Gør fuglene i din have en tjeneste med fuglehus og fuglefoder

Hvordan får du flere fugle i din have?

Hvem elsker ikke at have fugle i haven? At lytte til fuglesang om morgenen og se de smukke, farverige fuglearter ude i haven er en oplevelse, der er helt unik (hvis du da ikke bliver vækket for tidligt af fuglefløjt fra morgenstunden). Hvis du drømmer om flere fugle i haven, har du heldigvis selv mulighed for at skabe en oase for dem. En oplagt måde at gøre dette på er med fuglehuse og fuglefoder. Fuglehuse og fuglefoder kan du læse meget mere om i denne guide.

Hvis du gerne vil have endnu mere liv i haven, kan du tilføje insekthoteller. Insekthoteller er også med til at tiltrække endnu flere fugle til haven, da insekter er en del af fuglenes føde. Derfor passer insekthoteller og fuglehuse perfekt sammen i haven.

Hvilke fordele er der med fuglehuse?

Fordelene ved fuglehusene er mange. Bl.a. bidrager du til, at fuglene får gode bosteder, hvis der er mangel på dem i haven. Mange fuglearter foretrækker nemlig at ruge i huller, som f.eks. opstår naturligt i træer, eller efter at en spætte har hakket et hul i træet. Dog kan der godt være en mangel på huller i træerne i dag, da mange gamle træer er blevet fældet, og fordi der ikke er så mange spætter som tidligere. Derfor kan du give fugle nye opholdssteder med fuglehuse. Andre fordele med fuglehuse er:

 • Det kan være en æstetisk og hyggelig tilføjelse til haven, som kan bringe farve og charme til havens stil.
 • Det kan være sjovt for hele familien at se de nye fugle lave reder i fuglehusene. Samtidig kan det være en god måde at lære børn mere om naturen og dens dyr. 
 • Flere fugle i haven er også med til at bekæmpe uvelkomne insekter og skadedyr, da nogle fugle spiser dem (f.eks. spiser musvitter bladlus).
 • Hvis du selv laver et fuglehus, er det et sjovt og nemt gør-det-selv-projekt for både små og store.
 • Du gør noget godt for biodiversiteten ved at give fugle så gode livsbetingelser som muligt.

DIY-guide til et fuglehus

Et gør-det-selv-fuglehus er et af de nemmeste DIY-projekter, der findes. Her kan alle være med, både børn og voksne. Det kræver stort set kun en sav samt hammer og søm eller skruer og en skruemaskine. Derudover skal du også bruge et bor eller lignende til at lave hullet, hvor fuglene skal flyve ind. Du kan også vælge at male dit fuglehus eller at lave det i et sjovt design. Mulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser.

Hvor skal du placere et fuglehus?

Du skal helst placere fuglehuset et sted, hvor der er roligt. Det vil sige, at du f.eks. bør undgå at placere det ved siden af en stor vej eller et sted med mange mennesker. Samtidig skal det være ved et åbent terræn og et sted uden for mange grene, så fuglen let kan flyve til og fra redekassen. For din egen skyld kan du placere redekassen tæt på dit hus, så du selv kan se fuglene flyve til og fra fuglehuset.

Hvor stort skal et fuglehus være?

Størrelsen på fuglehuset afhænger af, hvilke fugle du gerne vil tiltrække. Langt de fleste vil gerne bruge fuglehuse til at tiltrække mindre fugle som musvitten, blåmejsen og rødhalsen. Derfor tager størrelsen i denne guide også udgangspunkt i disse fuglearter. Et fuglehus til små fugle skal som udgangspunkt være 10x10 cm i indvendige mål. Selve hullet skal være omtrent 3 cm.

Gode råd til at bygge et fuglehus selv

Hvis du skal ud i dit første byggeprojekt med et fuglehus, kan du her få nogle gode råd med på vejen. Så ved du, hvordan du skal bygge og vedligeholde dit fuglehus:

 • Sørg for, at der er god ventilation i fuglehuset. Fuglehuse kan godt blive fugtige, hvis der ikke kommer nok luft ind i dem, hvilket kan give et dårligt indeklima.
 • Husk at rengøre fuglehuset og tømme det for det gamle redemateriale, før den nye ynglesæson begynder i marts. Den gamle rede kan nemlig risikere at tiltrække lopper og parasitter.
 • Undgå at male de indre dele af fuglehuset. Det er ikke godt for fuglene, at de er så tæt på kemikalier.
 • Vil du gerne tiltrække større fugle, kan du gøre både hullet og redekassen større.

