Biopejse

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Biopejse er det perfekte alternativ til brændeovne

Hvem drømmer ikke om at have levende ild i stuen eller køkken-alrummet? Levende ild skaber nemlig en fantastisk stemning og hygge, som hele familien kan samle sig rundt om. Normalt kræver det en del arbejde at etablere et ildsted i hjemmet. En brændeovn eller pejs kræver en masse arbejde og tilladelser, før det kan lade sig gøre at få dem i hjemmet. Bl.a. skal du have en skorsten, hvilket i sig selv er et meget stort projekt. Hvis du gerne vil have levende ild i dit hjem, men ikke lige har mulighed for at kunne få en brændeovn, så findes der heldigvis et godt alternativ: en biopejs.

En biopejs er en helt unik mulighed for at få levende ild i hjemmet på en yderst fleksibel og nem måde. Stort set alle hjem vil kunne få en eller anden form for biopejs – også lejligheder. Du behøver ingen skorsten til en biopejs, da dens brændsel er så ren, at der hverken bliver dannet sod eller usunde partikler. Du kan altså – hvis du følger brugsanvisningen omkring korrekt og sikker brug – bruge den, uden at du behøver at lave store ombygningsprojekter i dit hjem. Derfor er biopejse blevet mere og mere populære rundt om i de danske hjem, da det er en stilfuld og hyggelig tilføjelse til boligen.

Fordele og ulemper ved en biopejs

Ligesom alt andet har en biopejs fordele og ulemper, som du skal overveje, før du investerer i en til hjemmet. Om en biopejs er den rette løsning for dig, handler først og fremmest om, hvad du skal bruge den til. Er du på udkig efter en primær varmekilde til din bolig, så er en biopejs ikke den rette løsning. Selvom en biopejs afgiver en del varme (især dem med en varmeffekt op til 3-4 kW), så er det en dyr primær varmeløsning, da brændsel til en biopejs (bioethanol) koster en del. I stedet anbefaler vi en brændeovn. Biopejse er mere til hygge, stemning og evt. som et supplement til den primære varmekilde. Ellers er fordelene og ulemperne ved biopejse disse:

Fordele

 • Ingen skorsten
 • Nem at bruge
 • Nem installation
 • Hverken sod eller aske
 • Kræver ingen vedligeholdelse

Ulemper

 • Ikke egnet som primær varmekilde
 • Bruger ilt fra rummet
 • Varmer en del

Hvordan fungerer en biopejs?

Faktisk kan nogle biopejse ligne de klassiske pejse en hel del. Dog er der alligevel mange forskelle på, hvordan en klassisk pejs og en biopejs fungerer. Som det allerede er nævnt, er det ikke nødvendigt med en skorsten til en biopejs. Grunden til dette er, at en biopejs udelukkende bruger bioethanol som brændsel. Bioethanol i god kvalitet er meget rent, og det er derfor, at der ikke bliver udledt sod eller dårlige lugte, når du bruger biopejsen. Installation af en biopejs er også langt nemmere end en brændeovn eller almindelig pejs, og du kan i langt de fleste tilfælde selv ordne arbejdet.

En af de store ulemper ved en almindelig brændeovn er, at den ikke er særligt miljøvenlig. Selvom moderne brændeovne er langt mere miljøvenlige end de gammeldags, så vil der altid være en eller form for udledning af miljøskadelige partikler. Her er en biopejs et supergodt alternativ. Bioethanol er et miljøvenligt brændsel, der kun i minimal grad udleder CO2 og andre miljøskadelige partikler. Søger du efter en miljøvenlig metode til at få levende ild i hjemmet, så er en biopejs en fremragende løsning. Så kan du også tænde op for pejsen med god samvittighed, mens du nyder flammernes glød.

Sådan bruger du en biopejs sikkert

I udgangspunktet er det sikkert at bruge en biopejs. Dog skal du stadig have respekt for den, da der er tale om ild og brændbart materiale i form af bioethanolen. Derfor bør du altid læse brugervejledningen, før du går i gang med at bruge din pejs. Der skulle meget gerne være en vejledning til, hvordan du sikkert kan bruge pejsen. Derudover skal du aldrig bruge anden brændsel end en godkendt bioethanol til biopejse. Det kan skabe en farlig situation, hvis du bruger en bioethanol (eller andet brændsel), der ikke er godkendt til en biopejs. Du bør også vælge en bioethanol i god kvalitet, hvilket vil sige, at den skal have mindst 95 % ethanol.

En anden farlig situation ved brug af en biopejs er, hvis du kommer til at spilde bioethanol ved siden af brandkarret, når du fylder den op. For at undgå dette kan du hælde bioethanolen op i karret med en lille tragt. Hvis du skulle være så uheldig, at du alligevel spilder bioethanol ved siden af brandkarret, skal du hurtigt tørre det op. Desuden bør du sikre dig, at du hverken har bioethanol på hænderne eller tøjet, før du tænder biopejsen. Ellers kan du risikere, at det udvikler sig til en farlig situation. Husk i øvrigt altid at følge manualen til den konkrete biopejs, hvor det gerne skulle være forklaret, hvordan du bruger den sikkert. Ellers er der disse gode råd til, hvordan du kan bruge biopejsen sikkert.

 • Påfyld aldrig bioethanol på et varmt eller tændt brandkar. Vent i stedet mindst 20 minutter, efter biopejsen er slukket, før du fylder ny brændsel på.
 • Pas på med at fylde for meget bioethanol i brandkarret.
 • Tænd op i biopejsen med en langhalset lighter, så du bedre kan beskytte dine hænder under optænding.
 • Sørg for at holde afstand til brændbare materialer med biopejsen (læs i manualen for mere information).
 • Kvæl ilden, når biopejsen skal slukkes. Sluk det aldrig ved at puste eller at hælde vand eller anden væske på den.
 • Hav aldrig en biopejs tændt, uden den er under opsyn.
 • Sørg for at holde øje med kæledyr og små børn, hvis de er i nærheden af biopejsen.

Hvilken biopejs skal du vælge?

Den rette biopejs for dig handler både om æstetik, funktion og typen af rum. Rent æstetisk skal du naturligvis vælge en biopejs, som falder i din smag. Silvan har flere forskellige biopejse i mange størrelser. Vil du gerne have en biopejs, der i udseende minder om en almindelig pejs eller brændeovn, kan du finde denne type hos os. Er du i stedet på udkig efter en lille, fiks biopejs, som kan stå på et bord, så har vi heldigvis også sådan en. Find derfor ud af, hvilken biopejs der rent æstetisk passer ind i dit rums stil og størrelse, så du også bliver tilfreds med dit køb i længden.

Hvis du gerne vil bruge en biopejs som en supplerende varmekilde, bør du gå efter en biopejs med en høj opvarmningseffekt. Biopejse kan have op til 3-4 kW i effekt, og her er de faktisk en ret effektiv varmekilde. De kan altså være et godt varmesupplement til f.eks. gulvvarme og radiatorer på de kolde dage. Vil du modsat gerne undgå, at der bliver for varmt i rummet, bør du vælge en biopejs med en mindre opvarmningseffekt. F.eks. kan du vælge en biopejs med en effekt ned til 0,5 kW, der ikke har en særligt høj varmeffekt.