Træbeskyttelse og træolie

Hvilken træbehandling skal du vælge til udendørs brug?

Her kan du læse om hvilken type behandling, du skal give udendørs træværk. For at give dine træprodukter de bedste vilkår, bør du give en form for beskyttelse på træet. Men det er ikke ligegyldigt om du bruger det ene eller det andet.

Træolie

Træolie anvender du, når du gerne vil give træet glød, samtidigt med at den får beskyttelse. Olien trænger ind i og mætter træet. Du bør dog kun anvende det på vandrette overflader f.eks. på havemøbler eller træterrassen. 

Når du vælger en træolie, skal du overveje følgende:

  • Hvilket projekt det er til, f.eks. om det er havemøbler, træterrasse eller indendørsmøbler (Der findes træolie til de specifikke projekter)
  • Hvilken type træ der skal behandles. Der findes f.eks. særligt træolie til lærk, ceder, samt til ædeltræ som teak, bangkirai og nyatoh.
  • Hvor skal træet stå? Det en god idé at bruge en træolie med pigment, hvis træværket skal stå et sted, hvor det er meget udsat for sol og vind. 

Træbeskyttelse

Træbeskyttelse anvender du på lodrette overflader f.eks. træhegn, vægge på udhuse, flagstang, stolper og lignende. Der er flere typer træbeskyttelse, som har hver deres formål.

Når du skal vælge en træbeskyttelse, skal du overveje følgende:

  • Hvilket projekt det er beregnet til, f.eks. facader, vinduer og døre osv.
  • Om det skal give en transparent eller dækkende overflade (farvet).
  • Om træet er pænt og glat eller slidt og ru.

Træbeskyttelse kan du få i transparent eller dækkende udgave. Du kan se i skemaet, hvad de hver især er gode til.

Oliebaseret eller vandbaseret træbeskyttelse

Du kan få oliebaseret eller vandbaseret træbeskyttelse. I dag vil mange foretrække vandbaseret træbeskyttelse, da det som udgangspunkt holder længere, tørre hurtigere og dækker bedre. Men der er nogle situationer, hvor den oliebaseret udgave er et bedre valg, som f.eks. på slidt træværk (på lodrette overflader).

Tidligere behandling: I forbindelse med genbehandling, er det vigtigt at vide, hvilken behandling træet tidligere har fået. Du kan ikke bruge oliebaseret træbeskyttelse ovenpå vandbaseret træbeskyttelse. Men du kan godt bruge en vandbaseret træbeskyttelse oven på en oliebaseret træbeskyttelse.

Transparent Dækkende
Bevarer træets naturlige farve og glød. Giver en dækkende farve og god i forbindelse med farveskift.
Giver et tyndere lag af træbeskyttelse. Giver en bedre og længere beskyttelse af dit træ.
God til at behandle slidt og ru træ. God til at behandle pænt og glat træ.

Hvor og hvornår kan du påføre træbeskyttelse eller træolie?

Når du skal påføre træbeskyttelse eller træolie bør du følge nedstående råd.

Tjek fugtigheden på træet

Træolie eller træbeskyttelse trænger ikke godt ind, hvis træet er våd eller fugtigt. Træet kan også være for fugtigt, selvom det har stået indendørs. Derfor bør du altid tjekke inden du går i gang. Træet må ikke have en fugtighedsprocent på over 15 %. Brug en fugtmåler til at tjekke.

Tjek vejret og luftfugtigheden

Luftfugtigheden udendørs bør ikke overstige 18%, når du udfører behandlingen og indtil beskyttelsen er tør. Alt efter årstiden, kan der godt være sol, men høj luftfugtighed.

Tjek temperaturen udenfor:

Temperaturen udendørs bør være imellem 10-25° grader, når du udfører behandlingen. Så det skal hverken være for koldt eller for varmt. Derfor er det en god idé at tjekke vejret for de efterfølgende dage, hvor træet skal tørre.

Undgå direkte sol:

Undgå at påføre beskyttelsen i direkte sol. Stil genstanden ud i skyggen eller vent til at solen ikke længere står lige på.