Facaderenovering

Udlejningsmaskiner

Hvad indebærer en facaderenovering?

At renovere facaden på huset kan indebære flere projekter. Her kan der nemlig både være tale om rens, rengøring, reparation, maling eller pudsning af facaden. Nogle projekter vil endda være i forbindelse med hinanden. Derfor bør du altid undersøge, hvad dit kommende facade-projekt indebærer og hvor meget tid du skal sætte af til det. Du kan dog næsten altid være sikker på, at du skal i gang med at reparere revner og fuger. Revner og fuger opstår nemlig løbende i takt med, at facaden udsættes for vind, vejr og slag – og du bør ikke gå i gang med andre facade-projekter, før muren er fri for revner og huller.

Hvilke værktøjer skal du bruge i forbindelse med facaderenovering?

Facaderenovering involverer flere forskellige redskaber og værktøjer, og det afhænger selvfølgelig også af, hvad du skal lave. Du vil med alt sandsynlighed have brug for et stillads, når du skal nå op til det øverste af facaden. Derudover vil du også få brug for mindre redskaber som spartler, murerværktøjssæt, pudsebræt, malerruller og lignende. Du vil også få brug for et piskeris/en røre til maling eller mørtel. Har du lamper eller andre genstande monteret på muren, skal du huske at tage det ned, før du begynder med at rense og rengøre. Her vil det være smart at have boremaskinen og skruemaskinen klar.

Kan du selv foretage en facaderenovering?

Facaderenovering kan enten foretages af dig selv eller af en professionel. Fordelen ved at få en professionel til at gøre det er, at du får udført opgaven af en anden, og at du ikke selv skal ud og anskaffe værktøj. Derimod kan timelønnen for en håndværker være høj, og så kommer udgifterne til materialer oveni prisen. Fordelen ved at gøre det selv er, at du kan holde udgiften lavere nede, da du blot skal betale for materialer og værktøj. På Silvan.dk kan du finde mange af produkterne til de forskellige projekter inden for facaderenovering, som eksempelvis facademaling, mørtel, samt diverse udstyr .

Sådan vandskurer du murværket

Trænger dit hus til et ny? Så kan du overveje en vandskuring af husets facade. Det er en fin måde at give murene en ny farve og struktur. Vandskuring fungerer på den måde, at muren påføres et tyndt lag mørtel, som skures forsigtig med en mursten. Vandskuring kan været et stort arbejde - især hvis hele huset skal vandskures. Arbejd i et lille område ad gangen, så mørtlen ikke når at blive for tør. Vi anbefaler også at du anskaffer dig et stillads, hvis hele huset skal have en omgang. På denne måde undgår du farlige situationer på en stige. Du kan eventuelt leje et stillads hos Silvan.

Før du går i gang, er det dog vigtigt, at muren er rengjort. Der må nemlig ikke være noget snavs, da det giver et dårligt resultat. Tommelfingerreglen er, at du bør fjerne snavs og alger med en børste og skylle efter med rent vand. Det vil sige at eventuelle løse eller flækkede mursten skal væk og udskiftes. Er muren malet, skal alt maling først fjernes. Er fugerne smuldrede, skal de repareres og fuges på ny. Det er også vigtigt at muren er tør, når du påbegynder projektet. Er det fugtigt, vil det nemlig skade og ødelægge pudslaget. Derudover er det vigtigt, at temperaturen er over 5 C°, og muren er både ren og tør, når du går i gang med projektet.

Det skal du bruge:

  • Vandskuringsmørtelmix
  • Spand til mørtelmix (murerbalje)
  • En røreværk
  • En spandeske
  • Stålbræt med håndtag eller bred spartel i stål
  • Kalkkost
  • Massiv mursten

Sådan gør du – vandskuring trin-for-trin:

  1. Brug en røreværk til at blande mørtlen efter produktets anvisninger i spanden.
  2. Påfør nu mørtlen på stålbrættet eller den brede spartel med en spandeske.
  3. Start i et hjørne. Anbring brættet så den hælder mod muren.
  4. Træk nu mørtlen op ad, så der dannes et lag på ca. 1-2 mm.
  5. Gentag arbejdsgangen. Husk at arbejde i et lille område ad gangen
  6. Når du har et område klar og mørtlen har tørret i ca. 15-20 min., kan du påbegynde selve vandskuringen.
  7. Dyp murstenen i vand, så den bliver fugtig.
  8. Jævn nu mørtlen med mursten ved at bevæge den i små cirkler.
  9. Sørg for at murstenen hele tiden er fugtig.
  10. Gentag processen med mørtel påføring og vandskuring i et nyt område
.

Sådan fuger og reparerer du revner på murværket

Med tiden vil der komme løse mørtel fuger i murværket. Det er ikke til at undgå, men det bedste er at reparere og fuge løbende som det opstår. Utætte fuger kan nemlig gøre din varmeregning ekstra stor, da der vil sive vind ind udefra. Derudover kan du risikere, at det kan udvikle sig til frostsprængninger i murværket, eller at insekter bosætter sig i hullerne og gør dem større. Vi har derfor lavet en guide til, hvordan du selv kan reparere revnerne og påføre nyt fugemørtel. Det er dog altid en god idé at rådføre sig med en håndværker, hvis der mange dybe revner.

