Guide: Hvilket legetårn skal du vælge?

Skab en legeplads i din have med et legetårn

Der findes ikke noget bedre for børn end en legeplads. Her kan de virkelig lege sammen med deres venner og søskende, mens du, som forælder, også kan få et fantastisk samvær og kvalitetstid med dine børn. Børnene glemmer tid og sted, når de lever sig ind i de fantasifulde lege på gyngerne eller i sandkassen. Legepladser skaber derfor glade børn fyldt med energi. En legeplads er også en helt unik mulighed for, at du kan få børnene væk fra skærmene indendørs og ud i den friske luft. Med en legeplads kan børnene også underholde sig selv, mens du laver havearbejde i nærheden af dem. Hvis du får en legeplads i haven, er dine børn sikret leg og sjov i timevis hver dag.

Et legetårn er den perfekte måde at skabe en legeplads i haven. Dit barn vil her få de samme muligheder for at lege, som de får på legepladsen i børnehaven eller i parken. Samtidig er I fri for at tage på en lang tur, da børnene kan løbe direkte ud i haven til legepladsen fra huset. Det er derfor nemt og tidsbesparende at få et legetårn i haven. Et legetårn kommer med mange muligheder for leg, hvor barnet både kan gynge, klatre og rutsje. Legemulighederne er derfor uendelige i et legetårn, og børn i alle aldre kan bruge det til sjov og leg uden risiko for at komme til at kede sig.

Et legetårn udvikler dit barns motorik

Leg og bevægelse er enormt vigtigt for udviklingen af børns motorik. Især er det vigtigt, at børn bevæger sig på mange forskellige måder. Et legetårn er her helt ideel for, at dine børn kan aktivere hele kroppen, så motorikken bliver styrket. De kan både klatre og kravle, mens de får pulsen op. Dette alt sammen igennem leg, så de samtidig har det sjovt. Et legetårn kan derfor være med til at skabe glade og sunde børn, der får motion i hverdagen. Motionen bliver ikke påtvunget for børnene, men noget de glæder sig til. En anden fordel er også, at du som forælder kan få bevægelse i hverdagen, når du leger med dine børn.

Hvilke legetårne kan du vælge imellem?

Legetårne kommer i mange typer og størrelser. Du kan både få de helt simple legetårn, som består af et legetårn og et enkelt modul som en gynge og en rutsjebane. Derudover kan du også få større legetårn, som kombinerer et legetårn med både rutsjebane, sandkasse, gyngestativ og klatrevæg. Et legetårn kan også blive udvidet med nye moduler, så du løbende kan tilpasse legetårnet til dine børns behov. F.eks. kan det være, at de vil have nye muligheder for leg, i takt med at de bliver større. Nye moduler kan også gøre, at søskende i forskellige aldersgrupper kan bruge legetårnet.

Du kan vælge at få en masse forskelligt tilbehør til et legetårn. F.eks. kan du få en sjov telefon, så dine børn og venner kan tale sammen fra tårnet og ned til jorden. Du kan også få en stjernekikkert, så legetårnet kan blive omdannet til et observatorium. Et rat til legetårnet kan lave det om til et skib, som børnene skal styre igennem havets store bølgegang. Børn elsker fantasifulde lege, så få endelig en masse tilbehør til legetårnet, så du kan hjælpe børnene med at skabe et endnu mere fantasifuldt univers.

Legetårn med rutsjebane

Et legetårn med en rutsjebane er en sjov måde for børnene at lege. De kan kravle op i tårnet og bagefter rutsje ned med fuld fart. Børnene kan lege i timevis på denne måde. De kan bl.a. lege fangeleg og gemmeleg, og hvad de nu ellers finder på. Legetårnet kommer i mange højder og størrelser, så det både passer til det lille og store barn. Giv derfor dit barn mange timers underholdning og bevægelse i hverdagen med et legetårn med rutsjebane. Du kan få denne type legetårn i mange varianter og farver, så du kan finde en, som passer ind i din have.

Legetårn med gynger

Et gyngestativ er en af de mest populære legeredskaber i haven. Der er der en god grund til, da børn elsker at blive gynget og selv at gynge med deres venner og søskende. Ved at købe et legetårn kan du derfor give børnene mange timers leg i luften. Du kan få gynger til både store og små børn. Desuden kan en redegynge give plads til mange børn på samme gynge, så de kan gynge sammen. Hvis du har en lille baby, kan du også købe en babygynge til legetårnet. Så kan babyen gynge sammen med sine søskende eller venner fra vuggestuen.

