Radiatorer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Find din radiator hos Silvan

Radiatorer er stadig den mest populære løsning til opvarmning af hjem. Det er der mange gode grunde til, da en radiator hurtigt kan tilsluttes til fjernvarme eller centralvarmeanlægget i hjemmet. Selvom varmeløsninger som varmepumpe og gulvvarme bliver mere og mere almindelige, så er radiatorer nok stadig den type af opvarmning, som de fleste danskere foretrækker. Det skyldes bl.a., at det er en effektiv form for opvarmning, der med moderne termostater også er en energivenlig løsning (afhængig af typen af radiator). Som ved alle andre varmeløsninger er der fordele og ulemper ved radiatorer, men alligevel er det den bedste varmeløsning i mange hjem.

Sammenlignet med f.eks. gulvvarme har radiatorer den fordel, at de er lettere at installere – i hvert fald hvis der er tale om et ældre hus. Desuden passer gulvvarme slet ikke til mange ældre huse med dårlig isolering, så her er radiatorer oftest det naturlige valg. En moderne radiator med en god termostat kan også hurtigt regulere sig selv i forhold til rummets temperatur, så der ikke er så stort et varmetab. Derudover er det nemmere at opdage, hvis der skulle være utætheder i et rør til en radiator. Det kan være svært at opdage i gulvvarme, da rørene ligger skjult.

Hvilken radiator skal du vælge?

Radiatorer deles typisk op i 3 typer: den vandbårne, elradiatoren og olieradiatoren. Af disse typer er den vandbårne klart den mest populære. Hvis du skal bruge opvarmning i helårsbolig, er den vandbårne radiator i langt de fleste tilfælde den, som du skal vælge. Faktisk er det i områder med adgang til gas og fjernvarme vedtaget ved lov, at el ikke kan bruges som primære varmekilde i helårsboliger. Dog kan du sagtens stadig bruge elradiatorer og olieradiatorer som supplerende varmekilder i rum og boliger, hvor der ikke umiddelbart er mulighed for at tilslutte vandbårne radiatorer eller lignende.

Hvilken størrelse af radiator du skal vælge, afhænger af størrelsen på rummet og dets isolering. Mindre rum og velisolerede rum har ikke brug for radiatorer med så stor effekt. Der er en tommelfingerregel, der siger, at pr. 1 kvm skal et rum opvarmes med 100 watt. Det vil sige, at et rum på 10 kvm skal have en radiator med 1.000 watt. Det er vigtigt, at du ikke vælger en for lille radiator til opvarmning. I så fald vil den nemlig komme på overarbejde, og energiforbruget vil blive unødigt stort. Modsat har det ikke de store konsekvenser, hvis du vælger en for stor radiator til et rum.

Elradiator

Som det fremgår af navnet, så varmer elradiatorer op ved hjælp af el. Det er utroligt nemt at tilslutte en elradiator, da du bare skal montere den til en stikkontakt. I modsætning til en radiator med vand skal du altså ikke tilslutte den til centralvarmen på avancerede måder. En elradiator varmer op med varmetråde, lidt ligesom du kender det fra en brødrister. Dog er trådene gemt i et stålkabinet, så du kommer ikke til at brænde dig på dem. Opvarmning fra en elradiator er op til dobbelt så dyr som fjernvarme og naturgas, så det er en dyr varmeløsning. Den passer derfor bedst som supplerende varmekilde i små rum eller til mindre boliger som kolonihavehuse og sommerhus uden fjernvarme.

Olieradiator

En olieradiator bliver også opvarmet med el. Forskellen fra en almindelig elradiator er, at den ikke varmes op med varmetråde, men derimod med olie. Den bruger lige så meget energi som en elradiator, men det varmer op på en lidt anden måde. Sammenlignet med en elradiator tager det nemlig længere tid for den at blive varmet op, mens den også holder længere tid på varmen, når den slukkes. Ligesom med en elradiator er den meget nem at tilslutte. I øvrigt behøver du ikke at tilføje nyt brændsel, som du f.eks. skal med en gas- og petroleumsovn.