Det skal du bruge:

  • Hammer og mejsel eller en vinkelsliber med fugefræserstift (til de store opgaver)
  • Evt. Boremaskine + bor til fjernelse af træ i fugen
  • En bred børste til at feje mørtel og støv væk. F.eks. Kalkbørste + skurebørste
  • Reparationsmørtel
  • 2 spande – en til vand, en til mørtel
  • Glittebræt + Spandeske + Fugeske
  • Fugetrykker eller en ske
  • Sikkerhedsbriller i forbindelse med boring

Sådan gør du trin-for-trin:

  1. Start med at fjerne løs mørtel med en hammer og mejsel (eller vinkelsliber).
  2. Sørg for at du kommer minimum 30 mm ind i fugen. Husk også at fjerne mørtel på murstenens sider.
  3. Hvis der er træ i fugen, skal du fjerne det med en boremaskine – husk briller.
  4. Rens grundigt fugerne for mørtel med den brede børste.
  5. Bland reparationsmørtel i en af spandene efter produktets anvisninger.
  6. Fyld den anden spand med vand.
  7. Dyp den brede børste i vandet og spred/sprøjt vandet ind i fugerne, så de bliver fugtige.
  8. Brug spandeskeen til at skovle mørtel op på glittebrættet.
  9. Brug fugeskeen til at presse mørtlen ind med. Fyld fugen helt ud.
  10. Vent på at mørtlen tørre, så det får en fast struktur. Mærk efter med en finger. Er der buler, kan du ridse det værste af med fugeskeen.
  11. Pres (glit) nu mørtlen ind med en fugetrykker eller med en ske med bagsiden ind mod. Alternativt kan du bruge håndtaget på spandeskeen eller fugeskeen. Det vigtige er, at det er rent og, at du trykker med rundingen på bagsiden af håndtaget.
  12. Når mørtlen er helt tør, skal du slutte af med at børste rester af mørtel, der er havnet på murstenen. Brug en skurebørste eller en anden tør børste.

Sådan maler du en pudset facade

Inden du skal male facaden, skal du selvfølgelig sørge for at gøre muren klar. Det vil sige, at det både skal rengøres/renses, repareres – og så skal der ikke være nogle fugtproblemer. Derudover må der heller ikke være rester af gammel maling eller andet løst på muren. Muren skal altså være fast, inden du begynder at male. Derfor kan det være en bedre løsning at give en kalkning igen fremfor maling i sådan en situation. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilken slags pudsning eller hvilken slags maling, muren har fået før. Det vil nemlig have indflydelse på, hvilken maling du bør vælge. Det er dog altid en god idé at gå efter en maling, der er diffusionsåben – gerne så meget som muligt. Det gør at muren kan ånde igennem malingen.

Du kan bl.a. vælge imellem Akrylmaling (plastmaling), Silikatmaling, Cementpulvermaling, Olieemulsionsmaling og Silikonemaling. Er muren malet før, bør du bruge samme type maling igen. Det kan bedst betale sig at rådføre dig hos en kyndig, hvis du bare er det mindste i tvivl om hvilken maling du skal vælge. Nogle typer maling kræver, at muren skal grundes først. Det er dog altid bedst at følge producentens anvisninger. Det anbefales, at du undgår at male direkte på en gammel teglstensmur. Du kan male på en nyere teglstensmur, men det kræver, at muren er i rigtig god stand. Her er akrylmaling, olieemulsionsmaling eller silikonemaling de bedste løsninger. Har facaden tidligere fået en kalkning, skal du fjerne kalken, før du overhovedet kan starte med male.

Det skal du bruge:

  • Facademaling
  • Evt. murgrunder
  • Malerulle + Facadepenselsæt
  • Malekar og forlængerskaft
  • Piskeris til maling
  • Evt. redskaber og materialer til reparation og fugning
  • Evt. Stillads
  • Malertape og plastik

Sådan gør du:

  1. Fjern gammel og-/eller løs maling og andet materiale med stålbørste, spartel eller skraber.
  2. Rengør facaden med vand og en stiv børste.
  3. Reparer og fug hvis det er nødvendigt (Følg evt. guiden ovenover). Husk at de reparerede steder er glatte og jævne med den omkringliggende overflade.
  4. Lad mørtlen eller spartelmassen tørre, og tilføj evt. grunder efterfølgende.
  5. Afdæk vinduer og lister med malertape og plastik.
  6. Mal når temperaturen er på 10 grader og over. Undgå at male i direkte sollys eller høj varme, samt under høj luftfugtighed/regn.
  7. Giv facaden min. 2 omgange (Følg anvisningerne). Lad malingen tørre imellem hvert lag.
  8. Start med at male hjørner og kanter med pensler.
  9. Mal derefter i et større område ad gangen med pensler eller malerrulle. Mal indtil du er færdig.

Tip: Det kan være en fordel at opstille et stillads, hvis huset er højt, eksempelvis i 2-plan.