Sådan kommer du i gang med forspiring

Hvad skal du bruge til forspiring?

Foråret står på spring og det betyder, at det snart er tid til at sætte gang i planteproduktionen. Forspiring kan være en langsommelige proces, der kan sætte tålmodigheden på prøve. Men hold hovedet koldt og frøene varme. Vi garanterer, at hver proces er det hele værd i sidste ende. Du giver nemlig dine planter den bedste start og grobund for succes. Inden du påbegynder forspiringen, skal du anskaffe dig følgende:

  • Potter: Urtepotter i plast er ideelle til forspiring. Find gerne flere størrelser frem, da du alligevel skal omplante af én eller flere omgange. Måske har du allerede nogen til at ligge fra tidligere. Det er bare vigtigt, at du skylder gammelt jord af inden brug. Du kan også bruge bakker eller minidrivhuse med indsatspotter. Brug eventuelt en tom æggebakke eller en mælkekarton, der er klippet ned.
  • Jord og sand: Vi anbefaler priklejord, der en blanding af jord og sand og en smule gødning. På den måde slipper du for selv at lave blandingsforholdene.
  • Navneskilte: Brug små pinde eller lignende, hvor du kan sætte et lille skilt på. Sæt dem ned i potterne, så du kan huske hvilken potte, der indeholder hvad. Det er især en god idé, hvis du forspirer flere forskellige planter.
  • Fiberdug: Køb en fiberdug, som du kan bruge til at lægge over frøene.
  • En plan: Det er en god idé at gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad du gerne vil så. Nogle planter kræver en længere forspiringsperiode end andre. Derudover er der forskel på, hvornår forspiringsperioden for planterne starter. Undersøg gerne på forhånd, hvilke forhold dine frø har brug for.

Tip: Udløbsdato på frø er lidt med forbehold. Du kan sagtens bruge frø fra sidste og-/eller frø, der har overskredet udløbsdatoen. Det kræver dog, at de er opbevaret korrekt (tørt og i en lukket pakke). Er du i tvivl, kan du forsøge at så dem, og se hvad der sker. Læg et par frø på et stykke fugtig stykke køkkenrulle. Sæt det eventuelt på en tallerken. Put dernæst en pose om, så det er tæt lukket og stil i stuetemperatur. Hvis frøene begynder at spirer inden for normal hastighed, så er frøene i orden.

Forspiring: Trin-for-trin-guide

1: Find potter og-/eller såbakker frem. Brug gerne en bakke, undertallerken eller potteskjuler som underlag, så du slipper for at få jord og vand ud over det hele.

2: Fyld potterne/bakkerne med jord og sand. Du kan eventuelt bruge så- og priklejord.

3: Du kan så flere frø i samme potte. Det kræver dog, at du skal omplante hyppigere. Sår du i en enkel bakke, skal du sørge for at så med afstand, så frøene har nok plads til at spire i.

4: De store frø dækkes med et lag muld og skal helst sås i egen potte. De små frø spredes ud. Tryk en smule i jorden så jord og frø er i kontakt.

5: Vand potterne, når der er kommet jord og frø i. Jorden skal være fugtig men hellere ikke for tør eller våd. Forsøg at find en balance indimellem. Du kan eventuelt anvende en forstøver, så du undgår at hælde for meget vand på ad gangen.

6: Placer potterne/bakkerne et lyst sted, hvor der ikke er direkte sol. De skal som udgangspunkt stå i stuetemperatur. Men læs gerne anvisningerne på pakkerne med frø.

7: Har du plantet i bakker med låg eller i minidrivhuse, kan du fjerne låget, når frøene begynder at spire.

8: Når spirene har vokset sig store, og temperaturen er varm nok, kan du begynde at omplante og udplante. Start med at hærde planterne. Det er uanset, om de skal i drivhuset eller på friland. Vær opmærksom på, at planterne ikke får for meget fugt eller udsættes for kraftig vind.

9: Dine frø vil inden længe vokse sig store til en plante. Hvis du forspirer spiselig frugter, krydderurter eller grønsager, kan du begynde at høste gevinsten af din forspiring.

Hvornår kan du påbegynde forspiring?

Blomster – marts/april: Du kan godt forspire sommerblomster. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt, men det er en god måde at hjælpe dem på vej. Der kan være undtagelser, så kig altid på pakken med frø og følg anvisningerne. Pelargonie, petunia og liljer er blomster, der meget gerne vil have hjælp fra starten i form af forspiring. Solsikke, Tallerkensmækker, Mamelukærme, Zinnia og Lathyrus er også fine sommerblomster, som du sagtens kan forspire, før du sætter ud. Er du i tvivl, eller er anvisningerne ikke fyldestgørende, er det en god idé at undersøge sorten. Det kan godt betale sig at bruge 5 min. på at finde ud af, hvad den specifikke sort har brug for. Der er nemlig ikke meget ved at forspire frø, der ikke bliver til noget alligevel.

