Forny dit badeværelse

Skab dit eget badeværelse

Badeværelset er et af hjemmets vigtigste rum. Samtidig er det nok også det rum, som er dyrest at renovere i boligen. Det skyldes, at der er en del arbejde i badeværelset, som kræver professionel hjælp. At renovere et badeværelse kræver derfor stor omtanke. Du skal lægge en klar plan for arbejdet og et budget, så du ved, hvad der er ’need to have’ og ’nice to have’. Hvis du har et begrænset budget, er der nemlig nogle områder, hvor du kan spare (f.eks. dyre materialer eller dyrt design), mens du andre steder er nødt til at bruge de nødvendige investeringer (f.eks. vvs-arbejde og elinstallationer).

Et badeværelse kan designes på et utal af måder, så det handler om at finde den stil, som passer til din smag. Du kan bl.a. finde fliser i næsten alle farver, mange typer af toiletter og badinteriør i mange varianter. I denne artikel vil du kunne få inspiration til, hvordan du kan skabe dit helt eget badeværelse. Et smukt badeværelse kan give en helt særlig velvære, da det bliver afslappende at være i.

Hvad må du selv lave i badeværelset?

Du kan godt udføre noget af renovering af badeværelset selv. Dog skal du være opmærksom på, at vvs-installationer og elinstallationer skal udføres af professionelle håndværkere. Hvis du skal have udført renovering af kloakken, skal en autoriseret kloakmester ordne det. Arbejde i den lette ende på badeværelset – som montering af spejle og skabe – kan du dog godt selv ordne, hvis du har hænderne skruet rigtigt på. Er du tvivl, om noget arbejde skal udføres af autoriserede håndværkere, så få altid professionel vejledning for at være på den sikre side.

Fliser

Fliser er noget af det, som er med til at gøre et badeværelse helt unikt. Du kan finde gulvfliser i alverdens farver og stilarter. Drømmer du f.eks. om et rustikt badeværelse, som minder om stilen i middelhavsområdet, kan du finde farverige og stilfulde fliser til at skabe denne stil. Mosaik- eller marmorstil er en godt valg her. Er du mere til en neutral stil, har vi også fliser i hvid og sort, hvor især metrofliser er populære i dag.

Du kan godt lægge fliser, uden at du er professionel. Arbejdet kan dog være lidt besværligt og tidskrævende. Desuden skal du være helt sikker på, at badeværelset er vådrumssikret. Dette arbejde vil langt de fleste overlade til professionelle håndværkere. Uden ordentlig vådrumssikring kan du risikere, at hele dit hus kan få alvorlige fugtskader. Hvis du har overskuddet, tiden og føler, at du har helt styr på det, kan du give dig i kast med fliselægning. Vi har lavet videoguides til, hvordan du gør det.

Sådan sætter du vægfliser op

Typisk er vægfliser det første, du sætter op, hvis du både skal have nye væg- og gulvfliser. Hvordan du skal sætte vægfliser, kan du se i nedenstående video:

Sådan lægger du gulvfliser

Hvis du gerne vil lægge gulvfliser, så kan du se vores videoguide til det. Det kan godt kræve lidt snilde, så tag dig tid til at sætte dig godt ind i arbejdet, før du begynder:

Sådan fuger du væg- og gulvfliser

Fugning af fliser er nødvendigt, når du er færdig med at lægge dem. Du skal fuge dem lidt forskelligt, så vi har lavet 2 forskellige videoguides til henholdsvis fugning af gulvfliser og vægfliser:

Fugning af gulvfliser

Fugning af vægfliser

Toilet

Det kommer næppe som en overraskelse for dig, at et toilet er en nødvendighed på et badeværelse. Toiletter kommer i to forskellige typer: stående og væghængte toiletter. Hvilken type af toilet du skal vælge, afhænger af stilen på dit badeværelse og dets størrelse. Væghængte toiletter har den fordel, at de fylder mindre, og at det er nemmere at gøre rent under dem. Til gengæld er de sværere at montere, og de kan være sværere at reparere.

Montering af et toilet

Vil du gerne selv montere dit stående toilet, kan du følge vores videovejledning herunder. Er du lidt usikker på, om du kan gøre det i din ejendom, er det bedre at få hjælp fra en fagprofessionel.

Håndvask

En håndvask skal der også til, når du skal indrette et nyt badeværelse. Håndvaske kommer både i firkantede og runde udgaver, så du skal vælge en, der passer til stilen i dit badeværelse. Du kan enten købe en håndvask selvstændigt eller som en del af et badmøbelsæt. Hvordan du skal montere en håndvask, kan du se i nedenstående video:

Armatur

Armaturer til badeværelset – såsom vandhane til håndvaske – sælger vi naturligvis også hos Silvan. Vandhaner kan du finde i utroligt mange varianter og farver, bl.a. i guld, sort, messing, hvid og sølv. Du kan finde dem i klassisk design og mere eksperimenterende former. Vandhanerne kommer med forskellig vandgennemstrømning, hvilket betyder, at de kan have enten en kraftig eller svag stråle. Vil du gerne selv montere din vandhane i håndvasken, kan du herunder se en videoguide til projektet:

Bruser

En lækker bruser er med til at give ekstra velvære, når du er i bad på dit nye badeværelse. Med den rette bruser kan du blive masseret med vandet, når du går i bad. Du kan vælge en med et ekstra stort brusehoved, hvilket gør det endnu mere behageligt at gå i bad. Brusere kommer i mange former. Bl.a. har vi et brusesæt, hvor du i en samlet løsning kan købe både en bruser og et blandingsbatteri. Har du kun brug for et brusehoved, sælger vi også dette. Er du i tvivl om, hvordan du monterer et blandingsbatteri? Så fat mod, for herunder kan du se en guide til, hvordan det gøres:

Badmøbler

Badmøbler er der, hvor du virkelig kan præge indretningen i dit badeværelse. Et badmøbelsæt består af en håndvask og et underskab. I nogle tilfælde er der også et spejl med som en del af badmøbelsættet. Du finder vores sæt i et meget stort udvalg af farver, materialer og størrelser. Badmøbler er noget af det, der mest er med til at definere stilen i dit badeværelse, så her skal du i høj grad overveje, hvad du vælger.

Belysning

Badeværelsets belysning har både en praktisk og dekorativ funktion. Praktisk, fordi du skal vælge klar og tydelig belysning, så du kan få et godt lys til at orientere dig på badeværelset. Og dekorativt, fordi badeværelseslamper kan tilføje en flot og særlig stil til rummet. Vær opmærksom på, at et vådrum som et badeværelse kræver nogle helt særlige lamper og pærer. Fugten og vandet kan nemlig udgøre en risiko for elinstallationerne og belysning. Du bør her vælge en lampe med en såkaldt IP44-klassificering. Elinstallationer i vådrum skal i øvrigt udføres af en autoriseret elinstallatør.