Rosetter

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er rosetter?

Måske har du hørt om rosetter før. Hvis du ikke har, har du nok alligevel set dette stykke VVS-tilbehør på et eller andet tidspunkt. Det er nemlig hyppigt anvendt i diverse VVS-installationer. Der er endda en stor sandsynlighed for, at du selv har rosetter i dit eget hjem. En roset er den lille dims, der sidder ved overgangen mellem rør og gulv eller rør og væg. Rosetters primære funktion er at sikre en flot finish. De gør, at VVS-arbejdet kommer til at se meget flottere ud, og de giver et mere færdigt og fuldendt udtryk. Hvis der er en rørinstallation i dit hjem uden roset, kan du med fordel tilføje en for at få en flottere finish.

Rosetter kan bruges i mange typer af VVS-installationer. De er bl.a. populære ved varmerørene ved radiatorer. Uden rosetter vil overgangen mellem gulv og røret se en anelse sjusket ud. Har du vandrør under køkkenvasken eller i væggen, kan du med fordel også skjule overgangen med rosetter. Ud over at have en æstetisk funktion er rosetter også gode til at dække af for, at der kommer skidt ned i åbningen mellem rør og gulv. Dermed har en roset også en hygiejnisk funktion, så der ikke samler sig skidt under gulvet. Du lukker også af for åbningen mellem gulvet og dit rum.

Hvilken roset skal du vælge?

Du kan finde rosetter i forskellige materialer og størrelser. Typisk kommer rosetter i plastik, også kaldet plastrosetter. Disse passer godt til mange forskellige typer af rør og er i øvrigt også nemme at montere. Dog kan du også finde rosetter i mange andre materialer. Bl.a. har vi rosetter i krom og aluminium. Vores aluminiumsrosetter kommer i både guld-, kobber- og messinglook, hvilket er med til at give en elegant finish ved rørgennemstrømninger. Har du f.eks. kobberrør, kan rosetter i kobberlook sikre en flot helhed i looket ved rørene sammen med rørholderne. På samme måde kan rosetter i guld give kant og en frisk stil til et badeværelse.

Størrelsen på rosetterne er naturligvis også en vigtig faktor. Vi anbefaler, at du måler diameteren på dine rør, før du køber en roset. Under mange af rosetterne kan du vælge størrelse, så den passer til størrelsen på dine rør. Vil du skjule større rør – f.eks. afløbsmuffen ved toiletter – kan du også gøre dette. Eksempelvis kan du finde en muffeskjuler. Har du større afløbsrør, har vi også rosetter til sådanne typer. Rosetter kan altså bruges til stort set alle størrelser af rør. Se i vores udvalg for at finde nogle, som passer til dine rør.

Sådan monterer du rosetter

Rosetter monteres forskelligt alt efter typen. I alle tilfælde er det simpelt, og det bør ikke være et problem for dig at montere dem. Nogle af dem skal skrues fast i f.eks. brusearmatur, hvis du vil have en flot afslutning der. Andre rosetter skal du montere ved en form for kliksystem, hvor du altså ikke engang har brug for værktøj til monteringen. Nogle typer har også et todelt system, hvor du hurtigt kan montere rosetten del for del. De todelte rosetter kan du også hurtigt udskifte, uden at du behøver at skille hele systemet fra hinanden.

Når du monterer rosetten, er det vigtigt, at du får den på, så den sidder godt fast rundt om røret. Så kommer den til at sidde bedre fast, så den ikke lige ryger af. Har du spørgsmål til montering af roset, kan du altid henvende dig til personalet i din lokale Silvan. Vi vil være behjælpelige med at vejlede dig i, hvordan du kan montere dem. Her kan du også spørge om hjælp til, hvilken roset der passer til dine behov. Her er det en god idé, at du på forhånd måler størrelsen på røret, så du hurtigere kan finde det rette produkt.

Hvilket VVS-arbejde må du selv udføre?

VVS-arbejde er ikke altid det mest oplagte gør-det-selv-arbejde for uprofessionelle. En del arbejde kræver nemlig autorisation. Dog er der stadig noget VVS-arbejde, som du gerne selv må udføre. At montere en roset er meget simpelt arbejde, og det kræver naturligvis ikke autorisation at udføre. Modsat er der meget andet VVS-arbejde, hvor du skal have fat i professionelle. Det indebærer bl.a. kloakarbejde, alle former for gasinstallationer, nye VVS-installationer og at ændre ved centralvarmen i hjemmet. Dette arbejde skal du altså have fat i en professionel håndværker, som har en autorisation til at lave dette særlige arbejde.

Noget af det VVS-arbejde, som du må udføre, indbefatter udskiftning af brusearmaturer og blandingsbatterier (hvis du har en stophane i boligen) og toiletter (hvis du ikke skal ændre på vandtilslutningen og afløbet). I køkkenet og boligen generelt må du også gerne udskifte radiatorer og vandhaner. Hvis du har fjernvarme, kan det dog godt være, at lokale bestemmelser gør, at du ikke må udskifte radiatorne. Vær opmærksom på, om du har helt styr på arbejdet, før du går i gang. Da der er tale om installationer med vand, kan det nemlig i værste fald resultere i en vandskade, hvis det ikke er udført korrekt.