Hvilke havemøbler skal du vælge?

10 overvejelser når du skal vælge havemøbler

Skal du have dit første sæt havemøbler, eller skal de gamle bare udskiftes? Så er der lige et par forhold at overveje, inden du går ud og investerer. Der findes nemlig mange forskellige havemøbler, og det kan være fristende bare at tage dem, du synes er flottest. Men hvis du gerne vil undgå at lede efter havemøbler hver eneste sæson, så er det også en god idé at tænke over; underlaget, prisen og kvalitet, vedligeholdelsen samt opbevaringen af havemøblet. 

1: Placering

Det er altid en god idé at være sikker på, at de havemøbler, du har udset, faktisk kan stå der. Her tænker vi både i forhold til plads/arealet. Derudover kan underlaget også være med til at bestemme, hvilke havemøbler du ender ud med. F.eks. vil en havestol med tynde ben være lettere tilbøjelig til at synke ned i grus eller blødt græs.

2: Komforttjek– sidder du godt?

Et havemøbel kan være nok så pænt, men sidder du ikke godt er det lige vidt. Hvis det er muligt, er det en god idé at tage ud i din lokale Silvan og afprøve forskellige havemøbler. På denne måde kan du prøve dig frem og finde den havestol, loungesæt, eller solseng, der passer dig bedst. 

3: Hvilken funktionalitet skal havemøblet have hos dig?

Overvej, hvad dit nye havemøbel skal kunne. Vægter du, at det skal være sommerens primære spiseplads. Eller vægter du, at det blot skal være et sted at sidde med din morgenkaffe? Køb havemøbler ud fra, hvad du vil bruge dem til og ikke kun potentialet. 

4: Opbevaring

Alt efter hvilket havemøbel du vælger, kan det være nødvendigt at sætte det ind over vinteren, når der er dårligt vejr eller for at skabe mere plads. Tænk over, om du har plads til at opbevare møblet et andet sted end på terrassen. Alternativt skal du have fat i et overtræk.

5: Levetid - Hvor lang tid skal havemøblerne holde?

Hvor lang tid regner du med, at havemøblerne skal bruges? Det er et spørgsmål, som alle burde stille sig selv. Går du efter lang levetid, kan du gå efter møbler i hårdt træ eller kraftigt stål. Levetiden afhænger dog også af, hvor god du er til at vedligeholde og pleje. Her kan især træmaterialer være udsatte, hvis du ikke har sørget for at give den rette beskyttelse.

6: Pleje og vedligeholdelse

Før du investerer i et nyt havemøbel, bør du undersøge, hvor meget pleje og vedligeholdelse det kræver. Alle havemøbler bør rengøres i ny og næ, men nogle vil kræve ekstra pleje et par gange om året. Hvor meget pleje afhænger for det meste af materialerne. Får møblet ikke den rette behandling forringes levetiden og udseendet.

7: Pris – Hvor meget må havemøblerne koste?

Havemøbler findes i flere prisklasser, og her vil du opleve, at der er flere sammenhænge. Prisen for god kvalitet kan være høj - det giver mening, hvis møblet er produceret i et dyrt materiale, flot design og med flere funktioner. F.eks. er teaktræ et dyrt materiale, som skubber prisen op, selvom designet på møblet kan være enkelt. Du kan også få ganske fine cafesæt til en god pris. 

8: Design og kvalitet

Medmindre du planlægger, at møblerne skal gå til efter én havefest, så betyder design og kvalitet også noget. Der kan gå meget praktik i at vælge havemøbler, men det er selvfølgelig også vigtigt, at du kan holde ud at se på dine havestole og havebord. Du kommer formentlig til at bruge meget tid på terrassen eller i haven, og du skal derfor også have lyst til at være der. 

9: Materiale

Havemøbler produceres i mange forskellige designs, og hver har deres fordele. Du kan f.eks. få flotte havemøbler i træ. Du kan også sagtens få et lækkert møbel i et plastmateriale som f.eks. Polyrattan. Er du mere fokuseret på robust- og holdbarhed, kan du f.eks. gå efter møbler, som er produceret i galvaniseret stål. Valget af materiale kan også påvirkes af, hvor meget vedligeholdelse der følger med.

10: Hyndebokse – Pas godt på dit tilbehør

Ved nogle havemøbler, som f.eks. loungesæt og solsenge, vil der oftest følge hynder med. Men med cafésæt, havebænke og almindelige havestole skal du ud og købe hynder og puder. Du kan få nogle, der er vandafvisende. Men du vil dog få mest ud af at have en hyndeboks eller lignende, hvor du kan opbevare tilbehøret. På denne måde beskytter du mod fugt, alger og andet snavs.

Havemøbler: Hvilket materiale skal du vælge?

Ligesom der er forskellige typer havemøbler, kan du også vælge imellem forskellige typer materialer. Med nogle havemøbler vil du endda opleve, at der er flere materialer at vælge imellem. Men er du ikke helt ekspert på området i forhold til egenskaberne hos de forskellige materialer, kan du læse vores lille guide.

Vær opmærksom på om dine skruer og beslag er rustfrie

Nogle havemøbler kan have skruer og beslag, der ikke er rustfrie, og dermed være mere udsatte for rust. Skal møblet stå udenfor en stor del af tiden, er det en god idé at overdække dine møbler eller sætte dem ind efter brug. Vi anbefaler at gå efter havemøbler med rustfrie skruer og beslag, hvis du gerne vil undgå at stå med vedligeholdelsen og udskiftningen af disse.

