Cylinderklippere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du vælge en cylinderklipper?

En cylinderklipper – som også kaldes en håndskubber eller håndplæneklipper – er til den kvalitetsbevidste haveejer, som gerne vil have en smuk græsplæne. Grunden til dette er, at en cylinderklipper giver en flot klipning af græsset. Det skyldes, at en cylinderklipper skærer græsset over i stedet for at slå græsset. Den har en særlig klippeteknik, hvor knivcylinderen og underkniven kun lige berører hinanden. Det giver et pænt og rent afkortet græsstrå, som hvis du havde klippet græsplænen med en saks. Dermed slipper du for at have græsstrå, der tørrer ud og bliver brune i toppen. Det giver dig derfor en grøn plæne med en ensartet klipning.

Ud over at give en flot klipning så får du også motion ud af at klippe med en håndskubber – især hvis du vælger en uden motor. Den er også billigere i både drift og indkøb end plæneklippere med benzin, batteri og ledning. Vægter du miljøvenlighed højt, er en cylinderklipper derfor det perfekte valg. Den manglende motor gør også, at du ikke skal vedligeholde den så meget. Selvsagt larmer den heller ikke så meget, så du er fri for at irritere naboerne med motorlarm. Det er derfor mange gode grunde til at vælge en cylinderklipper, hvis du har en lille eller mellemstor plæne.

Hvilken håndskubber skal du vælge?

Generelt bør du kun vælge en håndskubber, hvis du har en lille til mellemstor plæne. Har du en stor plæne, kan det godt blive lidt for hårdt at slå græsset med en håndskubber – især hvis den ikke har en motor. Ellers kan du vælge forskellige klippebredder på cylinderklippere, men typisk er de omkring 40 cm brede. Desuden kan du også vælge at købe en håndskubber, hvor du kan justere klippehøjden. På denne måde kan du selv justere, hvor højt græsset skal klippes. Generelt egner en cylinderklipper sig dog ikke til at klippe højt græs, så du skal jævnligt slå græsset med en håndskubber.

Noget andet, som du kan tilkøbe til en cylinderklipper, er en græsopsamler. Du kan enten tilkøbe en opsamler som tilbehør, eller du kan købe en cylinderklipper med opsamler fra starten. Det kan være en fordel at få det afklippede græs væk fra plænen, især hvis det er blevet lidt langt. Græsset har nemlig ikke godt af ligge på plænen, da det kan skabe skimmel og andre sygdomme i græsset. Det afklippede græs kan du efterfølgende samle med andet haveaffald i en kompostbeholder. Det kan du bruge til f.eks. gødning og jordforbedring i haven, når det er komposteret.

Cylinderklipper med motor

Har du en lidt større græsplæne, kan du overveje en cylinderklipper med motor. Her får du det bedste fra begge verdener – både en plæneklipper, der klipper græsset flot, og en effektiv maskine. Vælger du en version med elmotor, får du også et miljøvenligt produkt. Nogle af cylinderklipperne med motor kan du også anvende, uden at motoren er tændt. Vil du gerne se andre alternativer inden for græsslåmaskiner, kan du se i vores udvalg af plæneklippere. På denne måde kan også se på andre plæneklippere, før du træffer et endeligt valg.

Hvordan vedligeholder du en cylinderklipper?

Sammenlignet med en plæneklipper med motor er det ret nemt at vedligeholde en cylinderklipper. Dog er det stadig vigtigt, at du sørger for at vedligeholde den løbende, da den i så fald kan holde i meget lang tid. Det første skridt i vedligeholdelsen er at holde cylinderklipperen ren. Da der kan samle sig blade, græs og skidt på cylinderne og i de bevægelige dele, skal dette fjernes med en børste. Når du har renset håndskubberen, skal du også huske at give de bevægelige dele smøreolie. Du kan også tjekke, om klingerne er skarpe. Er der nogle buler eller ujævnheder på klingerne, kan du slibe dem med en fil, hvis du har erfaring med det.

Har du en cylinderklipper med motor, er der mere vedligeholdelse, da motoren også skal plejes. Uanset hvad er noget af det vigtigste i vedligeholdelsen af en cylinderklipper – som med alle andre havemaskiner – opbevaringen. Hvis du husker at opbevare den et tørt og ikke alt for koldt sted, så kan den holde i mange år. Du kan enten opbevare den i en garage, eller du kan stille den i et haveskur. Før du lægger den indendørs, bør du fjerne skidt og græs fra den, så det ikke syrer på metallet. Det kan nemlig skabe rust og slitage på metaldelene.

Sådan klipper du din græsplæne med en håndplæneklipper

Som det allerede er nævnt, så klipper en cylinderklipper græsplænen rigtig flot. Ulempen ved en håndplæneklipper er, at den har svært ved at klippe højt græs, så du skal slå græsset ofte med cylinderklipperen. Desuden er det også svært at slå græsset, hvis det er vådt og fugtigt, når du bruger en cylinderklipper. Undgå derfor at slå vådt græs med en håndplæneklipper, da der også kan komme masser af fugt og græs på klingerne, der kan slide på dem. Det er også hårdt for kroppen at skulle klippe græsset, når der er meget fugt og våd jord på plænen.

Men hvordan får du så en flot og velplejet græsplæne? Den rigtige græsslåning er en vej til at få en frodig og grøn græsplæne. Dog kan det også være, at det er nødvendigt med ekstra pleje. Det kan f.eks. være i form af gødning og i nogle tilfælde kalk. Du kan læse meget mere i vores guide til en flot og velplejet plæne. Så har du styr på, hvor ofte du skal slå græsset, og hvordan du får helt skarpe kanter. At få en flot plæne kræver både tid, arbejde og forberedelse.