Affugtere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Få et godt indeklima med en affugter eller fugtfjerner

Et godt indeklima er alfa og omega i alle hjem. Ved for meget fugt i hjemmet kan der opstå problemer med indeklimaet. Bl.a. kan et dårligt indeklima føre til allergi, støv, hovedpine og i værste fald skimmelsvamp. Desuden kan en høj luftfugtighed også gøre, at der kommer sølvfisk i hjemmet. Du bør derfor prioritere at få et godt indeklima. En god måde at gøre dette på er ved at anskaffe sig en affugter eller fugtfjerner. På denne måde kan du sænke luftfugtigheden i et rum, så der ikke opstår fugtproblemer. Vi har et stort udvalg af apparater til affugtning, som du kan orientere dig i.

Fugtproblemer kan opstå, hvis der ikke bliver luftet godt nok ud, eller hvis der bliver tørret tøj indendørs. Det kan også være, at den generelle udluftning ikke er god nok i hjemmet. Andre årsager til fugtproblemer kan være, at der er opstået en vandskade – f.eks. pga. et sprunget vandrør eller en oversvømmet kælder. Her er en affugter en rigtig god løsning, da det især efter en vandskade er nødvendigt at affugte intenst. Der skal nemlig fjernes meget fugt fra gulv, loft og vægge. Vil du gerne både have mulighed for nedkøling og affugtning, kan du se på vores udvalg af aircondition.

Hvilken luftfugtighed bør der være indendørs?

Den relative luftfugtighed i et rum bør være et sted mellem 25-65 %. Det er et stort spænd, men det er forskelligt, hvordan luftfugtighed skal være om vinteren og sommeren. Om sommeren, hvor der naturligt er en højere luftfugtighed grundet varm luft, bør luftfugtigheden ligge et sted under 60-65 %. Om vinteren med kold luft bør luftfugtigheden ikke overstige 40-45 %. Det kan være svært at vurdere luftfugtigheden. Her kan du med fordel gøre brug af et termometer med hygrometer, som kan måle den relative luftfugtighed. Det er en lille investering, som gør, at du langt bedre kan holde øje med indeklimaet i husets rum.

Hvordan virker en affugter og fugtfjerner?

En affugter og en fugtfjerner virker forskelligt. Hvis vi starter med en affugter, så er det en maskine, der er tilkoblet el, som fjerner fugt i rummet ved at kondensere det til vand. Herefter vil det kondenserede vand blive ført til enten en vandtank eller direkte til afløbet. Ud af maskinen vil der efterfølgende blive blæst en tør, varm luft. Derfor kan en affugter faktisk også bruges til at varme et rum op som en supplerende varmekilde. En fugtfjerner fungerer ved, at den har krystaller i en pose, som optager fugten i rummet. Dermed behøver den ikke tilslutning til el for at fungere.

Om du skal vælge en affugter eller en fugtfjerner, afhænger af omfanget af fugtproblemerne. Har du fået en stor vandskade eller generelt har omfangsrige fugtproblemer, så bør du få fat i en affugter. Her er der brug for effektiv affugtning. Vil du omvendt mere generelt sænke luftfugtigheden en anelse i et rum, er en fugtfjerner et godt valg. En affugter har også andre og mere avancerede funktioner. Bl.a. kan du præcist indstille, hvilken luftfugtighed der skal være i et rum. Der er også timerindstilling, så du kan indstille affugteren til at affugte i en afgrænset tidsperiode.

Sådan affugter du et rum korrekt

Hvis du har et dårligt indeklima, er der en række ting, du kan gøre, før du evt. investerer i en affugter. Start med at sørge for, at der er en god ventilation i rummet. Det betyder, at du bør lufte ud 5-10 minutter 3 gange om dagen. Du bør heller ikke lufte for meget ud, da det kan skabe for meget kulde i lokalet. Generelt skal du sørge for, at der ikke er for koldt i lokalet. Temperaturen skal bestemt ikke komme under 18 grader, da det netop kan give fugtproblemer. Sluk derfor ikke helt for radiatoren eller varmepumpen, hvis der er koldt udendørs. Tjek derfor, at der er styr på selve ventilationen og temperaturen i lokalet.

Hvis du skal bruge en affugter, er det vigtigt, at du placerer den et sted med god ventilation. Står den et sted, hvor der er godt med plads og luft rundt omkring, vil den fungere mere effektivt. Du skal også placere den et centralt sted, så den kan trække fugten ud af hele rummet. Har du en fugtskade i et hjørne, kan du dog godt have affugter der, så den specifikt kan trække fugten ud af det område. Når vandbeholderen i affugteren er blevet fyldt, skal du huske at tømme dem, så affugteren kan fungere igen.

Hvilken affugter skal du vælge?

Affugtere har forskellige størrelser i forhold til, hvor meget vand de kan ekstrahere (altså fjerne) fra rummet. Nogle kan ekstrahere 10 liter i døgnet, mens andre kan ekstrahere helt op til 40 liter. Ved en væsentlig vandskade er det nødvendigt med en affugter, som kan ekstrahere en masse vand. Modsat har du ikke behov for en så stor affugter, hvis du bare skal bruge den i et mindre lokale til at fjerne lidt fugt i ny og næ. Vandtankene har også forskellig kapacitet – det går typisk fra 2,5 liter til 7 liter i vores modeller. Vælg derfor en affugter ud fra dine behov.

Ud over størrelsen på affugteren kan du også holde øje med dens lydniveau og strømforbrug. Vil du gerne helt undgå at bruge strøm, er en fugtfjerner svaret. Skal du have fat i en affugter, kan du se strømforbruget på effekten. Jo større en affugter, jo større vil strømforbruget være. En anden vigtig faktor i valget af den rigtige affugter er lydniveauet. På den enkelte maskine skulle lydniveauet gerne være markeret ved dB. Især hvis du skal bruge affugteren på soveværelset er det vigtigt, at lydniveauet ikke er for højt. Det kan nemlig ødelægge nattesøvnen med larmen.