Diverse VVS artikler

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er et blødgøringsanlæg?

Et blødgøringsanlæg er med til at gøre vandet mere blødt – det vil sige, at det fjerner kalk fra vandet. Hvis du oplever problemer med meget kalk i vandet, er et blødgøringsanlæg derfor en rigtig god investering. Du kan se, om du har meget kalk i vandet, hvis der hurtigt kommer kalkaflejringer på badeværelsets fliser, i køkkenvasken, håndvasken, armaturet og i elkedlen. Da kalk kan slide på metal- og plastikdele, er det en god idé at sænke mængden af kalk i vandet. Det er meget forskellige, hvor meget vand der er i vandet i Danmark, så der er også forskellige behov for et blødgøringsanlæg.

Du undrer dig måske over, om det er kompliceret med et blødgøringsanlæg. Og det er det som udgangspunkt ikke. Det er nemlig ret simpelt. For at fjerne kalken fra vandet, skal der tilsættes salt. Det gør du ved at fylde salttabletter i anlægget en gang imellem. Salttabletterne kan du desuden også købe hos Silvan. Det er ikke en særlig tidskrævende opgave, og derfor er det også nemt at holde et blødgøringsanlæg i gang. De få ting, der kan være tidskrævende, er valget om hvilket anlæg du skal vælge, samt installationen af dette. Det kræver nemlig at du får en autoriseret VVS’er til at installere anlægget for dig.

Hvilke fordele er der ved et blødgøringsanlæg?

Der er mange fordele ved et blødgøringsanlæg. Først og fremmest slipper du for, at der ophober sig en masse kalk i de forskellige maskiner i husholdningen. Bl.a. slider kalk på vaskemaskiner og opvaskemaskiner, så de skal vedligeholdes mere, og så de ikke kan holde sig så længe. Derfor er det en fordel for levetiden på hvidevarerne og vandinstallationer, at du investerer i et blødgøringsanlæg. Samtidig er du også fri for at skulle afkalke elkedler og kaffemaskiner hele tiden, hvis du minimerer mængden af kalk i vandet. Generelt er der disse fordele ved at have et blødgøringsanlæg i hjemmet:

 • Længere levetid på installationer og hvidevarer: Med mindre kalk i vandet kan du forlænge levetiden på dine hvidevarer og VVS-installationer, da kalken tærer på metallet samt andre materialer. Mindre kalk i vandet giver altså mindre tæring.
 • Mindre kalk på fliser og klinker: Er du træt af at fjerne kalk over det hele på fliserne på badeværelset? Så er det en god idé at købe et blødgøringsanlæg. I så fald kommer der ikke så store kalkaflejringer på badeværelsets overflader længere.
 • Mindre vedligeholdelse og rengøring af køkkenapparaterne: I køkkenet kan kalk give mange problemer med elkedlen, kaffemaskinen og vandhanen, som ofte skal afkalkes og rengøres. Her er det igen en fordel at have mindre kalk i vandet, da der i så fald er behov for mindre rengøring og vedligeholdelse.
 • Blødere håndklæder og tøj: Kalk er med til at gøre håndklæder og tøj generelt mere stift. Med mindre kalkholdigt vand får du altså også blødere håndklæder og tøj.
 • Mindre sæbeforbrug: Mindre kalk i vandet er også med til at mindske sæbeforbruget markant. Det er både i forhold til shampoo, vaskemidler og rengøringsmidler. Det er både godt for miljøet og dig selv.

Det skal du være opmærksom på med et blødgøringsanlæg

Du skal vælge anlæg alt efter, hvor mange personer der er i hjemmet. Som tommelfingerregel skal et blødgøringsanlæg kunne yde 5 L/min pr. person for at kunne fungere optimalt i hverdagen. Om du generelt har behov for et blødgøringsanlæg, afhænger af, hvor hårdt vandet er i dit område. Når du skal indstille hårdheden af vandet, anbefales det, at du indstiller det til 6 hårdhedsgrader. Hvis vandet er meget blødt, kan det nemlig også medføre problemer med tøj- og kropsvask. Ifølge GEUS er der følgende niveauer af hårdhedsgrader i vandet i Danmark, som måles i tysk hårdhedsgrader (°dH). Du kan måle hårdheden af dit vand med et medfølgende testkit til anlægget. 6 hårdhedsgrader, som det anbefales at indstille blødgøringsanlægget til, svarer til blødt vand:

 • Meget blødt: < 4="">
 • Blødt: 4 – 8 °dH
 • Middelhårdt: 8-12 °dH
 • Temmelig hårdt: 12 – 18 °dH
 • Hårdt: 18 – 24 °dH
 • Meget hårdt: 24 - 30 °dH
 • Særdeles hårdt: > 30 °dH