Termostater

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skift din gamle termostat ud og spar penge på varmeregningen

Med en lille investering og kun lidt arbejde kan du spare en hel del på din varmeregning. Du kan nemlig udskifte din gamle termostat på radiatoren og spare helt op til 23 % på varmeforbruget. Da varme udgør omkring halvdelen af det samlede energiforbrug i hjemmet, er der altså masser at penge at spare på at sænke varmeforbruget. Og det behøver faktisk slet ikke at gå ud over komforten, da en moderne termostat er meget bedre til at regulere temperaturen i et rum. Både en ny radiatorventil og radiatortermostat kan derfor gøre, at du udnytter radiatorens varme langt bedre.

Hvornår bør du udskifte en termostat på radiatoren? Hvis din termostat på radiatoren er over 30 år gammel, så bør du både udskifte radiatorventilen og radiatortermostaten. Er termostaten ml. 15 og 30 år gammel, så er det nok kun at udskifte termostaten. Grunden til at du bør skifte din gamle termostat er, at temperaturfølsomheden er væsentligt bedre i moderne termostater end de ældre versioner. Derfor får du ikke bare et lavere varmeforbrug, du får også et bedre komfortniveau og indeklima i din bolig. Du er fri for, at temperaturen hele tiden stiger og falder, hvilket gør, at du får en mere stabil temperatur i boligen.

Hvilken termostat skal du vælge?

Hvis du vil udskifte din termostat, er der vigtigt, at du vælger en variant, der passer til ventilen på radiatoren. Den rette type af termostat handler både om størrelsen på termostaten, samt hvordan den skal monteres. Det kan godt være lidt teknisk at finde den rigtige termostat, så hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at tage den gamle med til din lokale Silvan , hvor vi kan vejlede dig. Ellers kan du herunder se en oversigt over de forskellige ventiltyper, så du kan finde den rette termostat. Så risikerer du ikke at købe en forkert variant. For at finde den rette størrelse til ventilen skal du måle indersiden af termostaten.

Ud over de forskellige termostattyper kan du også vælge imellem en mekanisk og elektronisk termostat. En mekanisk termostat er den klassiske type, som du justerer ved at skrue op og ned på selve termostaten. En elektronisk termostat er en moderne og mere avanceret udgave af termostater, som du kan styre via elektronik. Faktisk er nogle af de nyeste termostater så moderne, at du kan styre dem trådløst gennem en app på din mobil. Sådan kan du nemt og hurtigt indstille temperaturen i rummet, så du både kan spare penge og få det komfortabelt med et godt indeklima.

Ventiltyper

  • RA-N: Den mest almindelige ventil. Den har en sokkel på 23 mm.
  • RA-VL: En ventil med en sokkel på 26 mm (med spændebånd).
  • RA-V: En ventil med en sokkel på 34 mm (med spændebånd).
  • FJ-VR: En returløbsventil på 28 mm. Er typisk i bunden af radiatoren.

Hvorfor skal du vælge en Danfoss termostat?

Med en termostat fra Danfoss er du sikker på at få et produkt i den allerhøjeste kvalitet. Danfoss er en af verdens førende producenter af termostater – og så er de endda også danske. Hos Silvan forhandler vi en lang række termostater fra Danfoss, så du kan finde en, der passer til din radiator. Danfoss går op i at lave æstetisk flotte termostater, der passer godt ind i alle hjem. Samtidig er det noget af den bedste kvalitet, når det kommer til funktionalitet. Med moderne elektronisk styring fra smartphone prioriterer Danfoss også den nyeste teknologi i deres produkter.

Sådan monterer du en termostat på radiatoren

Selve udskiftningen af en radiatorventil er i langt de fleste tilfælde ret nemt og kan udføres, selvom du ikke er uddannet VVS’er. Dog skal du være opmærksom på, at selve fremløbsventilen (den ventil, som termostaten sidder på) ikke må udskiftes af dig, medmindre du er autoriseret VVS’er. Hvordan du skal skifte en termostat, afhænger i høj grad af ventiltypen, og hvordan termostaten skal monteres. Du kan enten spænde den fast med et spændebånd (det ses ofte ved ældre radiatorer) eller bare klikke den fast med den såkaldte ’snapkobling’. I nogle tilfælde skal termostaten skrues direkte på ventilen.

Du har kun brug for meget lidt værktøj, når du skal montere en termostat – og i nogle tilfælde har du faktisk slet ikke brug for noget værktøj. Hvis du har en termostat med spændebånd, skal du bruge en skruetrækker til at løsne den gamle termostat og til at spænde den nye fast. Har du en termostat med en moderne snapkobling, kan du hurtigt klikke den på uden brug af værktøj. Vi har lavet en videoguide, der viser, hvordan du helt præcist skal montere de forskellige typer af termostater. Du kan se den herunder, hvis du gerne vil se monteringen:

 

Hvordan sparer du på varmeforbruget fra radiatoren?

En termostat giver dig mulighed for at spare på varmeforbruget. Du kan justere varmen, så der ikke bliver for varmt, hvilket gør, at varmeforbruget ikke bliver unødigt højt. En af de nemmeste og bedste måder at spare på varmeforbruget er ved at skifte den gamle termostat ud med en ny version. De nye fungerer mere effektivt og er bedre for radiatoren. Et andet godt spareråd er, at du bør sænke temperaturen, da bare det at sænke temperaturen med 1 grad gør, at du sparer 5 % på varmeregningen. Husk dog, at du for at bevare et godt indeklima ikke bør sænke temperaturen i rummet til under 18 grader. Andre gode råd til at spare på varmeregningen er disse:

  • Tænd alle radiatorerne i rummet: Det nytter ikke noget, at der kun er en af dine radiatorer, som er tændt på fuldt blus i rummet, mens de andre er slukket. Hold alle radiatorerne i rummet i gang på samme niveau, da det giver en bedre og mere stabil varme.
  • Skru ned for termostaten under udluftning: Under udluftning skal du skrue helt ned for termostaten, især hvis du har en ældre termostat på radiatoren.
  • Tildæk ikke termostaten: En tildækket termostat har sværere ved at registrere temperaturen i rummet og kan derfor ikke så godt regulere sin temperatur. Sørg derfor for, at termostaten ikke er dækket til. Især hvis du har radiatorskjulere, skal du være opmærksom på dette.
  • Brug en termostat med smartfunktion: En termostat, som du kan styre via en app på din mobil, er utroligt god til at sænke varmeforbruget. Du kan hurtigt sænke og kontrollere temperaturen i rummet, så der ikke bliver forbrugt for meget energi i radiatoren. Desuden kan du indstille radiatoren til bestemte varmeniveauer i løbet af døgnet.