Sand & grus

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Find alt i sand og grus hos Silvan

Sand og grus er fundamentet for stort set alle byggeprojekter i haven. Hvis du skal lave byggeprojekter som en fliseterrasse, havestier eller en belægning med granitskærver eller græsarmering, er grus og sand nødvendigt. Derfor er det heldigt, at du hos Silvan kan finde et stort udvalg af sand og grus. Da sand og grus skal bruges til mange forskellige formål, er det vigtigt, at du finder den rette type. For at hjælpe dig på vej har vi skrevet om de forskellige typer af grus og sand på denne side, og hvad de hver især kan bruges til.

Sand og grus kan bestilles på mange forskellige måder. Skal du kun bruge en smule sand eller grus, kan finde det i mindre sække på 20 kg. De er gode at have til mindre projekter, og hvis du gerne vil have sand og grus i reserve til reparationer. Til store byggeprojekter i haven skal du naturligvis have fat i større mængder end 20 kg. Her forhandler vi grus og sand på 1.000 kg, som bliver leveret i big bags. Under det enkelte produkt kan du se, hvor stor rækkeevne grusset eller sandet har, og hvilke leveringsmuligheder der er.

Hvilket sand kan du finde hos os?

Sand kan bruges til mange formål. Bl.a. kan det bruges til at afretningssand som det øverste lag under sten eller fliser. Modsat findes der også sand, som skal spredes ovenpå en flisebelægning for at skabe den sidste finish og stabilitet. Samtidig er sand også en vigtig del af beton, hvor cement, sand, vand og sten skal blandes sammen. Sidst, men ikke mindst, er sand også en central del af legen i en sandkasse. På denne side kan du også finde sand til sandkassen, så børnene kan lege og bygge sjove figurer og bygninger i sandet.

Fugesand

Det sand, som du kan se imellem fliserne, kaldes fugesand. Fugesandets opgave er at holde fliserne på plads, samtidig med at de også beskytter fliserne imod slitage og skader. Fugesand er en såkaldt bakkesand, hvor sandet kommer fra en grusgrav. Denne type sand er kendetegnet ved at blive fast og kompakt, når det bliver stampet. Der findes også ukrudtshæmmende fugesand, der har en høj pH-værdi. Ukrudtshæmmende fugesand beskytter derfor fliserne, så ukrudtet ikke totalt overtager flisebelægningen. Derudover kan fugesand også forebygge, at der kommer for mange myrer under fliserne. Da myrer kan ødelægge flisebelægningens stabilitet, er det vigtigt, at myreboer bliver bekæmpet under fliserne.

Brolæggersand og afretningssand

Brolæggersand er bakkesand – det vil sige, at det kommer fra en grusgrav, hvilket giver skarpkornet sand. Det kan bruges ved anlægsarbejde og under fliser som afretningssand. Der findes også en særlig form for afretningssand, der minder meget om brolæggersand. Kendetegnet for brolæggersand og afretningssand er, at de har et høj indhold af ler, hvilket er med til at give et stabilt og solidt underlag for sten. Samtidig er det også en mere formbar type sand, der er relativt nem at arbejde med. Sandet kan også bruges i forbindelse med pudse- og støbearbejde. Kornstørrelsen for brolæggersand og afretningssand er 0-4 mm.

Stenmel

Stenmel er sten, der er knuste, så det bliver en helt fin mel – deraf navnet. Det kan bruges enormt mange steder i haven. F.eks. kan det bruges som underlag under fliser og sten. Det kan yderligere bruges som underlag under granitskærver, hvor det vil have samme farve. Samtidig kan det være en fuge mellem fliser. Det er også oplagt at bruge til forskellige former for stier og belægninger. Bl.a. er det rigtig godt til en petanquebane. Vil du gerne bruge det til pynt, er det også fremragende at bruge i havebede, hvor det også vil have en ukrudtshæmmende funktion.

Hvilken type grus bør du vælge?

Grus er ikke bare grus, da det findes en i utal af varianter. Grus kan både bruges som et stærkt og stabilt underlag til terrasser og tungere belægninger og som dræn i haven. Derudover kan det også have en forskønnende funktion i blomsterbede og andre steder. Der findes både groft og fint grus, som egner sig til forskellige projekter og formål. Grundlæggende er grus en blanding af sand og småsten. Vi har grus som brolæggergrus, stabilgrus, bakkegrus, perlesten og støbemix. Herunder kan du læse mere om stabilgrus og støbemix, og hvor du kan bruge det.

Stabilgrus

Stabilgrus bruges som fundament til terrasser, indkørsler og veje. Som navnet indikerer, så er det med til at give et stabil og stærkt underlag, hvor der er meget transport og tung belastning. Jo tungere belastning, jo tykkere et lag skal der bruges af stabilgrus. Det er vigtigt, at du ikke går på kompromis med mængden, da underlagt ellers kan blive for svagt. Stabilgrus består af større sten og sand. De større sten er med til at gøre underlaget stærkere. Ovenpå stabilgrus kan du lægge brolæggergrus. Især hvis du skal anlægge en fliseterrasse, skal du huske det øverste lag med brolæggergrus, da det er nødvendigt for at placere fliserne korrekt og holdbart.

Støbemix

En støbemix er en blanding af småsten og sand, som kan bruges til at lave beton. Dermed er støbemix oplagt at bruge, når du skal støbe et fundament eller andre former for hårde overflader. For at lave beton skal du blande støbemix med vand og cement, som du også kan finde hos Silvan. Blandingsforholdene kan veksle og afhænger af, hvilket projekt du skal bruge det til. Vi har desuden vasket støbemix, som du bl.a. kan bruge i legeområder. Sandet og stenene i støbemix kommer fra grusgrave, hvilket gør det til et stærkt og stabilt materiale.

Hvilken type værktøj skal du bruge for at arbejde med sand og grus?

Der er mange forskellige typer af værktøj, som du kan bruge til arbejdet med sand og grus. Skal du lave et underlag, har du ofte behov for en pladevibrator til komprimering, så underlaget bliver stærkt og stabilt. Skal du i stedet bruge sandet og grusset til at lave beton, er det en betonblander, som du skal bruge. Tvangsblanderne og betonblanderne findes i forskellige størrelser, så du skal finde en, der passer til dine behov. Der er ingen grund til at købe en dyr og stor maskine, hvis du ikke generelt har brug for en sådan.

Hvis du kun skal bruge værktøjet og maskinerne til enkeltstående projekter, er der ingen grund til at købe, når du i stedet kan leje det hos Silvan. F.eks. kan du leje værktøj til fliselægning. Her finder du eksempelvis en pladevibrator sammen med andet relevant værktøj. I vores udstyr til facaderenovering kan du finde en betonblander. Du kan vælge at leje værktøj enkeltvist eller flere maskiner ad gangen til hele projektet. Du kan læse mere om vilkår for leje under det enkelte produkt. Samtidig kan du også se, i hvilke butikker du har mulighed for at leje det pågældende værktøj.