Hvilken hængekøje skal du vælge?

Hvad er fordelene ved en hængekøje?

En hængekøje er den perfekte mulighed for afslapning og hygge i haven. Med en hængekøje får du en helt unik liggeplads i haven, hvor du virkelig kan slappe af og få pulsen ned med en god bog eller musik i ørerne. Derudover er en hængekøje også et sjovt sted for børn at være – hvis du vælger den rette, kan I endda ligge flere personer i hængekøjen. Du kan også bruge hængekøjen til at ligge sammen med dine børn i solen. Husk dog altid at have godt med solcreme på.

En af de store fordele ved en hængekøje er liggekomforten. Du er nemlig hævet fra jorden, når du ligger i en hængekøje. Dermed er du fri for at ligge på en ujævn og kold jordbund med insekter kravlende rundt om dig. Desuden får du også behagelige vuggende bevægelser, når du er i hængekøjen, hvilket skaber ro i kroppen. Du kan også tage en hængekøje med overalt – i hvert fald hvis der er træer eller pæle at hænge den op i. Det betyder også, at du nemt kan tage hængekøjen ned og lægge den i en hyndeboks, når du ikke bruger den.

Hvilke typer af hængekøjer findes der?

Der findes mange forskellige typer af hængekøjer. Det er derfor vigtigt, at du køber den hængekøje, som lever op til dine behov. Først og fremmest skal du overveje, hvor stor en hængekøje du vil have, og hvad du skal bruge den til. Hvis du primært selv skal bruge hængekøjen, har du f.eks. ikke behov for en stor hængekøje. Og hvis du primært skal bruge hængekøjen til at overnatte i naturen, skal du vælge den helt særlige rejsehængekøje. I denne artikel vil vi have fokus på brasilianske hængekøjer, mexicanske hængekøjer, danske hængekøjer og rejsehængekøjer.

Sådan vælger du den rigtige hængekøje

Før du køber en hængekøje, får du her nogle gode råd, så du kan få den ideelle hængekøje til dine behov:

 • Vælg en hængekøje, der er så bred som muligt. Liggekomforten i en bred hængekøje er meget bedre. Det skyldes, at du får den bedste komfort ved at ligge på skrå i hængekøjen, hvilket der er bedre muligheder for i en bred hængekøje.
 • Vær opmærksom på maksimumvægten, der er angivet for hængekøjen. Du/I må nemlig ikke overstige denne vægt, når du/I ligger i hængekøjen.
 • Hvis du på forhånd ved, at der skal være flere personer i hængekøjen, så vælg en hængekøje, som er beregnet til flere personer.
 • Husk at købe en hængekøje, der er modstandsdygtig over for vejr, vind og sol.
 • Hvis du hellere vil bruge en hængekøje til at sidde i, kan du med fordel vælge en hængestol i stedet.

Brasilianske hængekøjer

Den såkaldte brasilianske hængekøje er en af de mest populære typer af hængekøje i Europa. Årsagen til det er, at den er lavet i holdbart og stærkt stof, så den kan holde i mange år. Da den er lavet i tætvævet stof, er den også bedre isoleret imod vind og er derfor mere lun.

Mexicanske hængekøjer

En mexicansk hængekøje er lavet som en nethængekøje. Den har en god fleksibilitet, og du kommer derfor til at ligge behageligt i den. Da den ikke er lavet i et tætvævet stof som en brasiliansk hængekøje, er der god luftventilation i den. Derfor egner den sig også særdeles godt til de varme sommerdage. Dens farverige udseende gør den også populær som et kreativt indspark i hjemmet.

Danske hængekøjer

En dansk – eller europæisk – hængekøje er lavet i sejldug og passer til det mere fugtige og kolde nordeuropæiske klima. En dansk hængekøje er stærk og stabil, så du ikke sådan lige falder ud af den, når du ligger og gynger i den.

Rejsehængekøjer

Hvis du skal bruge en hængekøje som soveplads på en tur i naturen, skal du have en rejsehængekøje. En rejsehængekøje fylder ikke meget pakket sammen, så den er nem at tage med på turen. Fordelen ved at bruge en rejsehængekøje i stedet for f.eks. et telt er, at du hurtigt kan sætte den op, og at du er hævet fra jorden, når du sover. Desuden må du bruge en rejsehængekøje til overnatning overalt i de danske statsskove, mens du kun må sætte et telt op i udvalgte statsskove.

