Guide: Hvilken parasol skal du vælge?

Hvilke typer af parasoller findes der?

Der findes mange forskellige typer parasoller, som adskiller sig fra hinanden i forhold til funktion, størrelse og skyggeforhold. Det vigtigste er, at du vælger en parasol, som lever op til dine behov. Det vil sige, at du skal vælge ud fra eksempelvis sol- og skyggeforhold i din have, havens størrelse og vindforholdene i haven. Derfor er der ikke ét rigtigt valg, men den korrekte parasol er afhængig af dine forhold i haven og dine ønsker. Herunder vil du finde en introduktion til de forskellige typer af parasoller. Herefter kan du vurdere, hvilken type du foretrækker.

Hængeparasol

En hængeparasol står ved siden af havemøblerne og gør derfor, at du har god plads i skyggen. Fordelen ved en hængeparasol er, at den dækker et stort område og dermed giver gode skyggeforhold. Ulempen er, at den er meget tung, hvilket gør den svær at rykke rundt på. Derudover er den også meget vindfølsom, så den kræver en tung parasolfod . Typisk er størrelsen på en hængeparasols dug 3-4 meter, mens selve parasollen normalt er 2,5-3 meter høj.

Markedsparasol

Måske har du hørt om en markedsparasol før og undret dig over, hvad det egentlig er for en type parasol. I virkeligheden er en markedsparasol dog bare et andet navn for en helt almindelig parasol med en midterstang. Du kan få den i mange forskellige størrelser, som typisk har en dug på 2,5-3,5 meter i omkreds. Du kan med fordel vælge en udgave med tilt-funktion, så du kan vippe den i forhold til solens vinkel.

Knækparasol

En knækparasol er et andet navn for en parasol med tilt-funktion. Det betyder, at du kan vippe parasollen, alt efter hvor solen er. Du kan derfor både få skygge, når solen står lavt eller højt på himlen. Samtidig er den supergod til at skabe skygge i mange forskellige områder i haven. Ulempen ved at have en knækparasol er, at den er mindre modstandsdygtig overfor vind, når den er tiltet. Generelt er det dog altid godt at have en tilt-funktion på en parasol.

Strandparasol

Hvis du gerne vil have en lille og praktisk parasol til at tage med på strandturene, skal du have fat i en strandparasol. Den er nem at tage med på farten, da den hverken fylder eller vejer særligt meget. Du kan finde strandparasoller i mange forskellige farver i Silvan. Desuden er det en god idé at vælge en strandparasol med tilt-funktion, så du kan vippe parasollen. På denne måde kan du beskytte dig imod solens stråler, når den skifter placering.

Altanparasol

Har du en altan eller et mindre haveareal, hvor du gerne vil skabe skygge, er en altanparasol helt perfekt. En altanparasol er en form for halv parasol, som du kan placere fleksibelt på altanen. F.eks. kan den være i et lille hjørne, hvor du så også kan lave gode skyggeforhold. Typisk har en altanparasol en dug på 1,5-2 meter.

Bordparasol

Hvis du har et havebord med et hul til en parasol, kan du købe en bordparasol. Midt i bordet kan du placere bordparasollen, så du får skygge rundt om havebordet. Fordelen ved en bordparasol er, at den er pladsbesparende, da den er placeret midt i bordet. Den står også mere stabilt, så du ikke har brug for så tung en parasolfod. Ulempen er, at den er sværere at flytte rundt på, og derfor er mindre fleksibel. En bordparasol gør det også sværere at flytte rundt på bordet.

Solsejl

Et solsejl er et godt alternativ til en parasol, hvis du gerne vil have et let materiale til solafskærmning, som du hurtigt kan pakke sammen. Det fylder nemlig ikke meget, og du kan hurtigt hænge det op i haven for at få skygge. Du kan også tage det med på tur, hvis du f.eks. skal en tur i parken.

