Trappevanger

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilke fordele er der ved trappevanger?

Trappevanger kan gøre det meget nemmere og hurtigere at bygge en trappe udendørs. Trappevanger er de dele af trappen, som selve trinene hviler på. Derfor er du med trappevanger fri for at skulle lave et fundament til trappen. Derudover har de en stor styrke, som giver en robust og holdbar trappe, der kan holde i mange år. Det er også en æstetisk flot løsning, hvis du skal lave det som et gør-det-selv-projekt. Der er mange designmuligheder med trappevanger, så du kan få den løsning, som du ønsker. Se i vores udvalg og find de trappevanger, som passer til dit projekt.

Typisk bruges trappevanger i forbindelse med en træterrasse. Hvis du har en træterrasse med niveauforskel, kan du med fordel bygge en lille trappe med trappevangerne. Har du planer om selv at bygge en træterrasse, kan du læse med i vores guide, Byg din egen træterrasse. Dog kan du også bruge trappevanger til mange andre former for trapper udendørs. De fleste vanger er lavet i materiale, som kan holde til at stå udendørs. Det er f.eks. trykimprægneret træ, der er modstandsdygtigt over for råd og svamp. Vi forhandler også vanger, der er lavet i varmgalvaniseret stål, som kan klare regn og kulde.

Hvilke trappevanger skal du vælge?

Først og fremmest skal du vælge vanger, som passer til højdeforskellen mellem terrassen og terrænet. Start med at måle denne højdeforskel, og find vanger med en passende højde (højden på trappen afgør, hvor mange trin trappen skal have). Herefter skal du finde den rette hældning på trappevangerne. Her kan du normalt vælge imellem 34° og 19°. En vinkel på 34° er den klassiske hældning til en trappe, mens en 19°-hældning giver en mere hyggelig trappe, hvor der er ekstra siddepladser i haven. Efterfølgende skal du finde ud af, hvor mange trappevanger du skal købe. Her anbefaler vi, at der er 40 cm mellem vangerne ved en 19°-hældning og 60 cm mellem vangerne ved en 34°-hældning.

Du kan enten vælge trappevanger i stål eller træ. Det er i høj grad et spørgsmål om smag og behag, om du foretrækker stål eller træ til en trappe. Derudover skal du også vælge brædder til selve trinnene. Det er oplagt at bruge terrassebrædder som trin, da de er holdbare og lavet til at kunne holde til at være udendørs. Det er en god idé at vælge de samme terrassebrædder til træterrassen og trappen, da det giver en flot helhed. Størrelsen skal også passe til vangerne. Husk også at vælge skruer, der ikke ruster i fugtigt vejr – det kan f.eks. være terrasseskruer.

Sådan laver du en trappe med trappevanger

Det er relativt simpelt at bygge en trappe med vanger. For at montere dem til træterrassen skal du bruge et montagebeslag, som du både skal montere det til vangerne og selve træterrassen. I denne kategori kan du finde særlige montagebeslag, som du bør købe med. Der medfølger også skruer til montagebeslaget. Af værktøj skal du bruge en boremaskine og vaterpas. Især er det vigtigt, at du er flittig med at bruge vaterpasset, så trappen bliver helt lige. Det kan også være en god idé at købe træbeskyttelse, hvis du køber ubehandlet træ, eller hvis du vil give træet et ekstra lag beskyttelse.

Proceduren for montering af vanger er, at du starter med at skrue montagebeslagene på træterrassen. Efterfølgende skal vangerne skrues fast til montagebeslagene i siden. Herefter skal terrassebrædderne monteres til vangerne med terrasseskruer, hvorefter du afslutningsvis eventuelt skal give brædderne en træbehandling. Du kan også overveje at få et gelænder til trappen. Det kan bidrage til sikkerheden. Du kan bl.a. se i vores udvalg af havehegn, hvor du kan se vores udvalg af hegn til terrasser. Hvis du gerne vil have en trappe, som giver ekstra siddepladser og opholdsmuligheder, kan du lave den så bred som muligt.