Havemøbler kan være lavet af flere slags materialer

Husk at havemøbler sagtens kan være produceret i flere materialer. Det vil sige, at du godt kan komme ud for, at materialerne skal behandles forskellige. F.eks. kan en havestol være lavet af træ og stål. Du kan være heldig, at de skal vedligeholdes og opbevares på nogenlunde samme måde. Men det kan også være, du bliver nødt til at tage mere hensyn til det ene materiale.

Materiale Vedligeholdelse Opbevaring
Polyrattan Let rengøring (evt. imprægnering) Bør overdækkes eller sættes ind
Non-wood Let rengøring (evt. imprægnering) Kan overdækkes eller sættes ind
Aluminium Let rengøring Bør overdækkes eller sættes ind
Stål/Rustfrit stål/Galvaniseret stål (Evt. fjernelse af rust og ny maling), Let rengøring Rustfri og galvaniseret stål kan stå ude året rundt
Teaktræ (Valgfrit) Nedslibning og behandling med træolie Kan stå ude året rundt
Ubehandlet Fyr/Gran Behandling med olie og efterbehandling Bør overdækkes eller sættes ind
Trykimprægneret træ Efterbehandling med træolie Kan stå ude året rundt

Polyrattan

Polyrattan er ofte anvendt i havemøbler med flet. Materialet er egentlig en kunstig udgave af rattan i plastik. Men selvom polyrattan er lavet i plastik, så er det et robust og stærkt materiale. Derudover er der ikke meget vedligeholdelse med dette materiale.

Du kan rengøre efter behov med enten med rens specielt til polyrattan eller med en almindelig sæbeblanding. For ekstra beskyttelse kan du anvende polyrattan imprægnering.

Tip: Undgå at stille glasting på bordet i direkte sol, da det kan resultere i mærker/smeltet materialet.

Non-wood

Havemøbler produceret i non-wood ligner træ i strukturen, men er faktisk plastik. Non-wood anvendes ofte til haveborde eller til armlæn. Materialet kan tåle at stå ude hele året rundt, men sæt det gerne ind eller dæk det til i de kolde måneder.

Den eneste vedligeholdelse der kræves, er en vask med sæbeblanding i ny og næ og en børste, der ikke ridser. Du kan også bruge polyrattan imprægnering, hvis du vil give havemøblet ekstra beskyttelse. Vi anbefaler dog altid at undersøge, hvad dit møbel kan tåle.

Tip: Undgå også at stille glasting på bordet ved højsollys, da det der er risiko for at materialet smelter.

Stål eller aluminium

Stål og aluminium er begge stærke materialer, som både kan optræde i hele havemøblet eller dele af det. Det kan bl.a. være stellet i havemøblet, hvor resten er lavet i eksempelvis polyrattan. Det er derfor en god idé at være opmærksom på, om stellet skal have en anden behandling i forbindelse med vedligeholdelsen.

Aluminium: Aluminium er et let materiale, som er nemt at flytte rundt med. Derudover er det robust overfor vind og vejr. Det betyder også, at du kan lade den stå udenfor året rundt. Aluminium kræver som udgangspunkt ikke meget vedligeholdelse, udover en rengøring med varmt vand, sæbe og klud.

Stål/Galvaniseret stål Havemøbler i stål kan være udsat for rust, medmindre du vælger rustfrit stål eller galvaniseret stål. Men fordi det er stål, kræver det ikke meget vedligeholdelse. Her kan du nøjes med blød børste, varmt vand og sæbe. Kommer der rust, kan du fjerne det med en børste, og male møblet på ny. Her er det en fordel at anvende en maling, der er forbyggende mod rust.

Teaktræ

Teaktræ indeholder en naturlig stor mængde harpiks, hvilket gør det meget velegnet til at bruge i havemøbler. Harpiksen sørger nemlig for, at træet er robust over for at blive nedbrudt, selvom den udsat for lidt af hvert af vejret. Træet bliver dog med tiden mere grå i udseendet. Det anser nogle for naturlig patina og gør ikke mere ved det.

Vil du derimod bevare den gyldne farve, som teaktræet har fra starten, kræver det vedligeholdelse. Her skal du nedslibe bordet og give den olie 1-2 gange om året. Du kan yderlige beskytte den ved at overdække havemøblet.

Fyr/gran

Fyr og/eller gran er ofte brugt til havebænke og bord-/bænkesæt. Det er vigtigt at undersøge, om havemøbler i fyr og/eller gran er ubehandlede eller trygimprægnerede. Er træet ubehandlet, skal du sørge for at give det træolie. Efter en sæson bør du rengøre havemøblet og give det træolie igen. Derudover vil det være en god idé at sætte havemøblet ind eller overdække det i de kolde og våde måneder.

Trykimprægneret træ

Fyr eller gran i trykimprægneret træ er et robust materiale, der kan tåle stå ude i året rundt. Derudover er det modstandsdygtigt over for råd og svamp. Der er delte holdninger om, hvorvidt det er nødvendigt at give trykimprægneret træ efterbehandling. Vi anbefaler dog at give havemøblet træolie, inden eller efter du har taget møblet i brug. På denne måde får træet en ekstra beskyttelse.