Guide: Hvilken havepavillon skal du vælge?

Hvilke typer af pavilloner findes der?

En havepavillon er rar at have, hvis du planlægger at holde en stor havefest. Men hvilke havepavilloner findes der? Først og fremmest kan havepavilloner opdeles i mobile pavilloner, som du hurtigt kan pakke sammen i skuret efter en fest, og permanente pavilloner, der står i haven hele året. I den første del af artiklen vil vi fokusere på de mobile havepavilloner, som yderligere kan deles op i:

  1. Havepavilloner uden sider
  2. Havepavilloner med halvlukkede sider
  3. Havepavilloner med lukkede sider
  4. Havepavilloner med myggenet

Fælles for disse er, at de er gode til midlertidig brug, og at de nemt kan sættes op af 2 personer.

Havepavilloner uden sider

En havepavillon uden sider er den mest simple form for havepavillon. Den er rigtig god, hvis du gerne vil have et sted med overdækning til en lille havefest om sommeren – f.eks. en reception. Du kan få den i mange forskellige størrelser og så har du mulighed for at sætte flere havepavilloner sammen til en stor. Fordelen ved en havepavillon uden sider er, at den er nem at sætte op, og at den ikke fylder meget. Ulempen er, at den ikke giver så god beskyttelse mod regn og blæst. Hvis du skal holde en stor havefest, som skal foregå ude i haven hele dagen, er den ikke nødvendigvis det rigtige valg.

Havepavilloner med halvlukkede sider

Hvis du gerne vil have beskyttelse mod blæst og regn, men samtidig også have luft ind, er en havepavillon med halvlukkede sider det rette valg. F.eks. kan du sætte sider op, hvor vindretningen er. På denne måde er I beskyttet fra en kold brise, og I risikerer heller ikke, at champagneglassene bliver væltet af et vindstød. Husk dog, at det ikke er en god idé at sætte en havepavillon op, hvis der er kraftig blæst. Så kan den nemlig blæse i stykker. Skulle vejret skifte til at blive blæsende, kan I dog hurtigt pakke pavillonen sammen og rykke indendørs.

Havepavilloner med lukkede sider

Skal du holde en havefest eller andet, hvor I skal være ude i haven hele dagen og aftenen, er en havepavillon med lukkede sider det rigtige valg. Her kan I blive beskyttet fra både regn og blæst. I skal dog undgå at sætte havepavillonen op, hvis blæsten er for kraftig. 

Pavilloner med myggenet

Et myggenet til en pavillon er et supergodt køb. Med denne er du fri for, at der bliver fyldt med insekter og myg i pavillonen – særligt hen mod aftenen. Det findes ikke noget værre end at få festen ødelagt af myg og insekter over det hele. 

Pavilloner: Hvilket materiale skal du vælge?

Hvilket materiale du skal vælge til en pavillon, afhænger i høj grad af, hvad du skal bruge den til. Hvis du kun skal bruge den en gang imellem til fester og lignende i haven, skal du vælge et let materiale, som hurtigt kan pakkes sammen. Skal du derimod have en pavillon permanent i haven som et lille havehus, skal du vælge et robust og stærkt materiale.

Pavilloner af træ

Hvis du gerne vil have en pavillon permanent i haven, er det mest oplagte materiale træ. Både fordi det er flot, og fordi det holder godt udendørs, hvis træet er behandlet. Pavilloner i træ kommer i mange forskellige stile, så frit kan vælge den stil, som passer til dine præferencer. Desuden skal du også finde ud af, om du skal bruge pavillonen til primært ophold, eller om den også skal bruges til opbevaring. Husk i øvrigt, at pavilloner skal have et godt fundament og evt. tilkoblet strøm. Her er det bedst at alliere sig med professionelle og autoriserede håndværkere.

Pavilloner af metal: aluminium og stål

Et andet populært materiale til en pavillon er aluminium eller stål. Da en pavillon er udendørs, skal du naturligvis vælge metal, som er rustbestandigt. Derudover skal du også tage højde for, om den er robust og stærk. Det kan du eksempelvis se i forhold til pavillonens vindbestandighed (hvor meget vind den kan holde til) og dens maksimale snebelastning.

Hvilken størrelse af havepavillon skal du vælge?

Et godt råd i forhold til størrelsen af havepavillonen er, at du vælger en, der ikke er for lille. Hvis du vælger en for lille havepavillon, er der nemlig meget, som du ikke kan bruge den til. Hvis du vælger en større model, kan du desuden også bruge den til opbevaring, ligesom du kan invitere flere gæster ind i den. Der er også bedre muligheder for at inddele en stor havepavillon i flere områder. Som tommelfingerregel er der plads til ca. 4 personer i en pavillon på 6 m2, mens en pavillon på 12 m2 kan have 12-16 personer.

Hvor skal du placere din havepavillon?

Hvor du skal placere din pavillon i haven, afhænger meget af udformningen af din have. F.eks. skal du tage højde for sol- og skyggeforhold i haven, så du kan få så meget eller så lidt sol som du ønsker muligt, når du er i pavillonen. Desuden skal du også tænke på strømtilslutningen i haven, hvis du gerne vil tilslutte el til pavillonen. Ud over alt dette skal pavillonen også være strategisk placeret, så den passer ind i designet af haven. Det vil typisk være i et hjørne af haven. Men før du vælger en placering, skal du også undersøge, hvor pavillonen må placeres i forhold til byggetilladelse.

Kræver det byggetilladelse at opføre en havepavillon?

Små tilbygninger som drivhuse til planter, carporte og skure kræver normalt ikke særlige byggetilladelser. Men når det handler om havepavilloner, som bliver brugt til ophold, så kan reglerne være strammere. Der kan bl.a. være krav om bestemt afstand til skel eller byggetilladelse. Derfor er det vigtigt, at du kontakter kommunen, før du begynder at bygge pavillonen. Der kan nemlig være særlige forhold i deres byggereglement og lokalplan, som du skal overholde. Opsæt derfor ikke en permanent havepavillon, før du er helt sikker på, at du har tilladelse til det.