Forlængerledninger

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Gør livet lettere med forlængerledninger fra Silvan

Vi kender det nok alle sammen, man har brug for strøm et bestemt sted, men der er ikke en stikkontakt i sigte. Det er ofte et problem du støder på, hvis du bor i en ældre ejendom. Tidligere har der nemlig ikke været lige så meget fokus på bekvemmeligheden ved mange stikkontakter – nok fordi man simpelthen ikke havde lige så mange elektriske apparater. Men vi er jo blevet svært afhængige af elektriske apparater, og i den forbindelse også strøm. Derfor gør det ofte livet lidt lettere, hvis du lige kan hive forlængerledningen frem, når det kniber med at nå til stikkontakten.

I Silvan finder du et bredt udvalg af forlængerledninger til både udendørs og indendørs brug. Du finder modeller i længder fra 3 til 30 meter, både med og uden jord. Derudover finder du her også forskellige forlængerled og stikpropper til forlængerledningerne, hvis du har brug for at lave din egen. Så om du har brug for en forlængerledning til kontoret, til skuret eller til havefesten, finder du den her.

Stikpropper til forlængerledninger

Hvis udvalget af forlængerledninger ikke passer præcist til det, du har brug for, kan du også sagtens lave din egen. Der findes nemlig mange forskellige stikpropper, som du selv kan montere på en ledning – de kaldes også forlængerled. Med et forlængerled kan du lave en forlængerledning, der har lige præcis den længde, du har brug for. Stikpropperne fås både med og uden jord, afhængigt af, hvad du skal bruge ledningen til. Jord kræves typisk til lidt større maskiner, hvor det bruges som ekstra sikkerhed i tilfælde af kortslutning.

Find den rette type

Inden du går ud og investerer i en forlængerledning, er der nogle tanker, du kan gøre dig først:

  • Skal du bruge den inde eller ude?
  • Har du brug for jordtilslutning?
  • Hvor lang skal den være?

Det virker som helt basale ting, men de tre spørgsmål er alligevel med til at indsnævre udvalget. Man kan diskutere, om det altid bare er en god idé at købe en forlængerledning med jord og til udendørs brug, da du så er dækket helt ind. Men hvis du f.eks. bor i lejlighed uden altan eller have, og du blot skal bruge den til en lampe og en oplader, er det ikke nødvendigt. Prisen stiger nemlig også, hvis forlængerledningen skal være med jord og samtidigt kunne bruges udendørs. Og der er jo ingen grund til at bruge ekstra penge, hvis du allerede ved, at du ikke får brug for de ekstra egenskaber.

Udendørs forlængerledninger til haven

Når det er tid til udendørs-projekter, kan det hurtigt blive nødvendigt med en udendørs forlængerledning. Det kan f.eks. være, at du skal klippe hæk, slå græs, holde havefest eller noget helt fjerde, hvor strøm er nødvendigt. Og hvis du har brug for, at din forlængerledning skal kunne ligge ude over længere tid, er det vigtigt, at du finder en med den rigtige IP-klassificering. For at den er godkendt til udendørs brug, skal en forlængerledning have mindst IP44-klassificering. Så kan den nemlig holde til en vis fugtpåvirkning, uden at der risikerer at gå overgang i den.

Udendørs forlængerledning kommer typisk med jord-stik. Det er endnu en sikring mod overgang i installationen, hvis der skulle trænge vand ind. Vær altid opmærksom på, at et udendørs kabel med IP44 ikke må være nedsænket i vand. Du bør også tage det ind, hvis der kommer store mængder regn, eller i hvert fald dække samlingen over med en el-kappe. På den måde er selve samlingen mellem to ledninger beskyttet mod vind og vejr. Det er en rigtig god løsning, hvis det er noget, der skal ligge ude i længere tid.

Med eller uden jord?

Du har måske indimellem spurgt dig selv, skal forlængerledningen mon være med eller uden jord? Det afhænger af, hvad du skal bruge den til. Skal du bruge den ved sengen, så du både kan have sengelampen og mobilopladeren sat til, er det ikke nødvendigt med jordforbindelse. Disse ting har nemlig ikke brug for jord. Skal du derimod have tilsluttet et ekstra køleskab og/eller fryser i bryggerset, bør du bruge en forlængerledning med jord. Der findes også andre, mindre husholdningsapparater, der kommer med jord-stik. Så det er altid en god idé at have en ledning med jord liggende.

Hvad gør et jord-stik?

Kort fortalt, så sikrer et jord-stik, at du undgår stød og kortslutning i dine maskiner. Lidt længere fortalt, så beskytter jordforbindelsen dig mod indirekte kontakt med en fase. Hvis opvaskemaskinen f.eks. er defekt, kan en fase ryge ud på stellet. I det tilfælde, vil strømmen altid løbe den letteste vej – og det er gennem dig, hvis du rører maskinen. Men er opvaskemaskinen tilsluttet med jord, løber strømmen altid til jordforbindelsen, i stedet for til dig. Hvis de elektriske dele i maskinen er blevet våde, kan det give et kraftigt rap over fingrene – i værste fald kan det være dødbringende. Det er derfor meget vigtigt, at dine maskiner er installeret korrekt, så du kan sikre både dig selv og familien.

Hvor skal du bruge ledninger med jord – og hvorfor?

Det er ikke alle steder, det giver mening at bruge jord. Men der er områder, hvor jordforbindelsen er rigtig vigtig – det gælder f.eks. køkken og bryggers, eller vådrum, hvor du har hårde hvidevarer tilsluttet til både el og vand. Her er det vigtigt, at hvidevarerne er tilsluttet jord, hvis vandet skulle komme i forbindelse med strømmen, når maskinerne er i gang. Jordforbindelsen er med til at sikre, at evt. fejlstrøm bliver opdaget af det, der kaldes et fejlstrømsrelæ. Det sikrer, at hvis der sker en kortslutning, bliver strømmen afbrudt øjeblikkeligt.