Grøntsager: Tidspunktet for at forspire grøntsager er lidt mere varierende. Det kommer nemlig helt an på varianten. Derfor er det en god idé, at du på forhånd udvælger hvilke grøntsager, der skal være i drivhuset eller i køkkenhaven. Nogle grøntsager skal nemlig allerede forspires i januar/februar, og andre kan vente indtil april. Du bør selvfølgelig vælge ud fra hvilke grøntsager, du har lyst til at have. Men du skal regne med at gøre plads til at forspire og prikle over flere omgange. For at gøre det simpelt for dig selv kan du kigge i forspiringskalenderen og se hvilke planter, der starter forspiringsprocessen i samme måned.

Forspiringskalender:

Januar Februar Marts April
Agurk ✓ (og maj)
Artiskok
Aubergine
Batavia-salat
Broccoli
Butternut Squash
Chili
Græskar (Cucurbita maxima)
Grønkål
Kartofler
Løg
Majs
Peberfrugt
Porrer
Selleri
Squash
Tomater

Sådan vælger du den rigtige jord til forspiring

Når du skal så frø, er det vigtigt, at du vælger det rette jord, så frøene får de bedste vilkår til at spire i. Det smarte vil være at købe så- og priklejord, som er en blanding af jord, sand og nogle gange med en smule gødning. Det er med andre ord en specielblanding til at så i. Du må helst ikke anvende køkkenhavejord, da det kan indeholde flere slags ukrudt. Det giver for meget konkurrence til frøet, der skal forspire. Du bør heller ikke tilføje kompost, da det er for kraftigt til de små frø. Vent derfor med at tilføje kompost indtil planterne er klar til at sættes ud i køkkenhaven.

Uanset som du skal starte forspiringen, eller du skal omplante, er det vigtigt, at du sørger for at jorden har den rigtige temperatur. Det varierer fra plante til plante og bestemt også fra frø till frø. Nogle frø trives bedst med at forspire i 15 – 20 °C, mens andre helst skal have en temperatur på mellem 20 – 30 °C.

Hvordan omplanter eller prikler du dine planter?

Hvis du eksempelvis har sået flere frø i samme potte, vil det med tiden blive for trængt. Derfor skal du i gang med at omplante eller prikle. Du kan starte med at prikle, når de første par blade er kommet udover de eksisterende kimblade. Det lyder måske forvirrende, men det er let at se forskel. De nye rigtige blade, ligner det, du normalt vil definere som fuldt udviklede blade. Du vil nok komme til at omplante flere gange. En god tommelfingerregel er, at du skal omplante til noget større, når rødderne når bunden af potten.

Sådan prikler du trin-for-trin:

  1. Find nye potter frem og nyt så- og priklejord.
  2. Fyld potterne med priklejord og hæld vand i. Brug enten en forstøver eller hæld en smule i ad gangen.
  3. Lav et hul ned i jordet i midten af potten. Du kan eksempelvis bruge en finger, en priklepind eller lignende.
  4. Du kan nu forsigtigt vende potterne på hovedet og tage spirerne ud. Har du brugt potter af plast, kan du eventuelt trykke lidt i siderne for at hjælpe dem på vej.
  5. Undgå at tage fat i stænglerne da de er meget sarte. I stedet kan du bruge kimbladene til at føre spirerne op i den ny potte. Forsøg at få rodnettet med. Det må også gerne komme lidt jord med.
  6. Sæt spiren ned i hullet og pres jord omkring.

Hvornår skal du udplante dine planter?

Du kan begynde at udplante, når dine planter har fået 2-4 blade – ikke kimblade. Du bør dog være opmærksom på temperaturen udenfor. Især hvis du vil så på friland. Det er for mange planter vigtigt, at jorden er klar til at tage imod vækster. Er jorden for kold, vil planten ikke have de rette betingelser. Derudover er der også mange planter, der er sarte overfor kulde. Det gælder, uanset om de står på friland, eller om de skal vokse i et drivhus. Tomatplanter og agurkeplanter er drivhusplanter, som er ekstremt sarte overfor frost. Får de frost kan du næsten være sikker på, at høsten bliver ringe. Derfor bør du vente med at udplante, indtil du er sikker på at, nattefrost er et overstået kapitel. De fleste planter har ikke noget imod at vente en uge eller to.

Når planterne er klar til at blive sat ud, bør du starte med at hærde planterne. På den måde kan de gradvist vænne sig til det nye miljø. Nogle planter får nemlig et chok af gå fra den tilvante stuetemperatur, til at komme ud i drivhuset eller på friland. Derfor kan du sætte planterne ud om dagen og tage dem ind igen om aftenen, hvor temperaturen begynder at falde. Stil dem ikke i direkte sol. Tag dem ind, så de ikke udsættes for slagregn eller kraftig vind. Derudover bør du mindske vandingen af planten. Du kan med fordel anvende en fiberdug i de første dage for at beskytte planten.