Skjul ledninger – lovligt

Der findes næppe noget mere uskønt end ledninger i forskellige farver og tykkelser, der bugter sig op og ned langs fodpanelet. Det er heller ikke helt godt for dit indeklima, da støvet let fanges i ledningsrodet, hvor det ikke altid er lige let at komme til med støvsugeren.

Fladskærmen eller de nyindkøbte højtalere bliver lynhurtigt installeret, og ledningerne lægges løst ud over gulvet, mens du støtter dig til tanken: ”Dem kan jeg altid lige ordne senere” og så går tiden ellers. Læs med og se, hvilke muligheder der er for at skjule de løse ledninger på en enkel, pæn og fagligt korrekt måde.

Kabelsøm

Anvend et kabelsøm, der passer til ledningen. Tag evt. en stump ledning med, når sømmene skal købes. Anvend aldrig almindelige søm, hæfteklammer, kramper eller lignende, da de kan beskadige ledningerne.

Sæt ledningerne på væggen lige over fodpanelet. Kommer du forbi en døråbning, må du følge inddækningerne hele vejen rundt. Sæt kabelsømmene en hammerlængde (ca. 35 cm) fra hinanden.

Kabelkanaler

Vælg et par numre større end det umiddelbart nødvendige. Ledninger fylder altid lidt mere, end man tror, og det er rart at kunne få plads til flere ledninger med tiden. Kanalerne virker ikke kraftige, når de først er monteret.

Montér først kanalerne uden låg. Læg herefter ledningerne i, samtidig med at lågene monteres med deres samlinger forskudt for kanalernes samlinger – også kaldet ”i forbandt”.

Hårde buk er ikke godt for ledninger; da det kan skabe unødvendig udstråling til gene for andre elektriske apparater. Bor igennem hjørnet ved udvendige hjørner, og ved de indvendige kan man fjerne lidt materiale på hver side af hjørnet for at gøre bukket blødere.

Værd at vide: Du må lægge alle dobbeltisolerede kabler i plastpaneler. Et dobbeltisoleret kabel består af en indvendig isolering og af en udvendig isolering.

Hule fodpaneler i træ

Fastgør først en 9 x 50 mm vægliste med kehl, øverst på bagsiden af et fodpanel (evt. 15 x 68), med lim og små skruer. Listerne skal kun overlappe med 2 cm, så 3 cm af væglisten bliver synlig. Fastgør en 9 mm tyk liste nederst på væggen som afstandsliste, når fodpanelet bliver monteret. Nu kan ledningerne fastgøres med kabelsøm. Pladsen afhænger af, hvor langt nede afstandslisten kan sættes. Fastgør panelet med skruer igennem den øverste vægliste. Sæt hvide plasthætter i skruerne, så panelet let kan afmonteres, når nye ledninger skal lægges ind. Afslut evt. med en fejeliste, der dykkes i gulvet.

Fodpaneler som kabelkanaler

Der findes flere udbydere og typer af plast fodpaneler, der er designet til at skjule ledninger. Kommer der en døråbning i vejen, kan du også få dørinddækninger i samme system. De medfølgende plastclips monteres på først væggen, hvorefter ledningerne lægges i, og clipsen lukkes omkring.

Panelet klemmes på clipsen, og kan let afmonteres uden brug af værktøj, når nye ledninger skal lægges ind.