
Uanset om du har købt hegn, som læhegn, rumdeler eller til at nå rundt om hele haven, er det selvfølgelig bedst at give hegnet de bedste vilkår. Hvis du har valgt hegn af træ, er det især vigtigt, at du giver den rette behandling med træbehandling. For selvom du i udgangspunktet modtager træhegn i god kvalitet, forlænger du levetiden på hegnet ved at pleje det.
Træbeskyttelse virker på den måde, at det trænger ind i træet og beskytter indefra. På denne måde bliver træet mere modstandsdygtig. Hvis det regner eller sner på træet, sørger træbeskyttelsen for at lede vandet væk og forhindre, at der trænger fugt ind i træet. Derudover sørger træbeskyttelsen for, at træet er modstandsdygtigt overfor vind og UV-stråler. Det vil oftest også indeholde pesticider eller fungicider, som beskytter mod svamp og insekter/skadedyr. Desuden sørger beskyttelsen for, at træet stadig kan ånde.
Hvis du ikke bruger en form for træbeskyttelse, kan det skade træet– og det er en skam, når du har brugt mange resurser på at opsætte hegnet. Risikoen for at ubehandlet træhegn bliver skadet af vind og vejr, er ret stor, da vi i Danmark er velsignet med fire årstider. Og hvad sker der så?
Vi vil komme ind på to typer af træbeskyttelse:
Som udgangspunkt kan du forvente, at jo mere farvepigment der er i træbeskyttelsen, des bedre dækker og beskytter den. Det betyder også, at dækkende træbeskyttelse holder i længere tid sammenlignet med en transparent.
Når en træbeskyttelse er dækkende, forstås det som, at der mere farvepigment i. Det vil sige, at du kan vælge at behandle dit træ med beskyttelse og samtidig få (matchende) farve på dit træhegn eller plankeværk. Derudover er den velegnet til farveskift af plankeværket. Dækkende træbeskyttelse lægger sig som en beskyttende hinde på træet. Du kan få dækkende træbeskyttelse i flere forskellige farver, så du er ikke kun begrænset til sort eller hvid.
Denne type beskyttelse bevarer farven og gløden på træet. Du vil også stadig kunne se træets årer. Beskyttelsen trænger ind i træet og lægger en tynd film om træet. Fordi det kun lægger sig som et tyndt lag, beskytter det mindre sammenlignet med den dækkende. Det vil sige, at du også skal påføre ny træbeskyttelse oftere.
Vælg ud fra om dit træhegn er nyt eller gammelt/tidligere behandlet. Det vil stå på emballagen, hvad det enkelte produkt bedst passer til. Der vil som regel også stå, hvilket projekt træbeskyttelsen er velegnet til. Tommelfingerreglen er, at dækkende træbeskyttelse passer bedst til glatte og sunde overflader. Er overfladen ru, får du mest ud af at vælge en transparent træbeskyttelse, da den trænger bedre ind i træet. Er træet mørnet, skal det udskiftes med nyt træhegn.
Vælg transparent træbeskyttelse, hvis:
Vælg dækkende træbeskyttelse, hvis:
Du kan begynde at påføre træbeskyttelse i foråret - og alt efter vejret, kan du gøre det helt hen i efteråret (Dog begrænset til få timer). Det vil sige, at vinteren er det eneste tidspunkt på året, hvor du helt bør undlade. Bemærk dog, at det er vigtigt, at vejret og temperaturen er med dig. I forbindelse med udendørs træbeskyttelse anbefaler vi, at du udfører behandlingen mellem slut april til september. Sørg for give behandlingen, når træet er helt tørt. Gå efter et tidspunkt, hvor der moderat luftfugtighed – der skal gerne gå en uge, efter det har regnet samt være en temperatur mellem 10-25 °. Brug gerne en fugtmåler til at måle træets fugtighed.
Du bør altså give træbeskyttelse:
Bemærk: Undgå at påføre træbeskyttelsen i direkte sol, da det vil tørre for hurtigt, og dermed ikke nå at trænge ordentligt ind i træet. Har du ikke mulighed for at flytte træet, er det bedst at vente indtil solen ikke står lige på længere.
For at give dit træ den optimale behandling med træbeskyttelse, kan du følge vores guide. Alt efter hvor medtaget dit træhegn er, skal du sætte ca. 2 dage af til projektet. Det er inklusiv rengøring og rens af træet.
Til projektet skal du bruge følgende: