Sådan fjerner du flisepest med fliserens

Hvad er flisepest?

Flisepest er en belægning, der kan komme ovenpå fliserne. Det viser sig ofte som lyse/ hvide pletter, der ligger sig som et lag på fliserne. Det kan også have gule, sorte eller grønne nuancer – ej at forveksle med almindelige algebelægning. Flisepest er en egentligt en dobbeltorganisme bestående af en svamp og alge. Og fordi det er en blanding, så opfører den sig anderledes end almindelig svamp. Flisepest overlever ved at optage lyset, vand og fugt – ting der er svære at undgå, når flisebelægning anvendes som terrasse eller indkørsel.

Sådan forebygger du flisepest

Det er ikke umuligt at forebygge og undgå flisepest, så du skal bestemt ikke til at rive hele flisebelægningen op og lægge nyt. I stedet kan du anvende fliseimprægnering på fliserne. Imprægneringen kan både anvendes på cement, beton og teglsten, og kan holde omkring 5 år. Derefter skal du til tilføje et nye lag. Det kan variere alt efter hvilken kvalitet, du vælger. Begynder de første tegn på flisepest at vise sig, kan du lige så godt gå i gang med at rense fliserne og lægge en ny imprægnering på. Det er ikke et krav at anvende imprægnering, men det vil skåne dig for hyppig rensning af fliserne.

  • Vil du påføre fliseimprægnering på en gammel flisebelægning, bør du først rense fliserne for almindeligt skidt eller flisepest. Fliserne skal være helt tørre og rene, inden du sprøjter imprægneringen på.
  • Har du lige lagt nye fliser, skal du bare påføre en færdigblandet imprægnering. Husk at fliserne stadig skal være tørre og rene før imprægneringen.

Hvordan fjerner du flisepest fra dine fliser?

Har dine fliser allerede fået flisepest, kan du vælge at fjerne det med fliserens. Når du skal udføre arbejdet, er det en god idé at beskytte dig selv. Anvend gummistøvler og arbejdstøj på, der kan tåle at blive beskidt. Brug gerne gummihandsker, da fliserens kan irritere huden. Prøv så vidt muligt, at undgå at få snavs og vand i ansigtet. Du kan eventuelt bruge sikkerheds briller, så du undgår at få små sten og skidt i øjnene, når du skal spule fliserne.

Forberedelse: Start med at fjerne alle genstande på flisebelægningen, så det står helt bart. Har du genstande, der står ved siden af, er det en god idé at rykke lidt på dem. På den måde undgår du at spule en masse vand og jord på dit udendørs inventar. Har du planter i krukker, bør du ligeledes sætte dem væk fra området, da både planter og krukker kan tage skade. Husk også af feje på fliserne, så der ikke ligger løst sand, sten mv.

  1. Bland fliserens med vand. Fliserensen skal blandes op med 1:2 vand. Du kan med fordel bruge en vandkande til at blande delene i. Læs dog altid anvisningerne på bøtten.
  2. Påfør fliserensen. Gør fliserne våde og påfør fliserensen. Det er nemmest at anvende en vandkande med brusehoved.
  3. Lad fliserensen virke. Lad fliserensen virke efter anvisningerne på produktet. Oftest skal det sidde 20-30 min.
  4. Skrub. Brug en gulvskrubbe eller kost til at skrubbe fliserne, og tilføj vand løbende.
  5. Skyl efter. Brug vand til at skylde efter med. Gør det gerne flere gange, så der ikke opstår samlinger med sand og skidt.
  6. Tilføj imprægnering. Sprøjt eventuelt med fliseimprægnering efterfølgende.

Kan du fjerne flisepest med en højtryksrenser?

Du kan anvende en højtryksrenser til at fjerne flisepest. Det er den bedste løsning for dig, der gerne vil undgå kemikalier. Du rengør simpelthen bare med vand. Det er dog vigtigt, at du ikke kun bruger en højtryksrenser. Det hårde bar/tryk og vandmængden kan nemlig skade fliserne. I stedet skal du bruge højtryksrenseren sammen med en terrassevasker. En terrassevasker eller patio cleaner, som den også kan hedde, monterer du på selve højtryksrenseren. Ved hjælp af trykket og formen på terrassevaskeren får du en effektiv rengøring, der fjerner både flisepest, mos og alger. Ulempen ved denne metode er, at du samtidig også fjerner fugesand, der ligger imellem fliserne. Du er derfor nødt til at tilføje et nyt lag fugesand bagefter.