Hvilket havehegn skal du vælge?

Hvilke typer af hegn kan du vælge?

I dag kan du få hegn i forskellige størrelser, tæthed og materialer. Foruden at bruge hegnet til at afskærme haven eller huset er der også mange andre muligheder. Du kan bruge hegn til at indhegne små områder, hvad enten det er om køkkenhaven, nyplantet træer eller endda en hundegård. Derudover kan du lave løsninger med at inddele haven i rum med et læhegn - eller selvfølgelig bare til at skabe læ. 

Hvilke materialer af hegn kan du vælge?

Foruden at skulle tænke over hvor højt eller hvor lavt hegnet skal være, er det også vigtigt at tænke over materialet. Du kan få hegn af træ, glas, stål og komposit. Derudover er det en god idé at indtænke, hvor meget tid du vil bruge på dit nye hegn. Nogle typer materiale kræver nemlig mere vedligeholdelse end andre. Som udgangspunkt skal du forvente, at hegn produceret i træ kræver løbende vedligeholdelse efter opsætningen.

Træhegn

Udover forskellige designs og typer kan du også få hegn i bl.a. fyr, gran eller pil. Fyr og gran har ofte fået en form for behandling. Det kan være trykimprægnering, grundmalet eller fungicidbehandlet. Bygger du dit eget træhegn fra bunden, skal du være opmærksom på, om træet er behandlet eller ubehandlet. Er træet ubehandlet, er det vigtigt, at du giver den rette beskyttelse, før du opsætter hegnet eller plankeværket.

Type Vedligeholdelse Velegnet til

Behandlet træhegn:
Fyr/gran

(Trykimprægneret, fungicidbehandlet, grundmalet)

Træbeskyttelse til hegn og stolper.  Efterbehandling med træolie Til indhegning af haven, læhegn, rumdeling, afskærmning
Pileflethegn:
Pil
Efterbehandling med olie (til pil) Til indhegning af haven, afskærmning eller læhegn
Raftehegn:
Gran (ubehandlet) eller andet træ
Kommer an på materialet Til indhegning af haven
Stakit:
Trykimprægneret fyr/gran
Efterbehandling med træolie Til indhegning af haven

Behandlet træhegn

Du kan få træhegn i mange forskellige designs. Oftest er det træhegn, du køber, været igennem en form for behandling.

Trykimprægneret træ

Fyr eller gran er træsorter, som ofte går igennem en imprægnering. Trykimprægneringen gør træet mere holdbart – helt op til 20-25 år. Imprægneringen beskytter nemlig imod råd og insekter, som kan skade træet. Det gør det især egnet til udendørsprojekter som eksempelvis havehegn, hvor det er ekstra udsat. 

Sørg for, at det trykimprægnerede træ, du bruger til hegnet har en NTR A, NTR AB eller NTR G-mærkning.

  • Brug træ med NTR A-mærkning til den del af hegnet, der skal have jordkontakt.
  • Brug træ med NTR AB (fyr) eller NTR G (gran), til den del af hegnet, der ikke har jordkontakt.

Trykimprægneret træ behøver ikke meget vedligeholdelse, da det i forvejen er godt beskyttet. Men du kan dog godt give den en efterbehandling, hvis du vil være på den sikre side.

Grundmalet træ

Grundmalet træ har som udgangspunkt fået to lag maling – oftest i sort eller hvid. Det betyder at malingen er mere dækkende på træet, samt at træet holder længere. Grundmalet træ kræver mere vedligeholdelse sammenlignet med trykimprægnering. Træet skal jævnligt rengøres, så du kan holde snavs, svamp og alger væk. Når malingen begynder at skalle af, skal du selvfølgelig til at behandles og males igen.

Fungicidbehandlet træ

Fungicidbehandlet træ har fået en behandling, som beskytter træet mod forskellige slags svamp. Det betyder, at svampesporer bliver slået ihjel, før det overhovedet når at udvikle sig. Du kan ofte få træ, der både har fået trykimprægnering og fungicidbehandling.

Pileflethegn

Du kan vælge at opsætte pileflethegnet rundt om hele haven, eller du kan bruge den til at inddele haven i rum. Du kan også bruge pileflethegn som et permanent læhegn, hvis du eksempelvis oplever, at der kommer meget vind ind mod terrassen. Du kan både få hegn, hvor pilegrene er flettet i en vandret retning eller i lodret retning. 

Pileflethegn er relativt nemt at vedligeholde. Oftest vil hegnet allerede være fungicid- og oliebehandlet, når du modtager det. Gå dog altid efter leverandørens anbefalinger. Med tiden vil hegnet blive slidt på grund af vind og vejr. Du kan derfor med fordel efterbehandle hegnet med træolie med fungicider om foråret. NB: Brug ikke linolie til pileflethegn.

Raftehegn

Raftehegn er opbygget på den måde, at rafterne er samlet tæt sammen. Det gør, at hegnet kan afskærme for meget af vinden. Så hvis du bor i et område, hvor det blæser meget, er det en kvalificeret kandidat til din have. Med tiden vil hegnet opnå en flot patina.

Hvorvidt det kræver vedligeholdelse med træbehandling, kommer an på, hvilken type rafter du vælger. Vælger du raftehegn i gran, kræver det ikke træbehandling. Sørg dog for at stolperne du bruger til hegnet, har fået en behandling, der gør dem egnet til jordkontakt. Vi anbefaler, at du behandler træet ud fra hvad den specifikke type træ kræver.

