Profiler, stållægter & skinner


Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Byg en gipsvæg med stållægter

Med stållægter, profiler og skinner kan du nemt og hurtigt bygge en gipsvæg eller gipsloft. Det er blevet mere og mere populært at bruge stålprofiler til at bygge gipsvægge og -lofter. Faktisk er det i dag det foretrukne byggemateriale til gipsvægge for mange håndværkere. Det er der flere gode grunde til. Især har stålprofiler den fordel, at det er et meget let og fleksibelt materiale. Dermed kan du spare både tid og kræfter ved at bruge stållægter til gipspladerne. Stålprofilerne giver en stærk og holdbar konstruktion, som du nemt kan tilpasse, så de passer til størrelsen på væggen eller loftet.

Stållægterne i vores sortiment kan bruges til ikke-bærende konstruktioner. Skal du lave en bærende konstruktion, skal du altså have fat i et noget mere robust materiale end stållægter med gipsplader (i øvrigt skal en bærende væg altid laves af en autoriseret håndværker). Derimod er en gipsvæg med stålprofiler helt oplagt at bruge til at lave en ruminddeling i en bolig. F.eks. kan det være, at du skal lave et nyt soveværelse eller kontor, hvor det er helt perfekt at bruge en gipsvæg. Isoleringen mellem gipspladerne er med til at give en god lyd- og varmeisolering.

Hvilke stållægter, profiler og skinner skal du vælge?

Stålprofilerne skal ofte sammensættes som et samlesæt, hvor der er forskellige dele, som har hver sin funktion. Bl.a. har vi hjørneprofiler, der skal bruges til hjørnesamlinger. Der er også skinner, som bruges til selve opbygningen af konstruktionen. Til gipslofter er der nogle særlige monteringsprofiler, som du skal bruge. Du kan se information om størrelsen på lægterne under den enkelte produktbeskrivelse. Hvis du skal isolere stålkonstruktionen så godt som muligt, kan du tilføje efterisoleringselementer til stolpen. Efterisoleringselementer er med til at forebygge kuldebroer, så der ikke siver for meget varme ud, så det bliver for koldt i rummet.

Du kan også købe tilbehør til stållægter og skinner. Eksempelvis sælger vi pladesakse, som du kan bruge, når stållægterne skal skæres til på en nem og hurtig måde. Har du ikke en pladesaks, kan du i stedet bruge en vinkelsliber til at skære pladerne til. Derudover skal du også huske det klassiske værktøj og materialer som skruer, plugs, skruemaskine, vaterpas og høreværn, som du selvfølgelig også kan finde hos Silvan. For at skrue i selve stålet kan det være nødvendigt med selvskærende skruer. Her kan du forhøre dig hos din lokale Silvan, hvor de kan hjælpe dig.

Bør du vælge træ eller stål til en gipsvæg?

Der findes typisk to former for konstruktioner, som du kan vælge imellem, hvis du skal lave en gipsvæg: træ- eller stålkonstruktion. Men hvilken er at foretrække? Da der er fordele og ulemper ved begge typer, er det ikke som sådan en af dem, der er bedre end den anden. En fordel ved stål er, at det ikke påvirkes af fugt, ligesom træ gør det. Fugten kan gøre, at træet bevæger sig, hvilket kan påvirke gipspladerne. Stållægter har den anden klare fordel, at de vejer meget lidt og er nemme at arbejde med. Hvis de f.eks. skal transporteres op ad trapper i etagebyggeri, er de et rigtigt godt valg. Der kan altså både spares tid og kræfter ved at vælge stållægter, hvilket gør, at mange professionelle håndværkere foretrækker dem.

Dog er det også nogle fordele ved at vælge træ. F.eks. er træ generelt billigere end stållægter. Det er også let at skrue i, og det giver en stiv og holdbar konstruktion. Hvis der skal monteres dør og dørkarme, er træ også et godt materiale. Ved stållægter skal der være en trælægte i stålprofiler, der hvor døren skal monteres, da stålkonstruktionen ikke er stærk nok til at bære døren. Omvendt tager det længere tid at bygge konstruktionen med træ end med stål, og træ er også meget tungere at arbejde med og flytte rundt. Men hvis der skal være en stærk og holdbar konstruktion, er træ normalt værd at overveje.