Hækkeklippere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilken hækkeklipper skal du vælge?

Hvis du har en stor hæk i din have, er det rart at have en hækkeklipper. Selvom du kan komme langt med en hækkesaks og grensaks, så går det bare meget hurtigere med hækkeklipperen. Du sparer altså både tid og kræfter med en hækkeklipper. Men hvilken hækkeklipper skal du så vælge? Det er mange typer af hækkeklippere på markedet, så det kan være svært at danne sig et overblik. Først og fremmest skal du tage udgangspunkt i typen af hæk. Har du en stor hæk, bør du vælge en hækkeklipper med en lang sværdlængde. Modsat kan du fint klare dig med en kortere sværdlængde, hvis du har en lille hæk.

Ud over størrelsen på hækken skal du også tænke på typen af hæk. Nogle typer hække har f.eks. kraftigere grene, hvilket gør, at du skal bruge en kraftig maskine for at klippe dem. Eksempelvis har en bøgehæk tykkere grene end en ligusterhæk. Dog kan det også være, at du vil undgå at få en maskine, der er for tung. Hvis maskinen er meget tung, kan det nemlig hurtigt blive hårdt at klippe hækken. I Silvan har vi 3 typer af hækkeklippere: hækkeklipper med henholdsvis ledning, batteri og benzin. Dem kan du læse mere om herunder, så du kan finde ud af, hvilken type der passer til dine behov.

Hækkeklipper med ledning

En hækkeklipper med ledning er supergod til både den store og lille hæk. Den er støjsvag og effektiv, og du behøver ikke at bekymre dig om, at den løber tør for strøm. Det vejer heller ikke særligt meget, da du er fri for vægten fra batteriet eller benzinen. Ulempen ved denne type hækkeklipper er naturligvis ledningen. Du har brug for adgang til strøm, samtidig med at du skal have ledningen med, når du klipper hækken. Desuden skal du passe på, at du ikke kommer til at klippe ledningen over. Du kan derfor få behov for en god forlængerledning eller kabeltromle.

Hækkeklipper med batteri

Vil du gerne have fleksibilitet, skal du overveje en hækkeklipper med batteri. Ligesom en hækkeklipper med ledning kører den på el, hvilket er en mere miljøvenlig løsning. Det er en støjsvag maskine, som også er relativt let (afhængigt af batteriets størrelse). Den er især velegnet til den lille og mellemstore have. Hvis du har en stor hæk, kan du tilkøbe et ekstra batteri. Så kan du i endnu længere tid klippe hækken. Ulempen ved en batteridrevet hækkeklipper er netop, at batteriet kan risikere at købe tør for strøm midt i hækkeklipning. Især ved kraftige hække kan den forbruge meget strøm.

Hækkeklipper med benzin

En benzindrevet hækkeklipper har typisk en kraftig motor, som gør den god til at klippe tætte hække med tykke grene. Det er også en fleksibel maskine, da du kan tage den med overalt, så længe du har benzin med. Dens ulempe er bl.a., at den er støjende, hvilket naboerne nok kan blive lidt trætte af. Desuden er det en tung maskine, så hvis du skal arbejde med den i længere tid, kan det godt blive hårdt. Og så er der også hele det miljømæssige perspektiv, hvor en hækkeklipper med benzin er mere forurenende end alternativet med el.

Hvilket tilbehør skal du vælge til en hækkeklipper?

Der findes en del tilbehør, som du kan købe til en hækkeklipper. Eksempelvis er en bladfanger en type tilbehør, som du vil blive glad for. En bladfanger gør det meget nemmere for dig at opsamle det afklippede materiale (husk, at bladfangeren skal passe til den specifikke model). For at hækkeklipperen kan fungere optimalt, bør du smøre og rengøre klingen. Her kan du med fordel bruge en plejespray, som sørger for at smøre og rengøre klingen. Hvis du overvejer en batteridrevet hækkeklipper, skal du også huske at købe et batteri, hvis det ikke medfølger fra starten.

