Terrassebrædder

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor vælge en træterrasse?

Hvis du overvejer at bygge en terrasse, kan du med fordel begynde at overveje, hvilken type materiale terrassen skal være i. Typisk er der tre typer materialer til terrassebelægning, som du kan vælge imellem: sten, beton og træ. En terrasse af sten og en træterrasse har forskellige udtryk, så valget af terrassetype handler også om, hvilket udtryk og materiale du foretrækker. Både træterrasser og stenterrasser har fordele og ulemper, så du skal overveje, hvilken type terrasse der passer til dit hus og have.

En træterrasse har mange fordele, når det handler om kreative muligheder og æstetik. En træterrasse kan f.eks. bygges med forskellige opholdsrum og siddepladser, som giver helt andre muligheder end bare en plan terrasse. Desuden kan en træterrasse bygges i smukke træsorter, der tilføjer unikke detaljer til dit hus og have – en træterrasse kan faktisk løfte hele det arkitektoniske udtryk i huset og haven. Det er også nemmere at skabe en terrasse, som bliver en forlængelse af husets rum med en træterrasse, da en træterrasse nemmere kan hæves fra terrænet.

Hvilke terrassebrædder skal du vælge?

Hvis du har besluttet dig for, at det er træ, som skal være materialet til husets nye terrasse, kommer det næste svære valg: hvilke terrassebrædder skal du vælge? Der er et væld af terrassebrædder at vælge imellem på markedet, og det kan være svært at danne sig et overblik over, hvilke der er de meste ideelle til lige netop din terrasse. Om du kan lide nogle bestemte terrassebrædder frem for nogle andre, er naturligvis et spørgsmål om smag og behag, men der er følgende gode råd til valg af terrassebrædder:

  1. Find ud af, hvilket udseende du foretrækker i den nye træterrasse: foretrækker du en træterrasse i lyse eller mørke farver? Vil du gerne male din træterrasse, eller skal den fremstå i bart træ? Terrassebrædder kommer nemlig i mange farver og udtryk, så det er vigtigt, at du har besluttet dig for et design, før træmaterialet købes.
  2. Når du nogenlunde har en fornemmelse af den nye træterrasses udseende, skal du overveje dit budget for den nye træterrasse. Hvis du har et højt budget, kan du overveje eksklusive træsorter fra eksotiske egne. Er budgettet mere begrænset, findes der heldigvis også gode, billigere alternativer, som både er holdbare og lette at vedligeholde.
  3. Efter at have overvejet budgettet skal du nu til at finde de konkrete terrassebrædder. Og her skal du huske, at terrassebrædder skal befinde sig udendørs i regn, blæst, sne og kulde. Da det danske vejr er omskifteligt og fugtigt, er det nemlig også hårdt over for træ. Derfor er det utroligt vigtigt at vælge terrassebrædder, som er holdbare, modstandsdygtige over for råd og svamp og lette at vedligeholde. Du skal jo helst have gavn af din træterrasse i mange år, hvor den også fremstår flot og indbydende.

Efter disse overvejelser er du klar til at dykke mere indgående ned i de forskellige typer af terrassebrædder. Men hvilke findes der så? De typiske typer af terrassebrædder laves i træmaterialer som trykimprægneret træ, hårdttræ og komposit.

Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ er et klassisk valg af træmateriale, når du skal bygge træprojekter udendørs. Det er både, når du skal laves hegn, bygges legehus – eller når du skal lave en træterrasse. Grunden til at trykimprægneret træ er så populært til udendørsprojekter er, at det er et holdbart og relativt vedligeholdelsesfrit træmateriale. Det skyldes, at trykimprægneret træ er imprægneret med en væske, som indeholder træbeskyttende midler, hvilket trænger ind i træet og sikrer dets holdbarhed i mange år.

Hvis valget af træmateriale til den nye træterrasse falder på trykimprægneret træ, skal du være opmærksom på, om det trykimprægnerede træ har NTR-mærkning (Nordisk Træbeskyttelses Råd). NTR-mærkning er en garanti for høj kvalitet og et produkt, der kan holde i mange år. Derudover skal du også overveje, hvilken farvetone af trykimprægnerede træ, du foretrækker – trykimprægneret træ har i udgangspunktet en grønlig farve. I tilfælde af at du ikke har så glad for den grønlige farve, kan du i stedet vælge brunimprægneret træ, som er lige så holdbart og vedligeholdelsesfrit som trykimprægneret træ, men som har en brun farve.

