Red en plante

Stop plantespild med Silvan

Du kender nok allerede til “Stop madspild”-konceptet, og nu vil vi i Silvan introducere dig for plante-versionen. Du kan hver dag finde flotte stueplanter ude i vores butikker. Men det sker, at en plante bliver overset eller får et “bump på vejen”. Det betyder dog ikke at plantens rejse slutter der. Her kommer dine grønne fingre ind i billedet. Til en god pris, kan du få en plante med hjem og give den en ekstra chance. Vi kalder det meget enkelt, Red en plante. Med et par tricks i baghånden, kan du få en lettere opgivende plante til at – ja, blomstre igen. Og de smarte tricks? Dem får du her.

7 tips til en frisk plante

Der kan være forskellige grunde til at en plante hænger lidt med hovedet. Derfor har vi fundet 7 tips til dig, som kan hjælpe dig med at få liv i planten igen.

1: Lad planten stå i fugtig jord

De fleste planter trives med at stå i fugtig jord i hele potten. Men der er forskel på om jorden er fugtig eller våd. Du kan tjekke om jorden føles tør, våd eller fugtig – som den skal være, ved at mærke efter i jorden med fingrene. Mærk så dybt ned i potten, som muligt.

2: Hvis bladene er gullige og bløde

Gullige og bløde blade tyder på at planten har fået for meget vand og bør drænes. Stop med at vande i et stykke tid. Du kan også tage planten ud, og omplante i ny jord og potte. Ved ekstrem overvanding, skal du fjerne underjorden fra rødderne og lade dem lufttørre i 12 timer inden omplantning. Fremover kan du også bruge en forstøver, når du skal vande.

3: Hvis bladene er visne og brune

Visne og brune blade tyder på, at planten er udtørret. Ved de første vandinger, skal du hælde nok vand i til, at det lynhurtigt driver ud af bunden af potten. Efter nogle vandinger, bør jorden begynde at forblive fugtig. Mærk efter med fingrene. Herefter skal du give knap så meget vand. Du kan også sætte planten i et vandbad, og lade rødderne suge vand i 30-60 min.

4: Omplant til nye større potter

I nogle tilfælde har planten stået i butikken i lang tid og vokset sig ud af sin nuværende potte. Her skal du bare have fat i en større potte. Hvis planten hænger og ser træt ud (uden at vise tegn på at være tør eller overvandet) kan det tyde på, at den har brug for at blive omplantet til ny jord.

5: Små insekter i planten

Insekter trives ofte i overvandede planter. Undersøg hvilke insekter der er tale om, da der kan være forskellige måder at få dem væk på. Hvis det er bladlus eller spindemider, kan du starte ud med at spule planten med vand i bruseren. Lad herefter plante udtørre i en kort periode. Sørg for at holde planten adskilt fra andre planter, indtil insekterne er væk.

6: Giv gødning i vækstperioden

I vækstperioden (marts – september) har planterne oftest brug for ekstra næring, så giv gerne din plante gødning. Det er vigtigt, at du følger anvisninger på gødningsproduktet, da en overdosering også skader planten. Som udgangspunkt, behøver du ikke at gøde, hvis du lige har omplantet i ny pottemuld.

7: Støv planten af

Nogle gange er det blot en afstøvning, der skal til. Planter kan hurtigt dækkes med støv, når den står inde i et rum med tør luft. Det forhindrer bladene i at optage næring. Ved at støve af med en blød klud, kan du få bladene til at fremstå pæne igen. Fremover kan du hjælpe bladene på vej, ved at bruge en forstøver på dem en gang i mellem.