Haveplanter

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Nyttige haveplanter til enhver have

Når foråret melder sig, er det tid til at pryde haven med flotte og farverige haveplanter. I Silvan finder du et blomstrende udvalg af planter samt frugttræer som oliventræ og citrontræ til haven. Om du er mest til enkle haveplanter, som prydgræs eller lyng, eller om du foretrækker farverige blomster, finder du det her. Skab det fineste blomsterbed med f.eks. hortensia, fuchsia, geoginer, lavendel eller krokus. Du kan også vælge at sætte haveplanterne i krukker – her skal du dog huske at vande dem regelmæssigt.

Haveplanter og blomster har rigtig mange formål – også nogle, som du måske ikke lige umiddelbart har tænkt over. De er nemlig ikke bare flotte at se på, de gør også gavn på flere forskellige måder. Én af deres nyttige egenskaber er, at de suger vand til sig. Det siger måske sig selv, og det er derfor, du vander dem. Men det gør faktisk god gavn f.eks. ved boliger med kælder, da de sørger for at trække vandet væk fra boligen ved store regnskyl eller lignende.

Derudover virker planter og blomster også afstressende på mennesker. Det kan altså gavne dig mentalt at træde ud i en frodig have, når hverdagen bliver for travl. Og så kommer vi jo ikke udenom, at frugtbuske og frugttræer giver os friske, sunde frugter, der også er gode for helbredet. Også insekter, bier og andre nyttedyr har det godt i frodige haver med masser af forskellige planter og blomster. De skaber altså ikke kun stemning og liv, de har også flere nyttige funktioner – både for mennesker og dyr.

Overvejelser, du bør gøre dig

Inden du køber planter til haven, er det en god idé at tænke over, hvilken slags have du ønsker dig. Elsker du at rode i blomsterbede og bruge masser af tid på vedligehold? Eller ser du helst, at haven passer sig selv? Er der meget skygge, eller fuld sol hele dagen? Det er også vigtigt at tage jorden med i tankerne. Om den er sur, sandet eller leret har meget at sige, for hvilke typer haveplanter og blomster, der egner sig bedst. I Silvan finder du planter og blomster, der passer til enhver type have – uanset om du skal passe den, eller om den skal passe sig selv.

Hvilke haveplanter og blomster skal du vælge?

Når du har besluttet dig for, hvilken type have du ønsker, er det tid til at udvælge den helt rigtige beplantning. For at gøre det lettere for dig har vi herunder inddelt de forskellige haveplanter i kategorier: planter til skyggefulde områder, solrige områder og planter, der egner sig godt til krukker. Så kan du let finde netop de haveplanter, der passer bedst til dig og dine ønsker.

Skyggeplanter til haven

Mange er af den overbevisning, at blomster og planter ikke kan leve i skygge – men det er heldigvis ikke sandt. Der findes flere både grønne og blomstrende planter, der klarer sig fint i fuld skygge. Herunder kan f.eks. nævnes hortensia, rododendron, buksbom og hosta. Derudover kan du også placere efeu og vedbend i skygge – de kan dog også sagtens klare sig i halv skygge. Du kan altså både få farverige blomster og grønne planter, der klarer sig fint i en skyggefuld have.

Haveplanter til fuld sol

Hvis du har en plet i haven, hvor der konstant er sol, findes der også planter, der vil elske at bo der. Her kan du f.eks. sætte lyng, lavendel, georginer, pelargonier og haveroser. De er vilde med lys og luft og trives flot på en solrig placering. Husk dog at vande dem regelmæssigt, når solen er hårdest, så de ikke tørrer alt for meget ud. Hvor meget de skal vandes, kan naturligvis variere fra sort til sort.

Planter til krukker

Egentlig kan de fleste haveplanter sættes i krukker, men der er nu nogle, der egner sig bedre end andre. Her er der f.eks. tale om frugttræer, såsom oliventræer. Et oliventræ skal meget gerne stå i potte, da det ikke kan stå ude hele året. Og så er det bare lettere at flytte en krukke i forhold til at skulle grave det op hver sensommer. Det samme gælder for citrus-træer, der også har det rigtig godt i en krukke – gerne med leca-kugler i bunden som dræn, så de ikke står for fugtigt. Om vinteren skal de også gerne ind og stå køligt ved ca. 8 grader.

Du kan også sagtens pryde terrassen eller altanen med pelargonier, stedmoder og lyng i krukker – husk at sørge for den rette jord og gødning samt placering, alt afhængigt af planten eller blomsten. Hvis du vælger stedmoder til dine krukker, skal du her også huske dræn i bunden i form af leca-kugler. De vil nemlig helst ikke stå i for fugtig jord.

Sådan får du flotte og frodige bede

Der er mange ting, der spiller ind, når det kommer til pleje af haveplanter. Noget af det vigtigste er, at du sætter dig ind i planternes behov – trives de bedst i sol eller skygge, kræver de meget eller lidt vand, skal de gødes, og kræver de en special jord? Når du kender svarene på de spørgsmål i forhold til planterne i netop din have, har du de bedste forudsætninger for et frodigt blomsterbed. Det er vigtigt, at haveplanterne får den rigtige placering og den rigtige næring for at kunne trives bedst muligt. Og kun på den måde får du mest ud af dine udendørs planter.