Hårdttræ

Et lidt dyrere træmateriale til træterrasser er hårdttræ. Hårdttræ dækker over langsomt voksende træsorter, som typisk kommer fra eksotiske områder langt fra Danmark. Dette gør, at hårdttræ er oplagt som terrassebrædder, da træet har meget olie og andre naturlige stoffer, som sikrer stor modstandsdygtighed over for råd og svamp. Hvor trykimprægneret træ har kunstigt tilføjede kemikalier for at blive mere modstandsdygtig over for råd og svamp, så findes dette altså helt naturligt i hårdttræ.

Hårdttræ findes i mange sorter som f.eks. cumaru, guariuba og bangkirai. Ud over at adskille sig i prisleje så har disse typer hårdttræ også forskellige karakteristika i forhold til farve, formstabilitet (hvor nemme de er at bearbejde) og levetid. I udgangspunktet er alle terrassebrædder i hårdttræ velegnede til det danske klima. Så hvis du vælger hårdttræs terrassebrædder, er du sikker på at få et lækkert og holdbart produkt, som tilføjer et flot udtryk til dit hus.

Komposit

Et tredje træmateriale til træterrasser er komposit. Sammenlignet med især hårdttræ er dette materiale meget anderledes. Komposit er stort set vedligeholdelsesfrit, da det er lavet af en blanding af træ (60 %), plastik (30 %) og bindemiddel (10 %). Det gør produktet hårdført og holdbart, da det f.eks. ikke kan angribes af råd og svamp. Komposit terrassebrædder har derfor ikke behov for specialiseret træbehandling, men kan nøjes med at blive børstet rent for snavs med vand jævnligt. Vil du derfor gerne have terrassebrædder, der er simple at arbejde med, som kræver minimal vedligeholdelse, og som ikke angribes af råd og svamp, så er komposit det oplagte valg.

Hvor mange terrassebrædder skal du bruge pr. m2?

Når du skal udregne prisen og antallet af terrassebrædder, du skal bruge, er det nødvendigt at vide, hvor mange terrassebrædder du skal bruges pr. m2. Det er imidlertid svært generelt at udregne, hvor mange terrassebrædder der skal til pr. m2. Terrassebrædder kommer nemlig i mange forskellige bredder, tykkelser og længder. Som tommelfingerregel kan man dog sige, at en terrassebrættet har en længde på omtrent 4 m. og en bredde på 15 cm. Derfor er to terrassebrædder af denne størrelse mere end rigeligt til 1 m2 terrasse.

I overstående eksempel er det indregnet, at der skal være et mellemrum imellem træbrædderne på 5-8 mm. Derudover vil der også altid være et skærespild, når du tilskærer terrassebrædderne, så de passer i længderne. Dette skærespild ligger oftest på en 5-10 % af det samlede antal brædder, du skal bruge. I eksemplet er der endvidere taget udgangspunkt i en konstruktion med strøet på 60 cm. Strøer er de tværgående stykker af træ, som selve trækonstruktionen under terrassebrædderne er lavet af. Strøer er altså de stykker af træ, som du skal fastmontere terrassebrædderne i.

Sådan lægger du terrassebrædder

Måske er du nu kommet så langt i din overvejelsesproces med træterrassen, at du begynder at overveje, hvordan du egentlig lægger terrassebrædder? Er du en ferm håndværker, har du nok en eller anden idé om, hvordan det skal gøres. Er du derimod grøn ud i at skulle udføre store håndværkerprojekter, som det at bygge en træterrasse, så kan du med fordel læse vores byg-selv-guide til træterrasse. Så kan du jo overveje, om du selv vil give dig i kast med projektet, eller om det er nødvendigt at hyre professionelle håndværkere.