Skal du vælge en hængekøje med eller uden stativ?

En hængekøje med stativ er supersmart, hvis du ikke lige har nogle træer i haven til en hængekøje, eller hvis du vil slippe for at sætte den op. Du kan også flytte en hængekøje på stativ rundt i haven, så du kan placere den lige, hvor du vil. På denne måde kan du placere hængestolen i skygge eller sol – alt efter hvad du foretrækker. Den er også perfekt, hvis du gerne vil have en hængekøje på terrassen.

Hvordan sætter du en hængekøje op?

Hvis du er så heldig at have to træer i haven nær hinanden, er det ret nemt at få sat en hængekøje op. Sørg dog for at få et stærkt reb og en brandmandshage eller karabinhage til at montere selve hængekøjen. Når du hænger den op, skal du sørge for, at hængekøjen har form som en halvmåne og hænger ca. 40-50 cm over jorden. Det opnås ved at hænge køjen omtrent 180 cm over jorden på træet. Husk også, at der skal være god plads mellem træerne – det bedste sving får du klart, hvis der er lang afstand.

Er du ikke så heldig at have to robuste træer i haven at hænge en køje op i, kan du heldigvis også bruge stolper som ophængspunkt. Du skal bruge 2 runde stolper på 3 meter, der er mindst 12 cm i diameter. Da stolperne skal være udendørs, skal du vælge dem i trykimprægneret træ eller hårdttræ. Du skal sætte stolperne op på følgende måde:

 1. Lav 2 huller til stolperne med et pælebor.
 2. Grav ca. 1 meter ned, så er du under den frostfrie dybde på 90 cm i Danmark. Stolperne skal være i en afstand mellem hinanden på 4,5 m.
 3. Fyld et par cm tørt grus i bunden af hullet.
 4. Placer herefter stolperne i hullerne, og fyld med tørt grus rundt om stolperne. Hold øje med, at stolperne er helt i lod
 5. Monter hængekøjen i tov mellem stolperne. Hvis tovet falder ned, kan du sætte et søm i stolperne til at holde det oppe

Sådan vedligeholder du din hængekøje

Vil du gerne have gavn af din hængekøje i mange år, skal du sørge for at vedligeholde den jævnligt. Da en hængekøje bliver udsat for vind og vejr udendørs, kan den godt blive slidt. Der er følgende råd til vedligeholdelse af en hængekøje:

 • Du skal opbevare hængekøjen et tørt sted – især hvis den er af bomuld.
 • Tag hængekøjen ind om aftenen og i regnvejr.
 • Hvis hængekøjen er beskidt, kan du i mange tilfælde vaske den. Følg vaskeanvisningen på den konkrete hængekøje.

Hvordan kan børn bruge en hængekøje sikkert?

Børn elsker at lege og gynge i en hængekøje med både forældre og venner. Leg og gyngen i hængekøjen er også godt for barnets motoriske udvikling, da det bl.a. er med til at træne labyrintsansen hos børn. Derfor er en hængekøje en oplagt tilføjelse til hele familien i haven. Dog er det også vigtigt, at sikkerheden er på plads, så du med ro i sindet kan lade de små poder boltre sig i køjen. For at få en så god sikkerhed som muligt bør I altid følge disse råd:

 • Hav hængekøjen et sted, hvor børnene ikke kan risikere at gynge ind i noget.
 • Sørg for hele tiden at holde små børn under opsyn, når de bruger hængekøjen.
 • Husk, at en hængekøje på stativ ikke er god til leg, da børn risikerer at falde ned på stativet.

Solsenge: et godt alternativ til hængekøjer

Vil du gerne ligge og slænge dig på terrassen, men ønsker du ikke at have en hængekøje? Så er en solseng et godt alternativ. En solseng giver dig også en dejlig liggekomfort, men fylder ikke lige så meget som en hængekøje. Desuden er den også let at flytte rundt, og den er nem at komme ned og sidde i. Hvis du heller ikke er glad for de gyngende bevægelser i en hængekøje, er en solseng et perfekt alternativ.