Stakitter

Stakithegn indhegner din grund, men skaber samtidig en hyggelig og indbydende atmosfære. Du kan vælge at beholde den naturlige farve eller male den i en farve, der passer dig. Stakittet en fin løsning, hvis du blot ønsker at skabe en symbolsk grænse. Stakitter som regel produceret i træ, og der vil derfor være noget vedligeholdelse i form af træbeskyttelse eller oliebehandling.

Vedligeholdelsesfrit hegn

Er du DIY-typen til en vis grænse? Så skal du nok kigge på vedligeholdelsesfrit hegn. Det er hegn, lavet i materialer, der kræver minimal/ingen vedligeholdelse, efter du har sat det op. Vælger du en af disse typer af hegn, skal du ikke bekymre dig sig meget om forbehandling eller efterbehandling af materialet. Du kan i stedet bare gå i gang med opsætningen af hegnet, og du vil højst skulle give en vask med sæbe og vand i ny og næ.

Type Vedligeholdelse Velegnet til
Komposithegn:
Komposit
Vask med varmt vand og blød børste Til indhegning af haven, afskærming, læhegn
Glashegn:
Hærdet glas
Vask med vand og sæbe Læhegn eller afskærmning af terrassen
Trådhegn:
Plastbelagt tråd, galvaniseret stål, jern
Vask med varmt vand og blød klud Til indhegning af, blomsterbede, hundegård eller op ad busken
Espalier:
Stål, galvaniseret stål
Brug børste til at fjerne rust eller vask med varmt vand og blød børste Til rumdeling, indhegning af blomsterbede mv.
Læsejl:
Aluminium og polyester
Rengøring af aluminium + sejl polyester Til at skabe læ efter behov
Panelhegn:
Galvaniseret stål, pulverlakeret metal
Vask med varmt vand og blød klud Til indhegning af have, blomsterbede, hundegård

Komposithegn

Mange bruger komposithegn rundt om hele haven, afskærmning eller som forlængelse af en skraldespandsskjuler. Komposit er en af de vedligeholdelsesfrie materialer, der findes på markedet. Det robust overfor regn og rusk, samt modstandsdygtig overfor fugt og insekter – uden at du behøver give en form for behandling. Du kan dog give hegnet en opfriskning med en imprægnering. Du kan ikke undgå, at hegnet bliver snavset, men du kan heldigvis nøjes med at give hegnet en omgang sæbevand og skrub med en blød børste. Bemærk at farven på komposithegnet kan falme med tiden. 

Panelhegn

Panelhegn er oftest produceret i galvaniseret stål eller i pulverlakeret metal. Du kan bruge den hegnet til forskellige formål. Panelhegnet kan være et alternativ til trådhegnet, hvis du f.eks. vil anvende det som en hundegård, og gerne vil have noget mere robust samt elegant. Panelhegnet kan selvfølgelig også bruges til at indramme haven eller blomsterbedene. Panelhegn i galvaniseret stål eller pulverlakeret metal kræver ikke rigtig noget vedligeholdelse. Vil du gøre det rent, skal du blot rengøre med varmt vand og en blød børste eller klud. Hegnet giver ikke meget privatliv, men det skaber både luft og lys.

Glashegn

Glashegn er til dig, der gerne vil have et moderne og flot hegn. Glashegn er af gode grunde ikke den bedste løsning, hvis du gerne vil have meget privatliv. Derimod er det smart, hvis du gerne vil afskærme for vinden og bevare udsigten. Du kan enten få helt klar glas, eller du kan vælge glas med frosteffekt, som giver en smule dækning. De fleste glashegn er konstrueret med 2 lag glas og limet sammen om folie. Folien forhindrer, at eventuelle glassplinter ikke falder ud over det hele.

Glashegn kræver heller ikke mere vedligeholdelse, udover en rengøring i ny og næ. Går glasset i stykker, er du dog nødsaget til at udskifte hele modulet.

Trådhegn og espalier

Trådhegn

Trådhegn vil de fleste nok bruge i forbindelse med at skulle indhegne et mindre område, som eksempelvis en køkkenhave. Derudover kan du bruge trådhegnet til at sætte op af busken. Det vil både støtte busken og modvirke at busken stikker for meget ud over græsplænen. Desuden kan hegnet bruges til at holde katte og hunde ude af eller inde i haven.

Espalier

Espalier kan du vælge at bruge på samme måde som trådhegnet. Men der også potentiale for, at du med tiden kan lave et mere dækkende hegn ud af det. Enten som et dekorativt element til haven, læhegn eller blot som rumdeler. Det kan også bruges som et stativ, som du kan lade kravleplanter og kravleblomster gro op ad. På sigt kan du få tæt og dækkende hegn ud af det.

Læsejl

Læsejl er en rigtig god løsning, hvis du ikke er helt med på at opsætte hegn hele vejen rundt om din have. Læsejlet fungerer nemlig på den måde, at du kan trække sejlet ud, når du har brug for det det. Det kan eksempelvis være, når du gerne vil have en smule privatliv. Men som det ligger i navnet, er læsejlet en smart måde at skabe læ omkring terrassen eller haven.

Læsejlet bliver selvfølgeligt opsat permanent, hvor du vælger at installere den – men det giver dog en større fleksibilitet, i forhold til hvor meget eller hvor ofte du ønsker at afskærme. Og fordi du ofte kan nøjes med et eller to læsejl, vil det i de fleste tilfælde være en mindre omkostningsfuld affære. Derudover vil der også være minde vedligeholdelse sammenlignet med et almindeligt hegn.