Køkkenhaven

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er en køkkenhave, og hvornår skal du starte forspiringen?

En køkkenhave er til de grøntsager og andre spiselige planter, som kan stå i det åbne og gro i det danske sommervejr. Det er altså til de afgrøder, som ikke behøver at stå i et drivhus eller et orangeri. Men vi har selvfølgelig nogle brugbare tips til, hvordan du kan komme godt fra start med din køkkenhave. Vi anbefaler bl.a., at du forspirer dine planter, før de kommer ud i din køkkenhave. Nogle afgrøder kan også hjælpes ved at blive dækket af plastik. På den måde gror de hurtigere i foråret, hvor det ikke er blevet helt varmt nok endnu, udenfor.

Der er stor forskel på, hvornår du kan påbegynde såningen i din køkkenhave. Men i forårsmånederne og i starten af sommer er gode tidspunkter at så på. Du kan altså fra ca. april til august måned så frø og planter, men kig altid på den individuelle plantes behov. Nogle planter såsom jordbær overlever endda vinteren, og er klar til at gro nye frugter næste sæson. Andre planter skal sås hvert år, og nogle kan sås og høstes flere gang på en sæson. I Silvan kan du vælge imellem mange afgrøder til køkkenhaven. Så vælg de planter, der passer til din smag og dine behov. Du kan i nedenstående video finde inspiration til, hvordan du kommer i gang med din køkkenhave:

Sådan skaber du din egen køkkenhave

Med din egen køkkenhave kan du forsyne dig selv med friske grøntsager, som du kan bruge til madlavningen og lækre salater. Hjemmegroede grøntsager kan noget helt specielt, og vi vil gerne påstå, at de smager bedre, end dem du køber i supermarkedet. Du bestemmer selv, hvor stor din køkkenhave skal være. Det kan være du bare vil supplere med nogle af dine yndlingsgrøntsager. Men det kan også være, du vil være mere selvforsynende. Hos Silvan finder du et bredt udvalg af frø og planter, alt efter sæson, som er klar til at så og plante i din køkkenhave. Nogle frø kan du med fordel høste og så flere gange om sommeren, mens andre planter kan give flere høste uden ny plantning.

Du har to muligheder, når det kommer til, hvordan du anlægger din køkkenhave. Og de har hver deres fordele og ulemper. Du kan lave en køkkenhave i jordhøjde, og det er en rigtig god mulighed, hvis du allerede har en god jord til grøntsager. Den bedste muld til køkkenhave er hverken for sandet eller for leret. Men du kan altid anvende jordforbedring til at få de optimale forhold. Du kan også anlægge et højbed. Med et højbed har du har mere kontrol over, hvilken jord du sår i. Et højbed skal vandes oftere end en køkkenhave i jordhøjde. Men til gengæld kan du skåne din ryg, fordi du ikke skal bøje dig helt ned til jorden for at tilgå dine grøntsager.

Sådan får du frisk salat fra egen køkkenhave

Salat er essentiel del af rigtig mange måltider. Så man kan undre sig over, at der ikke er flere, som gror det selv. Du kan selv gro iceberg, rucola, rød/grøn pluksalat og mange flere. Du kan med fordele gro nogle forskellige sorter, for at få en varieret og spændende salat hver gang. Stort set alt salat kan dyrkes i april og juni, og det tager ca. 5-10 dage før det spirer. Du kan sagtens så flere gange i denne periode og nyde godt af udbyttet af frisk salat flere omgange på en sæson. Du kan også dyrke andre grøntsager og frugter i din køkkenhave, som kan bruges til at lave en spændende salatblanding. Har du et drivhus, kan du nemt supplementære med lækre agurker og tomater.

Når du sår salat og andre grøntsager, er det altid en god idé at forarbejde jorden først. Du kan f.eks. fjerne ukrudt, jævne jorden med en kultivator og gøde jorden med organisk gødning. Når jorden er klar, og når det er den rigtige tid på året, kan du begynde. Hvis du sår i rækker, kan du nemt skelne imellem ukrudt og dine grøntsager. Med rækker bliver det nemmere at holde styr på, hvad der er hvad. Du kan eventuelt også sætte skilte udfor hver række. Sørg ligeledes for at jorden er fugtig, før du planter dine frø. Herunder kan du bruge en vandkande eller vandslange. Når grøntsagerne spirer, er det en god idé at udtynde i dine rækker, så hver plante får mere plads. Herefter er det bare at have tålmodighed, fjerne eventuelt ukrudt samt vande, når der er brug for det. Inden længe er der appetitvækkende planter klar til at blive høstet.

Hvilke planter skal du vælge til din køkkenhave?

Hvis du er i tvivl om, hvilke grøntsager og planter du skal gå i gang med. Så har vi lavet en praktisk liste over planter, så du nemmere kan komme i gang. Det er ikke alle afgrøder, som er lige nemme at få succes med. Hvis du har problemer med frø, eller hvis du bare vil have en nemmere løsning, kan du få forplantede grøntsager, som du selv kan gro videre i din køkkenhave.

  • Salat: Du kan gro mange forskellige salatsorter. Men de gror alle sammen rimelig nemt og hurtigt. Salat har et lille rodsystem, så det er vigtigt at holde jorden fugtigt. Du skal vand ofte, for at få en sprød salat. Det er også vigtigt, at de små rødder har adgang til næringsstoffer i det øverste lag jord. Det kan du opnå ved at gøde muldet.
  • Kartofler: En essentiel del af aftensmaden. Du kan gro kartofler i alt slags jord, og de vil sætte pris på en god gødning. Men du skal forsøge at undgå at give dem kalk. Kartofler behøver ikke meget vand, men de skal vandes, når jorden er tør. Hvis du dyrker kartofler det samme sted, år efter år, kan det forøge chancen for sygdomme. Du kan derfor med fordel varier placeringen af dine afgrøder.
  • Gulerødder: Perfekt som snack, men også en del af madlavning. Du kan nemt så dem i rækker og udtynde dem, når de spirer. Vær opmærksom på at de kun må sås det samme sted, hver femte år, men du kan udskifte mulden, hvis du vil så dem det samme sted.
  • Porre: En lækker tilføjelse til mange retter. Porrer er nemme at gå i gang med, de kræver bare en god mængde næring i jorden. Derfor er det vigtigste, at jorden et godt gødet. Men ud over det så gror de relativt nemt i de fleste jordsammensætninger. Vi anbefaler, at du hypper dine porrer, hvis du ønsker at få et langt, hvidt skaft.
  • Jordbær: En af sommerens mest elskede snacks. Du kan sætte planten i din køkkenhave, og nyde godt af den i flere år. Jordbærplanten sætter selv stiklinger ud, som du kan lade dem stå eller grave dem op og omplante dem. Du kan således spare penge ved at lave dine egen jordbærplanter, men du kan også plukke dem helt frisk fra planten.
  • Ærter: En super lækker snack for sig selv, men de kan også bruges i madlavningen. De er dog næsten for gode til at bruge i madlavningen, når de er ny høstede, direkte fra haven. Ærter skal gro op ad noget, som eksempelvis et hegn, og de skal gerne stå med i hvert fald 10 centimeters afstand. Modsat mange andre afgrøder, behøver ærter ikke så meget gødning, da de selv optager kvælstof fra jorden.