Vandvarmere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvordan fungerer en vandvarmer?

En vandvarmer bruges til at varme vandet op, så du kan få varmt vand til badet, vandhanen, og hvor du nu ellers har brug for det. Silvan forhandler især elvandvarmere, der er supergode at bruge i kolonihavehuset og sommerhuset eller andre steder uden umiddelbar adgang til fjernvarme. Vandet i elvandvarmeren bliver opvarmet via et elektrisk varmelegeme, der er nede i beholderen. Inde i beholderen er der emaljeret stål, som kan holde vandet varmt i en længere periode sammen med det elektriske varmelegeme. Du kan også finde vandvarmere, der opvarmes via gas. Derfor kan du finde forskellige former for varmekilder til vandvarmeren.

Vandvarmere kommer med forskellig kapacitet. Typisk vil du kunne vælge vandvarmere med en kapacitet på 30 l, 50 l eller 100 l. Prisen for vandvarmeren vil stige, hvis du vælger en større vandkapacitet. Samtidig tager det længere tid at varme vandet op, jo mere vand der er i beholderen. Det er forskelligt fra vandvarmer til vandvarmer, hvor lang tid det tager at varme vandet op fra 10 gr. til 55 gr. Dog vil det normalt tage 45 minutter at opvarme 30 l vand, 1 timer og 40 minutter at opvarme 50 l vand og 2 timer og 30 minutter at opvarme 100 l vand.

Hvilken vandvarmer skal du vælge?

Størrelsen på vandvarmeren er det første, som du skal se på, når du skal vælge den rette vandvarmer. Du bør hverken købe en for stor eller for lille vandvarmer. Hvis I er en familie på 4 personer, så skal I have fat i en af de store vandvarmere – det vil sige en på 100 l. Så kan I alle nå at få et varmt bad efter hinanden. Modsat bør du ikke købe en for stor vandvarmer, hvis der ikke er så mange, der skal bruge den. I så fald er det fint med en mindre på 30 l eller 50 l. Hvis det varme vand ligger for længe i vandvarmeren, så stiger risikoen nemlig for Legionella (Legionærsyge) i beholderen.

Noget andet, som du skal se på, er energiforbruget i vandvarmeren. Det vil fremgå af den enkelte vandvarmer, hvad dens årlige energiforbrug er, og hvad dens energimærke er. Derudover afhænger energiforbruget naturligvis også af, om du bruger vandvarmer dagligt eller kun i ny og næ, hvis du har den i et fritidshus. Har du et fritidshus, hvor du gerne vil have en form for opvarmning, kan du også se vores udvalg af varmeblæsere eller en varmepumpe. På denne måde kan du uden fjernvarme få opvarmet en bolig eller mindre rum med hjælp fra el.

Gode råd til brug af en elvandvarmer

Når du har fundet den vandvarmer, som passer til dine behov, er der en række gode råd til, hvordan du kan bruge den, så du får mest muligt ud af den. Du kan også begrænse energiforbruget, så du ikke bruger for meget energi på at få varmt vand. Da der en risiko for bakterievækst i en varmtvandsbeholder, skal du også varme den op på den rigtige måde. Du skulle jo gerne have gavn af din vandvarmer i mange år. Vi har herunder samlet nogle gode råd til, hvordan du kan bruge din vandvarmer korrekt, så du kommer til at blive glad for dit køb:

  • Husk at montere en sikkerhedsventil på vandvarmeren, der sikrer, at trykket ikke bliver for højt i vandvarmeren. Trykket stiger nemlig i en vandvarmer, da opvarmet vand fylder mere end koldt vand
  • Hvis du køber en moderne vandvarmer, der er godt isoleret, vil den ikke afgive så meget varme til omgivelserne. Det betyder også, at rummet, den er i, vil blive mindre opvarmet. Er der ikke radiatorer eller gulvvarme i rummet, kan du overveje at installere en varmekilde for at undgå fugt.
  • Det kan ikke betale sig at slukke for vandvarmeren i løbet af dagen, når den ikke bruges. Den bruger alligevel energi på at skulle varme vandet op igen, så det betyder ikke det store for energiforbruget.
  • Pas på Legionella. I en lunken vandvarmer (temperatur ml. 20 og 50 gr.) er der risiko for udvikling af Legionella. Ved at varme vandet op over 55 gr., vil bakterierne forsvinde inden for nogle timer. Sørg også for at bruge alt vandet i beholderen, så det løbende udskiftes.

Sådan sparer du på strømmen på en varmtvandsbeholder

At bruge en elvandvarmer kan godt kræve en del energi. Et højt elforbrug er både dårligt for din økonomi og miljøet, så du har selvfølgelig en interesse i at begrænse dit forbrug af el til opvarmning af vand. Et godt råd er her, at du installerer vandvarmeren så tæt som muligt på der, hvor du skal bruge det varme vand. Så undgår du unødvendigt varmetab. Du kan også spare energi ved ikke at købe en alt for stor vandvarmer. Er det kun primært dig, der skal bruge vandvarmeren, vil det f.eks. ikke være nødvendigt at købe en vandvarmer på 100 l, som så skal opvarme endnu mere vand.

Et andet godt sparetrick er, at du isolerer rørene til vandvarmeren godt. Varmen kan hurtigt ryge ud fra rørene, hvis de ikke er ordentligt isoleret. Hold i øvrigt også altid øje med energiforbruget på selve vandvarmeren. Der kan være meget energi at spare, hvis du vælger en vandvarmer med et lavere energiforbrug. Og så kan du jo også ganske enkelt begrænse dit forbrug af varmt vand ved at være kortere tid inde i badet. Fylder du et helt badekar med varmt vand, kan det være en ret bekostelig affære at tage et bad. Ved at bruge et brusehoved med sparefunktion, kan du også begrænse dit vandforbrug.