Du skal dog være opmærksom på, at du altid har et godt fundament til din terrasse. Det betyder bl.a., at underlaget ikke må være for blødt. Er underlaget for blødt, kan du risikere, at terrassen med tiden synker. Det kan få konsekvenser for terrassen, da den vil blive skæv og ustabil. Underlaget er således lige så vigtigt som selve terrassebrædderne. Endvidere anbefaler vi, at du undersænker dine skruer. På den måde undgår du, at der stikker skruer op over overfladen, som kan hive fat i bl.a. strømper, møbler mm. Derudover anbefaler vi, at du anvender enten rustfrie A2 eller A4 skruer til at montere dine terrassebrædder. De er godt nok noget dyrere, men du får til gengæld skruer, der kan holde til det danske klima.

Hvordan skal terrassebrædder vende?

Når terrassebrædderne skal lægges, er det første, du skal være opmærksom på, hvordan terrassebrædderne skal vende. Her er det vigtigt, at den hårde kerne i træet vender opad, da denne kan holde til mest mulig modstand. For at finde den hårde kerne skal man se på træets årringe på enden af terrassebrædderne, hvor de er skåret ud. Træårerne skal her ”smile”. Det vil sige, årringene skal vende opad og ikke nedad. På denne måde er du sikker på, at terrassebrædderne vender rigtigt, når de bliver lagt.

Hvor langt skal der være imellem terrassebrædder?

Det er også vigtigt, at der er en vis afstand imellem de enkelte terrassebrædder. Afstanden skal være på 5-8 mm. Afstanden mellem terrassebrædderne er vigtig, fordi træet ellers risikerer ikke at kunne tørre ordentligt ud efter regn og fugtigt vejr. Hvis der er en afstand imellem terrassebrædderne, kan vandet nemlig ledes væk fra terrassebrædderne, så det ikke gør træet mere fugtigt end nødvendigt. Mere fugtigt træ har større risikoen for svamp og råd, så dette skal bestemt undgås.

Hvor kan du bruge træfliser?

Har du en altan, terrasse eller et underlag til et telt, som du gerne vil forny? Så er det oplagt at bruge træfliser, der også kaldes terrassefliser. Den helt store fordel ved træfliser er, at det er nemt at montere dem. Derfor behøver du ikke at gå i gang med det store arbejde med at montere terrassebrædder. Dog kræver terrassefliser, at der i forvejen er et stærkt og plant fundament, som kan være i form af et støbt underlag. Fordelen ved terrassefliser er, at du hurtigt kan forvandle en lidt kedelig og slidt altan eller terrasse, så den i stedet ser eksklusiv og hyggelig ud. Et underlag med træfliser kan også være mere behageligt at gå på end f.eks. et ru betonunderlag.

Træfliser findes i adskillige varianter. Du kan bl.a. finde terrassefliser i komposit, der er et stærkt og næsten vedligeholdelsesfrit materiale. Det har træstruktur, og derfor kan du finde træfliser i komposit med både forskellige trælook såsom brune, lysebrune og grå farver. Derudover kan du finde træfliser med materialer som akacietræ og trykimprægneret træ. Typisk kommer træfliser i pakker med flere stykker – det er forskelligt, hvor mange fliser der er i en pakke, men du kan læse mere om antal og areal i den enkelte produktbeskrivelse. Det er altid en god idé at udregne arealet, hvor du skal bruge træfliser, så du ved, hvor meget du helt præcist skal have.

Hvad skal du ellers huske til en træterrasse?

Ud over terrassebrædder kan der også være andet, som du skal huske til en træterrasse. Eksempelvis kan det være, at der er niveauforskel, så du har brug for en terrassetrappe. I så fald kan du lave den selv med trappevanger. Med trappevanger kan du selv lave den form for terrassetrappe, som du drømmer om. Samtidig kan du bruge de samme terrassebrædder til trappetrinene som til terrassen, så du får en ensartet stil på både trappen og terrassen. Der er trappevanger i stål og træ. Du skal også huske at lave et fundament til trappevangeren, hvis der ikke er det i forvejen.

Vil du gerne have et samlet sæt, hvor der både er trappevanger og trappetrin med, skal du se i vores udvalg af udendørs trapper. På denne måde behøver du ikke at købe brædder til selve trinene, da de er inkluderet i pakken. Ud over trapper kan træbehandling også være nødvendig. Hvis du har brugt træ, hvor det er nødvendigt med behandling, kan du altså se i vores udvalg af træbehandling. Husk at vælge en form for behandling, der passer til den konkrete type af træ. Det er også afhængigt af den enkelte type af træ, om det skal have træbehandling eller ej.