meget. Det er vigtigt, at du vælger et holdbart spændebånd, som kan modstå rust og korrosion. Derfor skal du sørge for at købe den i det rigtige materiale, der er modstandsdygtigt over for vand og fugt.