Parasoltype Fordele Ulemper
Hængeparasol Dækker et stort område

God plads i skyggen

Står ved siden af møblerne
Tung

Svær at flytte rundt

Vindfølsom
Strandparasol Lav vægt

Nem at tage med på farten

Kan stikkes direkte i jorden
Vindfølsom

Lille skyggeområde
Markedsparasol Nem at flytte rundt

Fleksibel

Mindre vindfølsom
Foden fylder en del

Kan være tung
Knækparasol Kan skabe skygge hele dagen Vindfølsom
Altanparasol God til mindre områder

Fleksibel
Lille skyggeområde
Bordparasol Pladsbesparende

Kræver ikke så tung fod
Kan ikke flyttes

Mindre fleksibel

Hvad skal du overveje ift. størrelsen af haveparasollen?

Vil du gerne have et stort skyggeområde i haven, eller er det fint med kun et lille hjørne med skygge? Hvis du har et stort udeområde, hvor du gerne vil have en masse skygge, så skal du have fat i en parasol med en stor dug. Modsat har du ikke brug for en kæmpe dug, hvis du bare skal have skygge på en lille altan. Som tommelfingerregel skal parasollen være 0,5-1 meter bredere i forhold til det område, hvor du vil have skygge.

Hvordan åbnes og lukkes parasollen?

Parasoller kan åbnes og lukkes på forskellige måder. Overordnet findes der 3 forskellige måder at åbne og lukke parasollen: hejs, skub og træk:

  • Hejs: Hejs – eller håndsving – er en nem måde at åbne og lukke en parasol på. Du skal sådan set bare dreje på hejsen for at åbne og lukke parasollen. Ulempen er, at en hejs ikke har en højdejustering.
  • Skub: Skub er en enkel og holdbar metode til åbning og lukning. Den har også mulighed for højdejustering. Ulempen er, at den er ret hårdt at skubbe op, så den kræver mere styrke end en hejs.
  • Træk: Her skal du trække i en snor for at åbne parasollen. Det er den klassiske måde at åbne en parasol, som de fleste kender. Ulemperne er, at det kan være ret hårdt at åbne parasollen, og at snoren kan gå i stykker.

Parasoldug: Hvad skal du være opmærksom på?

Når du skal vælge parasoldugen, skal du være særligt opmærksom på stoffet på dugen. Først og fremmest skal du sikre dig, at du får en dug, der er robust, og som ikke falmer i solen. Du skal undgå at vælge for tyndt stof, da det hurtigt kan gå i stykker. Derudover kan du også med fordel vælge en dug, som har UV-beskyttelse.

Farven på dugen er også vigtig. Ud over at have en æstetisk funktion har farven også en praktisk funktion. Da mørke farver absorberer mere sollys end lyse farver, vil mørke farver på dugen f.eks. gøre det lidt varmere under parasollen. Mørke farver har også en højere beskyttelse imod solens stråler. Hvis du gerne vil have en parasol, hvor det ikke bliver for varmt under den, skal du derfor vælge en lys farve.

Hvad skal du være opmærksom på ift. parasolfod?

Den rigtige parasolfod er mindst lige så vigtig som den rigtige parasol. Hvis du vælger den forkerte parasolfod, kan du risikere, at parasollen vælter, når der kommer et kraftigt vindstød. Det er i øvrigt forskelligt, om der medfølger en parasolfod til parasollen, når du køber den. De fleste hængeparasoller har en fod med, mens det er mere sjældent for de andre parasoltyper.

Du skal huske, at parasolfoden skal have en høj nok vægt. Hellere for meget end for lidt. Generelt bør du have en parasolfod på 30-50 kg til en fritstående parasol, mens en bordparasol skal have en parasolfod på 15-30 kg. Hvis det er en hængeparasol, skal vægtbelastningen være væsentligt højere – det vil sige omkring 100 kg. Du kan øge vægtbelastningen ved at købe sandsække, som du kan lægge på foden.

Hvor mange wires/arme skal din parasol have?

Generelt er det bedre, jo flere arme parasollen har. Armene er dem, som holder selve parasoldugen oppe. Hvis der er flere arme til at holde dugen, udsættes de enkelte arme for mindre belastning. Dermed kan parasollen også holde længere, hvis der er flere arme. Selvom en parasol med flere arme er dyrere end den med færre, er det et god investering på den lange bane, da den så kan holde i flere sæsoner.