Hvordan beskærer du en høj hæk?

Har du en høj hæk, og har du svært ved at nå toppen? Så er en hækkeklipper med teleskopskaft løsningen. Det er både svært og farligt at klippe toppen af hækken med en almindelig hækkeklipper, hvis du skal til at stå på stige. Med et teleskopskaft kan du komme op til 4 m. i højden. Det er nemlig meget sikrere at arbejde fra jorden, når du skal bruge en kraftig og skarp maskine som en hækkeklipper. Du kan også sagtens indstille teleskopskaftet til forskellige højder, så du kan bruge den til de lavere dele af hækken.

Når du er færdig med at klippe en hæk, vil der typisk samle sig en masse haveaffald i form af grene og blade. Dette haveaffald kan du samle og køre til den lokale genbrugsplads. Hvis du gerne vil udnytte haveaffaldet som næring og jordforbedring, kan du også gøre dette. Her kan du bruge en kompostkværn, så du kan lave kompost som næring til havebedene og de andre planter. F.eks. kan du leje en kompostkværn hos Silvan, hvis du gerne vil udnytte haveaffaldet som gødning. Så er du fri for at køre en tur til genbrugspladsen.

Hvorfor skal du vælge en multiklipper?

Vil du gerne have en lille og fleksibel hækkeklipper? Så skal du overveje en multiklipper. En multiklipper er en håndholdt maskine, som du både kan bruge til at klippe hækken og grene. Har du bare en lille hæk, kan du klare dig med den. Den er også fremragende som et supplement til en almindelig hækkeklipper, da du kan klippe flotte kanter og detaljer på hækken. Du kan også bruge den til at blive andre kanter i haven flotte – f.eks. græskanter. Derudover kan du også sætte den på en teleskopskaft, så kanterne og enderne også kan blive flotte på toppen af hækken.

Når du klipper en hæk, er det vigtigt, at du har styr på sikkerheden. En hækkeklipper har skarpe knive på klingerne, så du skal have respekt for maskinen. I vores arbejdstøj og sikkerhedsudstyr kan du finde mange former for beskyttelsesudstyr. Bl.a. bør du have nogle gode høreværn på for at beskytte dine ører. Arbejdshandsker er også gode at have på, så du kan beskytte dine hænder under hækkeklipningen. Desuden kan arbejdstøj som arbejdsbukser, sikkerhedssko og sikkerhedsbriller også beskytte dig, så du ikke risikerer at komme til skade. Prioriter derfor din egen sikkerhed ved at købe arbejdstøj i god kvalitet.

Sådan klipper du din hæk korrekt

Hvornår og hvordan du helt præcist skal klippe din hæk, kan godt være svært at regne ud. Hvor ofte skal du f.eks. klippe din hæk? Og hvor meget skal du klippe af den? For at få besvaret de mest hyppige spørgsmål om hækkeklipning kan du med fordel læse med i vores guide til hækkeklipning. Så kan du finde svar på, hvordan du klipper de forskellige typer af hække. Du kan også finde svar på, hvordan du klipper henholdsvis en ny og gammel hæk. På denne måde er du helt klar til at få trimmet og klippet din hæk i haven.

F.eks. er der mange, som ikke helt ved, hvornår de skal klippe deres hæk. Typisk siger de fleste, at hækken skal klippes efter sankthansaften. Det skyldes, at fuglene som regel er fløjet fra reden der. Bierne stopper også normalt med at samle næring på dette tidspunkt. Vær dog altid opmærksom på, om der skulle gemme sig nogle fuglereder i hækken, når du klipper den. Du kan igen klippe hækken i august eller senest starten af september. Hvis du venter længere end til starten af september, kan nye skud ikke nå at modne, før der kommer frost. Det kan forårsage frostskader på hækken.