Tilbehør til radiatorer

Tilbehør til radiatorer er vigtigt, da du kan sørge for, at radiatoren varmer korrekt, og du dermed slipper for et unødvendigt højt energiforbrug. Bl.a. har vi termostater, som du bruger til at tilpasse varmen på radiatoren. Synes du, at din radiator er knap så køn, kan du også købe en radiatorskjuler. En radiatorskjuler gør, at du ikke behøver at få ødelagt din indretning i hjemmet, men til gengæld kan den blive en æstetisk tilføjelse til dit rum. Det er altså et stykke flot, dekorativt tilbehør, som du med fordel kan prioritere, hvis du går meget op i indretning af dit hjem.

Pakdåse

Hvis du oplever, at din radiator ikke fungerer så godt, kan det være, at det er pakdåsen, der er problemet. En pakdåse er en lille komponent, der er skruet ind i selve ventilen. Dens funktion er at regulere, hvor meget vand der kommer ind i radiatoren. Til tider kan den risikere at sidde fast, hvorfor den ikke ordentligt kan regulere varmen. Her kan du tage termostaten af og forsigtigt slå på den et par gange. Hvis den ikke kan løsnes på denne måde, kan du i stedet udskifte pakdåsen. Det er relativt ligetil gør-det-selv-arbejde, så de fleste kan være med her. Husk at finde en pakdåse, der passer til din radiator.

Luftskrue

På alle radiatorer er der en luftskrue. Du bruger den, når du skal udlufte radiatorer. I en radiator kan der opstå problemer, hvis der er for meget luft i radiatoren. For meget luft i radiatoren kan nemlig gøre den mere ineffektiv i forhold til at varme rummet op. Hvis radiatoren kun er varm i bunden, kan det være et tegn på, at der er for meget luft i radiator. Det samme kan klukkelyde fra radiatoren. Normalt løser udluftning problemet med luft i radiatoren, men i nogle tilfælde er det nødvendigt at udskifte luftskruen. Du kan se vores video om, hvordan du udlufter en radiator herunder:

Sådan sparer du på dit energiforbrug med radiatoren

Noget af det, som vi bruger allermest af vores energiforbrug på, er opvarmning af bolig. Faktisk står opvarmning for hele 50 % af energiforbruget i en bolig. Hvis du vil sænke energiforbruget, er det især varmeforbruget, du skal se på. Der er heldigvis en masse, som du selv kan gøre for at sænke energiforbruget på varme. Så kan du til gavn for miljøet og din pengepung slippe for at bruge en masse unødvendig varme. Der kan hurtigt gemme sig en del penge i ret nemme energibesparelser, som du kan bruge på noget sjovere end opvarmning.

Gode råd til at spare på varmeforbruget

  • Skru ned for radiatoren under udluftning: Husk at skrue ned for radiatoren, når du lufter ud. Det er især vigtigt, hvis du har en gammel radiator, eller hvis du lufter ud i lang tid.
  • Luft kraftigt, men kortvarigt ud: I stedet for at lufte lidt ud i lang tid, så luft kraftigt ud med en masse gennemtræk. Du bør mindst lufte kraftigt ud 2-3 gange dagligt i 5 minutter ad gangen om vinteren.
  • Dæk ikke radiatoren til: Undgå at dække radiatoren til. Eksempelvis bør du ikke tørre tøj på en radiator eller have møbler for tæt på den.
  • Udnyt alle radiatorerne i rummet: Sørg for at udnytte alle radiatorerne i et rum. Du bør også tænde dem på samme temperatur.
  • Skru 1 grad ned for varmen: Hvis du skruer bare 1 grad ned for temperaturen i et rum, så sparer du 5 % på energiforbruget.
  • Få varmen i sofaen med tæpper: Spar på varmeforbruget ved at købe nogle gode tæpper til at holde varmen, når du ligger i sofaen.
  • Skab en bedre isolering: Hvis du bor i en ældre bolig, er det en god idé at energioptimere ved at isolere bedre.
  • Undersøg tæthed i vinduer og døre: Hvis ikke vinduerne og dørene er helt tætte, kan der ryge meget varme ud. Undersøg derfor, om der er utætheder ved vinduerne og dørene.
  • Udluft radiatoren: Hvis radiatoren har for meget luft, varmer den ikke så effektivt. Tjek derfor, om radiatoren har for meget luft, og udluft den evt.
  • Luk ikke helt for varmen: Selvom det kan være fristende at lukke helt for varmen i tider med prisstigninger, så bør du ikke gøre det. Er der for koldt i dit hjem, kan der komme et dårligt indeklima og en øget risiko for skimmelsvamp. Temperaturen i et hjem bør ikke komme under 18 grader.