Haveplanter

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilke haveplanter skal du vælge?

Det er selvfølgelig helt op til dig, hvilke planter du vil købe. Det vigtigste er, at du finder nogle som du kan passe og synes er pæne eller interessante. Du skal også overveje, om du vil have et bed med de samme typer planter, eller om du er mere til variation i din have. Hos os i Silvan finder du heldigvis et bredt udvalg af planter og blomster til din have. Er du til farverige og spændende blomster, grønne planter eller elegante roser? Vi har det hele, så du kan helt sikkert finde en eller flere planter, som vil gøre dig glad.

Udover det æstetiske skal du også overveje, om du har grønne fingre, om du vil lære mere omkring pasning eller om du bare skal have en nem haveplante, der ikke kræver meget vedligeholdelse. Du skal også overveje, hvordan du vil dyrke dine haveplanter. Skal de stå i en krukke eller skal de plantes direkte i jorden? Nogle planter har det bedre med en bestemt type jord og gødning. Husk derfor at undersøge, om det f.eks. er en surbundsplante, der kræver en surbundsjord, eller om det er en anden plante, som kan trives i en normal plantejord.

Nemme haveplanter

Det kan være overvældende at starte med haveplanter, derfor har vi nogle forslag til nemme haveplanter, som både nybegyndere og erfarne hjemmegartnere kan få glæde af. Listen har både grønne planter og planter, som er bedre kendt for deres blomster.

Funkia også kendt som hosta er den perfekte plante, hvis du har et område med mere skygge. De er nemme at dyrke og meget hårdføre. Der findes mange arter i forskellige farver, og du kan passende lave et hostabed eller blande dem med andre planter.

Fingerbøl er flotte og farverige planter, som får klokkeformede blomster. Hvis du placerer dem i normal havejord i et område med læ fra vinden og rigeligt med sol, skal de nok trives. Du behøver normalt ikke vande dem, medmindre du planter dem på en varm og tør sommerdag. Ellers får de rigeligt vand fra jorden og regn.

Hvid fredløs er en flot og høj blomstrende plante, som tiltrækker flotte sommerfugle og andre nyttige bestøvere. Det er især godt, hvis du har frugttræer eller buske som skal bestøves. De gror nemt og spreder sig hurtigt. Grav dem evt. ned i en spand i jorden, hvis du ikke vil have at de breder sig. Du kan også bruge en anden form for barriere, ellers spreder de sig igennem rodnettet.

Hyacint er blomster med en dejlig duft. Du kan købe fuldendte planter eller du kan købe hyacintløg. Løgene har al den næring, som planten har brug for til at spire. Hyacintløg skal bare være i vand og have rigeligt med lys indenfor. Derefter kan du plante dem ud i haven.

Elefantgræs er en høj type prydgræs, som kan skabe et superflot designelement i haven. Du kan få elefantgræs i mange forskellige sorter, der kommer i forskellige højder. Græsset kan blive 80-300 cm alt efter sorten. Nogle sorter blomstrer sent og andre vil slet ikke blomstre.

Hvis du har en dybere viden og meget grønne fingre, kan du selvfølgelig også finde mere krævende haveplanter i din lokale Silvan. Men det er ikke meningen, at havearbejde skal være stressende eller en alt for stor udfordring. Det er faktisk lige omvendt, og derfor er det vigtigt at vælge nogle planter, som du kan passe på, uden at det bliver overvældende. Med de rette planter kan du nemlig få meget glæde ud af din have, og det kan være meget belønnende at se, hvordan dine planter gror og udvikler sig i takt med din pleje af dem. Og som sagt er det ikke fordi haveplanter kræver særlig meget opmærksomhed, når de allerede har gode betingelser.

Sådan plejer du dine haveplanter

Hvis du vil give dine planter gode vækstbetingelser, og hvis du vil blive ved med at se dem gro flotte grønne blade eller farverige blomster, er det vigtigt, at de får den rette pleje. Som minimum skal de selvfølgelig have vand. Det er heldigvis meget nemt, hvis de står udenfor, da det ofte regner i Danmark. Hvis du har planter i et drivhus, kræver de selvfølgelig at du vander dem selv, men det kan også gøres nemmere med selvvandingssystemer eller kapillærkasser. Hvis du har et drivhus, er det formentligt fordi du vil gro nogle grøntsager eller planter, som har brug for mere varme og luftfugtighed. Et drivhus er meget populært til f.eks. tomater eller agurker.

Det er også vigtigt at jorden har den rette pH-værdi til de rette planter. Hvis du har Rhododendron, Azalea, Hortensia eller Lyng, kræver dine planter en surbundsjord. Det er en jord med en lav pH-værdi og et lavt kalkniveau. Det fleste andre planter vil til gengæld gerne have en lidt højere eller neutral pH-værdi. I dette tilfælde kan kalk hjælpe planten med at optage næring og få den rigtige pH-værdi. I Silvan kan du købe gødning og kalk som en samlet løsning eller hver for sig. Kalk er som sagt godt for de fleste planter udover surbundsplanter, men det er også fantastisk til din græsplæne. Det er derfor et uundværligt middel til haven.

Sådan fjerner du skadedyr fra dine haveplanter

Det er ærgerligt, når små insekter har spist af bladene på dine fine haveplanter. Der er også skadedyr, som kan skade dine planter så meget, at det kan være svært at komme tilbage fra. Der er heldigvis mange metoder, du kan bruge til at bekæmpe de skadelige insekter. Du kan dog også gøre forebyggende aktiviteter. Du kan f.eks. bruge skadedyrsmiddel, som er nemt og effektivt at bruge, hvis du har opdaget problemet. Vi anbefaler dog altid at bruge midler, der er mindst skadelige og mest miljøvenligt. Og så anbefaler vi at mindske brugen af kemikalier så meget som muligt.

En bedre metode er at bruge skadedyrenes naturlige fjender imod dem. Fugle, som spiser orme og biller, kan være en god naturlig skadedyrsbekæmper. Du kan tiltrække flere fugle ved at bruge fuglehuse og fuldfoder i dine udeområder. Gråspurve, musvitter, mejser og solsorte er alle fuglearter, der hjælper med at holde mængden af skadedyr og uønskede insekter nede. Det kan både være insekter som naturligt forekommer i din have. Det kan også være insekter/nyttedyr som du køber, for at sætte fri, så de kan bekæmpe det skadelige insekt. Hvis du helst vil tiltrække de naturligt forekomne nyttedyr, anbefaler vi, at du anskaffer et insekthotel, så nyttedyrene bedre kan tilpasse sig.