Sådan får du en flot og velplejet græsplæne

Sådan anvender du plænedress eller topdressing

Plænedress eller topdressing, som det også kan hedde, er et organisk produkt, der giver næring til jorden, så planterne kan optage næringen fra det. Du kan lave dit eget plænedress, eller du kan købe en færdig blanding. I forbindelse med pleje af græsplænen kan du sprede plænedress, før du sår græsfrøene. Du kan også blande græsfrøene i topdressing og så sprede græsfrø og topdressing på samme tid.

  • Læg ca. 1-2 cm lag topdressing oven på plænen
  • Spred derefter frøene ud.
  • Brug bagefter en palle eller lignende til at gøre overfladen plan.

Hvornår skal du gøde din græsplæne?

Du kan tilføje den første gødning, når den første vækstperiode starter i april. Her vil græsset have brug for næringen efter de kolde måneder. Måske kan det virke overflødigt at tilføje gødning, hvis græsplænen allerede ser fin ud. Men især efter vinterperioden kan det være nødvendigt at tilføje nyt næring til græsset. I forbindelse med at du tilføjer mere næring til græsset, forebygger du også ukrudt og mos. Ukrudt og mos kommer nemlig hurtigt frem, når der ikke er næring nok.

Du kan både bruge organisk gødning eller kunstgødning. Hvor ofte du skal sprede gødningen, kommer an på, hvilken type gødning du vælger. Bruger du den organiske udgave, kan du nøjes med én gang i april. Bruger du kunstgødning, bør du sprede 3-4 gange i vækstperioden (midt april, midt juni og igen i midt august). Læs altid anvisningen på pakken.

6 ofte stillede spørgsmål om klipning af græsplænen

Vi har samlet en række spørgsmål, som ofte kommer op i forbindelse med vedligeholdelsen af græsplænen.

1: Hvor ofte skal græsplænen klippes?

Som udgangspunkt ser græsplænen pænest og velplejet ud, hvis den bliver klippet ca. en gang om ugen. Slår du græsset jævnligt, er der større chance for at holde en tæt og sund plæne. I maj og juni kan du dog forvente at skulle svinge plæneklipperen lidt oftere, da det er i denne periode, græsset vokser mest.

Du bør sørge for at holde den anbefalede klippelængde på ca. 3-4 cm. Derudover kan der være forskel på kvaliteten af frø, der er anvendt. Nogle græsfrø vokser hurtigere end andre, og der er en sammenhæng mellem billigefrø og hurtigt voksende græs. Er du træt af at skulle klippe græsset ofte, kan du med fordel investere i en robotplæneklipper.

2: Hvad skal klippehøjden på plæneklipperen og robotplæneklipperen være?

Hovedreglen siger, at du ikke må klippe mere end 1/3 af græssets længde. Det kan nemlig skade rodnettet, hvilket resulterer i bare pletter og mere ukrudt. I vækstperioden er det en god idé at gå efter en klippelængde på 3-4 cm. Sidst på foråret og om sommeren kan der godt være tørkeperiode. Her har græsset godt af at blive klippet inden for et længere interval. Har du lige anlagt en ny græsplæne, er det en god idé at lade græsset vokse lidt højere (5-7 cm) de første to klipninger. Husk at ændre klipperetningen.

3: Kan du klippe græsset i regnvejr?

Vi anbefaler ikke at klippe græsset i regnvejr, eller når græsset er vådt. Når græsset er vådt, bøjer græsstråene nedad. Du vil derfor opleve, at græsset på plænen får en ujævn højde. Derudover kan det slide på plæneklipperen, fordi det afklippede græs klumper sammen og sætter sig fas. Med en tung plæneklipper, er der er også risiko for, at den synker ned i jorden. Det kan skade græsrødderne, samt give et ujævnt underlag.

Tip: Vent gerne med at klippe græsset til op på formiddagen. Græsset kan være fugtigt om morgenen pga. dug.

4: Skal du fjerne afklippet græs fra plænen?

Hvis du klipper græsset jævnligt, er det ikke nødvendigt at fjerne det afklippede græs fra plænen. Her vil de korte græsstrå fungere som naturligt gødning. På den måde kan du mindske forbruget af organiskgødning eller kunstgødning. Det afklippede græs kan også holde på fugten, hvilket kan være en fordel i de tørre perioder. Går der længere tid imellem græsklipningerne, bør du indsamle græsset. For lange græsstrå vil kvæle græsset og gøre underlaget for fugtigt, fordi det afklippede græs lægger sig som et ekstra lag. Det kan resultere i, at mos kommer frem og-/eller gule pletter på græsplænen.

5: Hvor ofte skal du vande græsplænen?

Vi anbefaler ikke, at du vander din græsplæne, medmindre græsset er udsat for en længere tørkeperiode. Græsset vænner sig nemlig hurtigt til at kunne optage vand fra de øverste lag i jorden. Det er bedre at undlade en hyppig vanding og i stedet at ruste græsset til tørkeperioder. En græsplæne kan godt tåle en periode med tørke. Selvom græsset er gult for en periode, kan det sagtens blive pænt og grønt igen efter en god regnbyge. I længere tørkeperioder kan det være nødvendigt at hjælpe græsplænen på vej. I den forbindelse kan du vælge at installere et vandingsanlæg eller en vippevander, som hjælper med at give en jævn vanding.

6: Må du bruge plænerens i haven?

Plænerens er et middel, du kan bruge til at fjerne ukrudt med. Du skal bare sprøjte det direkte på ukrudtet, og så vil det visne ind og dø efter et par uger. Plænerensen sørger derudover for, at ukrudtsplanten ikke kommer igen. Det er en ret nem og effektiv måde at fjerne lige præcis det ukrudt, du ønsker. Det er ulovligt at anvende plænerens fra før 2014. Har du noget stående, skal du derfor sende det til genbrugsstationen som farligt affald.

Ulempen ved plænerens er, at det er et giftmiddel. Vil du gerne undgå gift og kemikalier i din have, bør du undgå produktet. Plænerens har også den ulempe, at det kan trænge ned i jorden og forurene. Vi anbefaler derfor, at du følger anvisninger på produktet, så du er sikker på, at du ikke anvender for meget. Derudover er det bedst at anvende plænerens, når det er tørt. På den måde er der mindre risiko for, at plænerenset spreder sig til andre planter eller driver ned i jorden.

Sådan afretter du plænens græskanter med en kantskærer

Brug en kantskærer til at rette græsplænens kanter. Det er en fin måde at stoppe græsset for at vokse ind i blomsterbede eller i køkkenhaven. Derudover kan en kantskærer være en hjælp, hvis du eksempelvis vil stoppe græsset med at vokse ind over en sti af fliser eller grus. Foruden at stoppe græsset får du også en ren linje af græs. Når du skal skære græsset til, er det en god idé at gøre det, lige efter det har regnet. Her vil jorden være fugtig og nemmere at arbejde med. Du kan med fordel måle op med tråd, så du er sikker på at afrette jævnt.

Hvornår skal du bruge en græstrimmer?

De steder hvor plæneklipperen ikke kan nå, kan du anvende en græstrimmer til at slå græsset. En græstrimmer er en slags håndholdt plæneklipper, som er nem at komme rundt med. På grund af størrelsen er græstrimmeren velegnet til de mindre haveopgaver. Den er især praktisk, når du skal klippe rundt om vanskelige steder, som eksempelvis hjørner og kanter. Du kan altså give græsplænen den sidste finish, uden at du ødelægger blomsterbedene og havemøblerne ved siden af.