Køkkenhaven

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan kommer du i gang med en køkkenhave

En køkkenhave giver dig adgang til friske og velsmagende grøntsager og frugter lige uden for din dør. Med en køkkenhave udnytter du din have optimalt, så den er en nyttehave, hvor du får grøntsager og frugter direkte til frokosten, aftensmaden og desserten. Du får også en frodig have med meget biodiversitet, hvis du dyrker grøntsager og frugter, der kan tiltrække insekter og bier til haven. Du kan med fordel kombinere en køkkenhave med et drivhus, hvor du kan dyrke planter, der ikke kan klare sig uden læ. Drivhuset kan du også bruge til forspiring af planter, før de skal udplantes i haven.

Selvom det kræver lidt arbejde at have en køkkenhaven, kan de fleste etablere en køkkenhave med succes. Er du nybegynder, er det en god idé at starte med grøntsager og frugter, som ikke kræver for meget arbejde og ekspertise. Hos Silvan har vi grøntsager og frugter til både nybegynderen og den mere erfarne køkkenhaveentusiast. Du kan evt. supplere din køkkenhave med højbede og plantekasser. Hvis din have ikke er så stor, kan du bruge højbede og plantekasser til at dyrke afgrøder. Højbede har også den fordel, at du er fri for at bøje dig for langt ned for at komme til planterne.

Gode råd til køkkenhaven

For at du kan få succes med køkkenhaven, skal du være opmærksom på flere forskellige faktorer. Bl.a. skal du være opmærksom på placeringen af køkkenhaven, jorden, skadedyr, ukrudt, gødning og vanding. Derfor kræver en køkkenhave en del arbejde. F.eks. er der forarbejde i forbindelse med etablering af køkkenhaven, hvor jorden skal gøres klar. Derudover er der en hel del løbende arbejde, når skadedyr og ukrudt skal bekæmpes, og planter skal gødes og vandes. Det vigtigste er, at du på forhånd planlægger og skitsere, hvordan køkkenhaven skal etableres, og hvilke grøntsager og frugter du ønsker i den.

Placering

Vælg så vidt muligt det mest solrige sted i haven til køkkenhaven. Da der – som bekendt – ikke er sol hele døgnet, vil planter helt naturligt få skygge i løbet af døgnet. Der må også meget gerne være lidt vind. Hvis der er helt vindstille, kan svampesygdomme nemlig få gode vækstbetingelser på fugtige sommerdage uden særligt meget vind. Som tommelfingerregel skal du derfor vælge en placering, hvor der er meget sol og ikke helt vindstille. Placeringen har betydning for længden af vækstsæsonen, så det er vigtigt, at du vælger den rigtige placering og overvejer den nøje, før du begynder at etablere køkkenhaven.

Jord

Jorden skal hverken være for sandet eller for lerholdig. Hvis jorden er meget let, som sandet på en strand, er den for sandet. Hvis den er meget svær at stikke en spade ned i, er det for leret. Ved for sandet jord skal du fræse de øverste 10 cm jord og blande noget muldjord eller kompost i jorden. Prøv dig frem for at finde den rette blanding. Herefter skal du årligt lægge 3-5 cm kompost i bedet. Ved for leret jord skal du fræse de øverste 10 cm jord. Herefter skal du tilføje vasket grus eller sand (0-0,4 mm) i jorden. Det gør jorden lettere. Prøv dig løbende frem, så du finder de rigtige blandingsforhold.

Skadedyrs- og ukrudtsbekæmpelse

Skadedyr og ukrudt er en stor frygt for mange køkkenhaveejere. Det er der mange gode grunde til, da skadedyr og ukrudt bl.a. kan ødelægge en hel sæsons afgrøder. I forhold til ukrudt er det vigtigt, at du løbende luger og fjerner ukrudtet, før det begynder at få for godt fat i jorden. Du kan evt. bruge en ukrudtsdug for at forhindre ukrudt. Skadedyr skal bekæmpes på forskellige måder, alt efter hvilket skadedyr der er tale om. Typiske skadedyr kan være snegle, fugle og insekter. Hos Silvan kan du finde mange typer skadedyrsbekæmpelse som f.eks. sneglemidler, skræmmeugler og insektmidler.

