Pakninger, tape & salve

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad bruges pakninger til?

Pakninger bruges til at tætne mellem to flader. På denne måde undgår du, at der kommer lækager mellem to flader, der er blevet monteret til hinanden. Samtidig sikrer du også, at der ikke kommer snavs og forurening ind, da pakninger isolerer. Pakninger bruges meget ofte inden for VVS-arbejde, da de f.eks. bruges til blandingsbatterier i armaturer og brusere og til håndvaskarmaturer. Da der skal være helt tæt mellem fladerne i VVS-arbejdet, er det endnu vigtigere med nogle gode pakninger. Typisk er pakninger lavet i gummi, men de kan være lavet i mange forskellige materialer. Desuden kommer de også i mange størrelser og typer.

Hvad er en O-ring?

En O-ring er en meget anvendt form for pakning. Den bruges både af professionelle og gør-det-selv-folk. Især inden for VVS er O-ringe meget brugte. Eksempelvis bruges de til at tætne ventiler, låg og armaturer. Det er altid en god idé at have et lager af O-ringe derhjemme, hvis du skulle få behov for at reparere en vandhane eller et brusearmatur. Hos Silvan kan du finde flere sæt med O-ringe, hvor du kan få dem i mange forskellige størrelser og typer. Et sådant sæt er godt at eje, hvis du skal udføre noget VVS-arbejde i hjemmet.

Hvilken pakning skal du vælge?

Først og fremmest skal du vælge en pakning, der passer til de flader, som du skal skrue sammen. Størrelsen er vigtig, da der skal tætnes helt. VVS-installationer har især behov for at blive helt tætte, så der ikke opstår lækager. Desuden skal du også tage højde for, hvor tæt pakningen skal være. Hvis der er en stor trykbelastning i pakningen, er der behov for en stærkere og tættere pakning. Kvaliteten på pakningerne er også vigtig, så de kan holde i så lang tid som muligt. Hvis der skulle være nødvendigt at udskifte pakningen på et tidspunkt, er det også godt, hvis den er løsbar, så du nemt kan udskifte den.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at du har styr på arbejdet, hvis du skal ændre på nogle VVS-installationer. Noget VVS-arbejde må du gerne udføre selv som privatperson uden autorisation. Det er f.eks. det at udskifte en vandhane, brusearmatur (hvis der er en stophane i din bolig) og toilet (hvis der er en stophane i din bolig). Dog må du ikke selv lave nogle ændringer ved kloakken eller lave nye rørinstallationer til vand, gas og varme uden autorisation. Husk dog, at du altid skal have styr på detaljerne, når du laver VVS-arbejde. Ellers kan du risikere, at der kommer vandskaber og andre alvorlige problemer. Bl.a. skal pakningerne være monteret tæt og korrekt for at undgå, at der er problemer med VVS-installationerne.

Husk paksalve og pakgarn til montering af rør

Hvis du skal samle rør til VVS-installationer, skal du bruge paksalve og pakgarn til gevindsamlingerne. Pakgarn og paksalve gør, at gevindsamlingerne er helt tætte, og desuden bliver det også nemmere at samle og adskille rørene. Skal du samle rør til drikkevand, hvor du skal bruge pakgarn og paksalve, er det vigtigt, at du vælger nogle, der er godkendte til drikkevand. Hos Silvan kan du finde samlede sæt, hvor du både får garn og salve i en samlet pakke. Det er smart, da du ofte har behov for begge ting, i tilfælde af at du skal samle rørinstallationer.

Pakgarn og paksalve skal påføres på følgende måde: til at starte med påfører du pakgarnet i gevindet. Det skal du altid gøre i urets retning. Rørenden skal være fri for garn. Efter at du har monteret pakgarnet på gevindet, skal du smøre paksalven oven på garnet. Det skal påføres i et jævnt lag, så det dækker hele pakgarnet. Herefter kan du skrue rør og fittings sammen. Sørg for at være grundig, når du sætter garnet og salven på. Husk også at sætte røret godt fast, så det sidder stramt. Især ved galvaniserede rør skal du ofte bruge pakgarn og paksalve.

Sådan tætner du gevind med paktape

Et alternativ til at tætne gevind med pakgarn og paksalve er paktape. Ligesom med pakgarn og paksalve skal du påføre paktapen på genvindet, før du skruer fittings på. Fordelen ved paktape er, at det er nemmere og hurtigere at montere end pakgarn og paksalve. Ulempen er, at det ikke er så fleksibelt, og at du ikke kan gøre det om, hvis monteringen er forkert. Når du skal putte paktape på gevindet, skal du ligesom med pakgarnet montere det i urets retning. Ellers kan du risikere, at der opstår lufthuller i tapen, hvilket kan gøre tætningen i gevindet dårligere.

Skulle du være så uheldig, at der er opstået en lækage på et vandrør eller lignende, kan du hos os også finde isoleringstape til midlertidige reparationer. På denne måde kan du reparere rør, før der kommer en håndværker til at skifte de ramte rør. Isoleringstapen kan holde til tryk på op til 12 bar og temperaturer på -60 til +260 grader. Det er altså en særdeles stærk reparationstape, der er god at have i reserve til akutte behov, og hvis du ikke lige har mulighed for at få en VVS’er til at reparere dit rør. Flere af vores reparationstape kan endda også bruges under vand.