Legetårn med klatrevæg

Klatring er noget af det sjoveste for børn. En lille klatrevæg på et legetårn er derfor ideel til alle børn med mod på at klatre. Klatring kan også udvikle dine børns motorik og balanceevne markant, når de bevæger sig op ad klatrevæggen. Klatrevæggen kan de bruge til at komme op i tårnet som alternativ til stigen. Du kan både købe et legetårn, som i forvejen har en klatrevæg, eller tilføje klatresten til legetårnet selv. På denne måde kan du også selv lave den klatrevæg, som du ønsker. Husk dog altid at have en god sikkerhed, når du laver en klatrevæg.

Legetårn med sandkasse

Sandkasser er et dejligt sted for dine børn at lege. De kan bruge dem til at lave sandslotte og andre bygninger og former. Mange legetårn kommer med sandkasser i forskellig størrelse og form. Hvis du gerne vil have et godt sted for børnene at lege, så husk at få et legetårn med en sandkasse. Sandkassen er typisk placeret under legetårnet, men du kan også få legetårne med store sandkasser, som børnene rutsjer direkte ned i. Lad derfor dine børn udfolde deres kreativitet med en sandkasse som en del af et legetårn.

Hvad er reglerne for opsætning af legetårn i haven?

Hvis du vil opføre et nyt legetårn i haven, skal du have styr på reglerne for byggeri på din grund. Et legetårn er lidt anderledes end andre små byggerier, da det er en ret høj bygning. Først og fremmest skal du have styr på afstanden til skel. Tommelfingerreglen er, at legetårnet skal være placeret 2,5 m. fra skel. Det er muligt at bygge tættere på skel, men i så fald skal du være opmærksom på en række faktorer, som at der ikke må føres regnvand til nabogrunden fra tårnet. Der kan desuden være specifikke regler i din kommune og lokalplan om byggeri på egen grund, så orienter dig hos din kommune, før du begynder at opføre et legetårn.

Sommerhusgrunde har helt specifikke regler for opførsel af bygninger som eksempelvis et legetårn. Hvis du derfor gerne vil lave et legetårn på din sommerhusgrund, skal du være opmærksom på dette. Her er det bl.a. et krav, at du skal placere et legetårn 2,5 meter fra skellet. Ellers gælder der samme regler som ved byggeri på helårsgrund.

Hvor højt må et legetårn være?

Hvis du placerer et legetårn 2,5 m. fra skellet, så må højden maksimalt være 1,4 * afstanden til skel eller vej. Hvis der fra legetårnet er udsigt til nabogrunden, så er der dog skærpende omstændigheder. Tal med din nabo, før du begynder at bygge et legetårn, så I er helt enige om, at det er i orden. Normalt vil kommuner først reagere, hvis f.eks. din nabo klager over det. Hvis kommunen så vurderer, at legetårnet er ulovligt opført, kan de kræve, at det bliver revet ned. Husk derfor at have helt styr på reglerne i din kommune og lokalplan, før du bygger et legetårn.

Hvordan skal du vedligeholde et legetårn?

Typisk er legetårne bygget i trykimprægneret træ, som ikke kræver den store vedligeholdelse. Derfor behøver du ikke at vedligeholde legetårne specielt meget. Se dog gerne efter, om der kommer råd eller andet på legetårnet, som kan skade sikkerheden på legetårnet. Hvis du mener, at legetårnet har brug for en omgang træbehandling, så giv den gerne det. Hold også øje med, at alle skruer og møtrikker er skruet ordentligt fast og ikke er ved at ruste. Hvis der er reb eller lignende som en del af legetårnet, så tjek også, at de ikke er ved at smuldre og gå i stykker.

Gør legetårnet sikkert, så du trygt kan lade børnene lege

Når dine børn leger på legetårnet, er sikkerheden selvfølgelig førsteprioritet. Børnene skal naturligvis ikke være i risiko for at komme til skade under legen på legetårnet. Da børnene er ret højt oppe, når de leger på et legetårn, er det vigtigt, at der er et blødt underlag under det. Derfor skal du ikke anlægge legetårnet på et hårdt underlag som f.eks. asfalt eller beton. I stedet skal du have et underlag som sand eller en blød græsplæne. For at få et endnu blødere underlag kan du placere gummifliser rundt om legetårnet, så børnene altid kan lande blødt.

En anden vigtig faktor i at gøre et legetårn sikkert er et stabilt fundament. Du skal bygge legetårnet på et fladt og stærkt underlag, så det kan stå stabilt. Tårnet kan forankres endnu mere sikkert, hvis du bruger jordankre monteret fast på legetårnet. Derfor anbefales det, at du bruger jordankre til at forstærke fundamentet. På denne måde er du sikker på, at legetårnet står endnu bedre fast og ikke kommer til at vælte. I tilfælde af at du er i tvivl, om legetårnet er monteret sikkert, er det altid en god idé at få professionel hjælp af håndværkere.