Gødning

Mange planter har brug for gødning for at kunne vokse ordentligt og give gode og velsmagende afgrøder. Det er meget forskelligt fra plante til plante, hvilken gødning de har brug for. Jordkvaliteten har også en betydning for, hvilken gødning der skal tilføjes. Det kan være en fordel for nybegynderen at gøde jorden, inden du sår, da det giver et bedre udgangspunkt for planternes vækst. I øvrigt bør du ikke plante grøntsager og frugter det samme sted år efter år. Skift i stedet placering, så de bliver plantet forskellige steder i jorden. Det mindsker risikoen for, at der kommer sygdomme i planterne.

Vanding

Det er vigtigt, at du er opmærksom på at vande køkkenhaven nok. Især i tørkeperioder bør planterne få godt med vand. Stik fingeren i jorden og find ud af, om jorden er blevet for tør. Hvis bladene hænger på planterne, kan det også være et tegn på, at de mangler vand. Et smart trick er at vande planterne om aftenen, da de så kan udnytte vandet natten over. En anden fordel ved vanding om aftenen er, at der ikke er så meget fordampning på dette tidspunkt. Du kan læse meget mere om vand i vores guide, 10 tips til vellykket havevanding.

Hvilke afgrøder skal du vælge til køkkenhaven?

Du kan vælge utroligt mange grøntsager og frugter til køkkenhaven. I vores sortiment kan du f.eks. finde forskellige former for kål, salater, porrer, knoldselleri, blomkål, kartofler, gulerødder, løg, jordbær og meget andet. Hvis du gerne vil have afgrøder som tomater, agurker og chili, er det bedre at dyrke dem i et drivhus, da de har brug for mere varme for optimal vækst. Grøntsagerne og frugterne adskiller sig fra hinanden, i forhold til hvor svære de er at dyrke. Som nybegynder er det godt at starte ud med kartofler, gulerødder, radiser og ærter, da disse afgrøder er ret ligetil at dyrke.

Du kan så blomster rundt om din køkkenhave. Det giver et flot resultat, så du stolt kan vise din køkkenhave frem for dine gæster. Samtidig tiltrækker blomsterne nyttige insekter og bier, og de kan også forbedre jordkvaliteten. F.eks. kan du så spiselige blomster, som du kan bruge som pynt på salaten. Derudover kan du have et bed med krydderurter. Det kan være i et højbed, hvor du hurtigt kan finde mange lækre krydderurter til middagen. På denne måde kan du få en køkkenhave med en masse lækre afgrøder, som du kan bruge til mange madretter.

Oversigt over de forskellige afgrøder

Grøntsager og frugter til køkkenhaven skal dyrkes forskelligt. Bl.a. har de vekslende vandingsbehov, ligesom det er forskelligt, om de skal forspire eller ej, før de bliver udplantet. Derfor har vi lavet et skema, som du kan læse herunder, hvor du kan få et overblik over nogle af de typisk planter i køkkenhaven, og hvordan de skal dyrkes. Du kan bl.a. læse, hvornår på året de skal udplantes og høstes. Vil du i øvrigt gerne vide mere om forspring, har vi lavet en guide om forspiring, så du nemt og hurtigt kan komme i gang med at forspire.

Afgrøde Forspiring Udplantning Vanding Høst
Kartofler Ja April Fugtig jord Fra juni
Løg Ja Starten af maj Ikke for tør August-september
Hvidløg Nej September-oktober Ikke for tør Juli-august
Majs Ja Slutningen af maj Jævnlig vanding August-september
Salat Nej April-august Hyppig vanding 2-3 måneder efter såning
Porrer Ja Senest 5. juni Ikke for tør Juli-oktober
Jordbær Nej April eller august Hyppig vanding 4-6 uger efter blomstring
Gulerødder Nej April Ikke for tør Juli-oktober
Ærter Nej Slut april-midt juni Fugtig jord Fra juni
Squash Ja Midt juni Hyppig vanding Juli-september