Trin-for-trin-guide: Sådan laver du et fuglehus

Materialer

 • Trykimprægneret træbræt (ca. 15 cm. bred og 2 m. lang) (eller andet træ, som kan holde til at stå udendørs)
 • Sav
 • Skruemaskine
 • Skruer (søm er et fint alternativ)
 • Evt. hammer (hvis du bruger søm)
 • Tommestok
 • Blyant
 • Bor (også hulsav)
 • Sandpapir
 • Evt. hængsel
 • Evt. maling

Trin-for-trin-guide

 1. Mål op, og sæt streger med blyant, hvor du skal skære delene til fuglehuset ud. Du kan se målene her på siden, som vi har valgt.
 2. Bor hullet i frontsiden med en hulsav. Hullet skal være ca. 3 cm i diameter (+/- i forhold til hvilke fugle du vil have i fuglehuset).
 3. Bor huller i bunden, så evt. regnvand kan forsvinde.
 4. Slib kanterne på fuglehuset, så de ikke flosser for meget.
 5. Begynd med at skrue (eller sømme) 2 sider fast til bunden. Bor for, hvis du skruer siderne sammen. Skru herefter frontsiden på. Skru bagsiden fast herefter. Til sidst skruer du taget på. Taget kan du også skrue fast med et hængsel, hvis du vil kunne åbne og lukke fuglehuset.
 6. Slib det samlede fuglehus, og giv det evt. træbeskyttelse.
 7. Mal evt. fuglehuset, hvis du vil have et farverigt fuglehus.
 8. Tillykke, du har nu et fuglehus klar til havens fugle

Sådan fodrer du havens fugle

Fodring af fuglene i din have kan skabe en masse liv. Du får også mulighed for at se fuglene helt tæt på. Du vil herunder kunne læse nogle gode råd til, hvordan du kan fodre fuglene i haven.

Fuglefoder er ikke absolut nødvendigt – men det skaber liv i haven

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at fuglefodring ikke er absolut nødvendigt. Langt de fleste fugle kan godt overleve uden foder fra mennesker, også selvom det er en hård vinter. Derfor er fuglefodring mest for menneskets skyld. Dog gør det heller ikke den store skade at fodre fuglene, hvis du gør det på den rigtige måde. Det giver også en unik mulighed for at se fugle tæt på, og det giver et dejligt liv i haven.

Hvilket foder skal du give fuglene?

Det er forskelligt fra fugleart til fugleart, hvilket foder de foretrækker. Generelt kan fugle dog godt lide foder, der har meget fedt – f.eks. mejsekugler. Jo federe foder, jo flere fugle. Ellers foretrækker fuglearterne dette foder:

 • Bogfinker, dompap og grønirisk: de kan særligt godt lide hampe- og solsikkefrø.
 • Duer, spurve og fasaner: de tiltrækkes især af korn.
 • Mejser og flagspætter: mejsekugler og jordnødder er lækkerbiskener for dem.
 • Drosler, solsorte og silkehaler: både drosler, solsorte og silkehaler elsker æbler.

Hvordan skal fuglene fodres?

Fuglene skal helst fodres et åbent sted, hvor de kan holde øje med, om der er rovdyr på vej. Det vil sige, at du skal undgå at fodre dem ved siden af en busk, hvor en kat kan springe frem fra skjul. De vil også gerne spise i ro og mag, så undgå at fodre dem ved siden at en befærdet vej, eller hvor der er mange forbipasserende. Du kan også placere foderbrættet tæt på huset, så du kan sidde og holde øje med fuglelivet.

Sådan undgår du skadedyr og bevarer hygiejnen

Du vil nok gerne undgå at tiltrække skadedyr som rotter med fuglefoder. Desværre kan du godt risikere, at der kommer rotter, når du fodrer fuglene. Hvis du har mistanke om rotter ved fuglefoderet, skal du stoppe fuglefodringen og kontakte kommunen. Giv heller ikke mere fuglefoder, end fuglene kan nå at spise på en dag, så der ikke er en masse fuglefoder over det hele. Foderbrættet kan du også placere højt, så fuglene er i fred for husdyr, og så hunde, ræve og katte ikke spiser af foderet.

Det er også vigtigt, at du holder øje med hygiejnen i foderet, da fuglene ellers risikerer at blive syge, hvis foderet ikke er helt friskt. Ved at bruge en foderautomat kan du forbedre hygiejnen. Bruger du et foderbræt, så sørg for at rengøre det jævnligt. Du skal heller ikke putte for meget foder på brættet ad gangen, da det så kan blive dårligt, hvis det ikke bliver spist til tiden.